Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 29 ian 2015 - Anul XX, nr. 22 (5834)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Angajamente neonorate

Sindicaliştii atrag atenţia Ministerului Educaţiei că a uitat de promisiunile făcute oamenilor şcolii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La finele anului 2014, cu câteva zile înainte de turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, sindicatele din învăţământ şi Ministerul Educaţiei au semnat un acord de înţelegere care prevede o serie de drepturi promise dascălilor: fond de salarii majorat, o nouă lege a educaţiei, dar şi deblocarea posturilor din învăţământ.

Sindicatul „Spiru Haret”, structură la care este afiliată şi Uniunea Judeţeană a Sindicatelor „Pro Educaţia” Suceava, atrage atenţia că punerea în aplicare a prevederilor acordului nu a fost o prioritate pentru ministerul de resort, iar multe dintre promisiuni au fost uitate.

 

Ce le-a promis Ministerul Educaţiei sindicaliştilor

Prof. Traian Pădureţ, liderul „Pro Educaţia” Suceava, a menţionat că „atunci când acordul a fost semnat, actualul ministru, Sorin Cîmpeanu, era preşedinte al Consiliului Naţional al Rectorilor, era de aceeaşi parte a baricadei cu noi, cum se zice. Prin urmare, când a preluat funcţia de ministru, am avut aşteptări din partea dânsului”.

Referitor la angajamentele din acord, prof. Traian Pădureţ spune că ministerul se angaja să realizeze un calendar de modificare a programelor școlare pentru toate ciclurile de învățământ, termenul de realizare fiind 31 martie 2015. În noile programe școlare trebuia să se asigure un echilibru între partea aplicativă și cea informativă.

„Chiar dacă termenul nu a fost depășit, Ministerul Educației a aprobat deja programe pentru ciclul primar care au stârnit nemulțumirea cadrelor didactice și a părinților, deoarece sunt în continuare extrem de încărcate, concepute pentru înaltă performanță, fără asigurarea echilibrului între partea aplicativă și cea informativă și fără a ține cont de realitățile sistemului (de exemplu, de diferențele dintre copiii din mediul urban și copiii din mediul rural)”, spun sindicaliştii.

Un alt punct al acordului face referire la „creșterea salariilor personalului nedidactic, în medie, cu 35% în următorii doi ani, urmând ca până la finalul anului 2014 să se stabilească modalitățile prin care se asigură această creștere salarială”, termenul de aplicare fiind 31 ianuarie 2015.

Traian Pădureţ spune că „este adevărat că, începând cu 1 ianuarie, s-a operat creșterea salariului minim brut pe țară. Însă, pentru colegii noștri angajați pe posturi nedidactice în învățământul preuniversitar, această creștere este insuficientă și total nemulțumitoare, în condițiile în care sunt confruntați cu includerea sporului de vechime în salariul de bază (ceea ce a dus la egalizarea salariilor debutanților cu cele ale salariaților cu vechime de peste 20 de ani în sistem)”.

Totodată, acesta a mai specificat că personalul nedidactic nu beneficiază de plata orelor suplimentare, în condițiile în care majoritatea salariaților încadrați pe aceste posturi prestează activitate peste program sau străină de fișa postului pentru a suplini lipsa de personal din şcoli.

La punctul 4 din acord se stipulează că ministerul va emite un act normativ care să reglementeze transferul personalului didactic auxiliar și nedidactic din şcoli, de la o unitate de învățământ la alta, indiferent de perioadă și de unitatea administrativ-teritorială, termenul fiind 1 noiembrie 2014. Referitor la acest aspect, sindicaliştii spun că actul normativ în cauză nu a fost emis.

 

Sindicaliştii vor să rediscute problemele

Traian Pădureţ a menţionat că Federaţia „Spiru Haret” solicită Ministerului Educaţiei să convoace reprezentanții federațiilor sindicale semnatare ale acordului, pentru a discuta atât problemele deja expuse, cât și alte aspecte a căror soluționare se impune într-un termen cât mai scurt: degrevarea de normă a personalului didactic de conducere, elaborarea criteriilor de normare a personalului didactic auxiliar și nedidactic, modificarea noului regulament şcolar, elaborarea unui act normativ care să reglementeze pensionarea, la cerere, a personalului didactic de predare cu vechime de cel puțin 34 de ani, cu trei ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, fără diminuarea cuantumului pensiei, modificarea Legii educației naționale etc. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sindicaliştii atrag atenţia Ministerului Educaţiei că a uitat de promisiunile făcute oamenilor şcolii.
 Vizualizări articol: 1182 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sindicaliştii atrag atenţia Ministerului Educaţiei că a uitat de promisiunile făcute oamenilor şcolii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Potârnichi boierești Ai trebuință de: potârnichi (câte două de fiecare mesean), curățate de pene, puf și măruntaie și pârlite, ulei de măsline, unt, câțiva căței de usturoi, rozmarin, dafin, măghiran, boia de ardei iute, boia de ardei dulce,... Citeşte