Ministerul Educaţiei vrea mai puţini angajaţi în învăţământul preuniversitar sucevean. Potrivit unei dispoziţii primite de Inspectoratul Şcolar sucevean, 199 de oameni ai şcolii din judeţ trebuie să se „evaporeze” din sistem.
Dacă tăierile se vor face din rândul personalului didactic auxiliar, al celui nedidactic sau din rândul profesorilor încă nu se ştie, cert este că numeroase unităţi din judeţ reclamă că dispun de personal insuficient, iar această măsură va genera nemulţumiri.
„Această dispoziţie vine în condiţiile în care este cunoscută lipsa acută de personal, mai ales auxiliar şi nedidactic. Nu se ştie de unde vrea ministerul să se facă aceste tăieri, vorbim de toate categoriile de personal”, a informat prof. Giani Leonte, liderul Alianţei Sindicatelor din Învăţământ Suceava (ASIS).
Acesta a mai precizat că în cursul săptămânii trecute inspectorul şcolar general, Gheorghe Lazăr, s-a întâlnit cu directorii şcolilor din judeţ, iar în această săptămână, şeful învăţământului sucevean s-a întâlnit cu secretarele unităţilor sucevene. În cadrul acestor şedinţe a fost dezbătută dispoziţia Ministerului Educaţiei privind reducerea de personal.
„Au hotărât ca până la data de 1 septembrie să nu se opereze schimbări. Nu schimbăm reguli în timpul jocului. Toate aceste lucruri sunt dictate, din păcate, de scăderea numărului de elevi, iar finanţarea din şcoli depinde de numărul lor”, a mai explicat Giani Leonte.
Alianţa Sindicatelor din Învăţământ Suceava a solicitat întrunirea unei comisii paritare în cadrul căreia să se analizeze situaţia în fiecare şcoală din judeţ, mai exact, raportul elevi - număr de angajaţi.
Pentru ca proporţia să fie una echilibrată, se poate profita de OUG carepermite transferul personalului auxiliar şi nedidactic între şcoli de pe raza aceleiaşi unităţi adminstrativ teritoriale. Astfel, şcolile care au surplus de personal nedidactic pot transfera către şcoli care înregistrează deficit, cu condiţia încadrării pe acelaşi post.
O altă soluţie ar fi reducerea pe cale naturală, respectiv pensionări.
Situaţia este şi mai gri în alte judeţe, unde reducerile de personal impuse sunt mai mari. De exemplu, în Neamţ, judeţ cu mai puţini angajaţi în învăţământ decât în Suceava, Ministerul Educaţiei vrea o reducere de 300 de posturi.
Răspunsul Inspectoratului Şcolar Suceava
Referitor la acest aspect, răspunsul Inspectoratului Şcolar Suceava este unul formal, care nu spulberă nebuloasa din jurul acestui subiect. „La nivelul IŞJ Suceava se realizează o analiză a modalităţilor de încadrare în numărul de posturi aprobat prin ordin de ministru, totodată având în vedere încadrarea în bugetul aprobat prin legea bugetului şi calculat în funcţie de costul standard / elev conform H.G. nr. 9 din 2015”, informează purtătorul de cuvânt alIŞJ Suceava, Mariana Drumea.
(30 ian 2015, 17:57:33