Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava (USV), Universitatea din Piteşti, Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu, Universitatea din Ploieşti, Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Universitatea „Valahia” Târgovişte şi Universitatea din Oradea au organizat o dezbatere, la finele săptămânii trecute, privind procedura de finanţare a învăţământului superior din România.
Universităţile menţionate, membre ale Consorțiului universitar „Academica Plus”, opinează că în ierarhizarea tuturor universităţilor din România, indiferent de vechimea şi de dimensiunile instituţiilor, este obligatorie aplicarea principiilor echităţii, nediscriminării şi egalităţii de şanse. Evaluarea trebuie să fie întemeiată pe indicatori calitativi şi nu cantitativi.
„Considerăm necesară aplicarea unui pachet de criterii unitare în evaluarea activităţii ştiinţifice, fără decalaje de abordare şi de aplicare a punctajelor şi, implicit, susţinerea finanţării de excelenţă în mod obiectiv şi imparţial, avându-se în vedere strict principiul calităţii”, a subliniat prof. univ. dr. Ştefan Purici, prorector al USV.
Tot ca o concluzie a întâlnirii consorţiului, Ştefan Purici a mai menţionat: „considerăm inacceptabilă continuarea finanţării universităţilor şi în anul 2015 pe baza rezultatelor ştiinţifice raportate de acestea în anul 2011 (care au cuprins perioada 2006-2010). Considerăm necesară aprobarea noii metodologii de finanţare pentru anul 2015, propusă de CNFIS (Consiliul Naţional al Finanţării din Învăţământul Superior)şi CNR (Consiliul Naţional al Rectorilor),care să utilizeze rezultatele ştiinţifice actuale”.
În vederea îndeplinirii obligaţiilor României cu privire la creşterea ponderii forţei de muncă cu studii universitare (doar 17,6%, faţă de 29,5%, cât a fost media UE, în anul 2012), reprezentanţii USV consideră necesară cel puţin menţinerea cifrei de şcolarizare la licenţă şi master alocată în anul 2014 şi în anul 2015.