Cazul căminului C2 din incinta Colegiului de Industrie Alimentară Suceava, unde chiriaşii repartizaţi drept cazuri sociale au făcut mormane de resturi la baza clădirii, aruncând gunoiul pe geam, a intrat în atenţia conducerii Primăriei Suceava.
Prima măsură luată a fost cea de îndepărtare a acelui focar de infecţie din curtea unităţii de învăţământ, firma de salubrizare stradală care are contract cu Primăria Suceava, Diasil, fiind trimisă să strângă gunoaiele aruncate pe geam de leneşi.
Ieri, sutele de sticle de plastic aruncate pe spaţiul verde de lângă bloc, mormanele de resturi de mâncare intrate în putrefacţie, haine uzate, covoare, saci cu gunoi aruncaţi plini direct de la etaj au fost strânse de echipele mobilizate de municipalitate, cărora li s-au alăturat şi femeile de serviciu ale unităţii de învăţământ.
Chiriaşii care au produs mizeria ce a oripilat sute de locuitori ai cartierului George Enescu, care au văzut cum o nouă groapă de gunoi apare în mijlocul oraşului, nu s-au obosit să facă ceva.
În total, de acolo au fost strânse opt containere mari de gunoi.
Cămin pentru studenţii Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava
În paralel cu acţiunea de curăţenie la căminul leneşilor care, deşi au containerul de gunoi la câţiva paşi, nu se obosesc să ajungă la el, municipalitatea caută soluţii pe termen lung.
Una ar fi cea de evacuare a tuturor celor care stau acolo, legal dar şi ilegal, după cum afirmă unii care cunosc ce se întâmplă în căminul respectiv.
„Acolo sunt câteva cazuri sociale şi mai sunt şi muncitori la diverse firme, cazaţi acolo. Am cerut celor din primărie să verifice situaţia de acolo. O soluţie ar fi externalizarea acestui cămin, mai ales că este dorit de Universitate. Numai că nu există o hotărâre de Guvern în acest sens. Cei care sunt cazuri sociale ar trebui mutaţi de acolo, să fie eliberat căminul. Universitatea, printr-un proiect european, ar putea să-l modernizeze”, a declarat ieri primarul Sucevei, Ion Lungu.
Edilul sucevean a spus că are în plan accesarea de fonduri europene pentru realizarea de locuinţe sociale, unde să fie mutaţi cei care sunt răspândiţi acum prin diverse locaţii, dar numai după o verificare temeinică a solicitanţilor de locuinţe sociale.
Numai că şi acolo pot apărea probleme, pentru că, în majoritatea cazurilor, deşi li s-au acordat fel de fel de facilităţi, inclusiv ajutoare financiare, cei din locuinţele sociale nu plătesc chiriile şi nici cheltuielile de întreţinere, acumulând datori imense oriunde ajung.