Cererea mare de locuinţe şi lipsa de spaţii libere cu care se confruntă înghesuitul municipiu Suceava duce la situaţii discutabile, în care puţinele spaţii rămase libere sunt „vânate” de cei care au de realizat proiecte imobiliare.
În această situaţie se încadrează şi terenul situat vizavi de restaurantul Padrino, unde urmează să fie construit un bloc de locuinţe care va fi prevăzut şi cu spaţii comerciale la parter, dar şi cu spaţii pentru birouri.
Terenul, încadrat între două blocuri şi plăcintăria "Oana", a firmei Test Prima, i-a fost retrocedat lui Eduard Sadowski, printr-o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. La solicitarea acestuia, în 2013, pe terenul retrocedat, municipalitatea suceveană a fost nevoită să desfiinţeze un loc de joacă pentru copii.
Anul trecut, parcela de teren care este utilizată în prezent, în mare parte, drept parcare pentru maşini, a fost vândută unui investitor imobiliar care a plătit pe ea aproape 140.000 de euro, o sumă deloc neglijabilă, ţinând cont de faptul că are la dispoziţie mai puţin de 1.200 de mp.
Copacii din zonă, tăiaţi pentru organizarea de şantier
Intenţiile noului proprietar, de a-şi valorifica investiţia, prin realizarea unui bloc de locuinţe, cu spaţii comerciale şi birouri, au devenit clare săptămâna aceasta, odată cu începerea lucrărilor de eliberare a terenului, în vederea organizării de şantier.
Luni, de pe terenul dintre blocuri au fost tăiaţi doi copaci, acţiunea fiind făcută după obţinerea tuturor avizelor necesare, iar alţi arbori şi un gard viu, de la parterul blocului din spatele plăcintăriei "Oana", urmează să fie tăiaţi. Acolo vor fi amenajate locuri de parcare pentru noul imobil care, în acest mod, va fi ridicat la o distanţă destul de mare faţă de bloc, pentru a nu le lua lumina locuitorilor acestuia.
Plăcintăria "Oana" ar putea fi integrată în noul imobil
Deocamdată, planurile de realizare a noului bloc de locuinţe nu sunt finalizate, pentru că se poartă negocieri între investitorul imobiliar şi conducerea Test Prima, pentru terenul de sub plăcintărie.
Dacă se va ajunge la un acord între cele două părţi, plăcintăria ar urma să fie integrată în noul imobil, iar în acest fel, constructorul va avea la dispoziţie o suprafaţă mai mare de teren, pentru amplasarea blocului mai aproape de strada Universităţii şi la o distanţă optimă faţă de blocurile din jur.
În caz de nu va exista un acord între cele două părţi, din informaţiile noastre, cei de la Test Prima vor demola oricum actuala plăcintărie, pentru a face o clădire nouă, modernizată, care ar putea fi construită perete în perete cu noul bloc de locuinţe.
Bloc de locuinţe peste actuala alee de acces spre Piaţa Mică
Nu peste mult timp, cei care foloseau aleea care leagă strada Leca Morariu de strada Universităţii, drept scurtătură pentru a ajunge la Piaţa Mică, vor trebui să îşi regândească traseul, pentru că accesul pe acolo va fi interzis.
În momentul în care firma care a cumpărat terenul va dori să se apuce de lucru, lucru care s-ar putea întâmpla chiar din această primăvară, terenul cumpărat va fi împrejmuit cu gard.
Deocamdată, proprietarul terenului permite chiar şi parcarea maşinilor pe spaţiul pentru care a plătit bani grei, deşi majoritatea celor care le lasă acolo nu sunt locuitori de la blocul de lângă, ci persoane care au de ajuns la alte instituţii şi restaurante din zonă.
Regimul de înălţime al blocului care urmează să fie ridicat în acea zonă nu este cunoscut încă, dar, ţinând cont de prevederile urbanistice care se aplică acolo, acesta ar trebui să aibă maxim parter, patru etaje şi mansardă. O variantă care este luată în calcul de investitor este şi cea de utilizare la maxim a subteranului clădirii, demisolul putând avea multiple utilizări, de la spaţii de producţie, spaţii de birouri ori parcare subterană, aşa cum s-a procedat în cazul altor blocuri recent construite în Suceava, în zone aglomerate.
Primii paşi pentru obţinerea autorizaţiei de construire a noii clădiri au fost făcuţi deja, iar din momentul în care va avea undă verde, investitorul vrea ca în patru-cinci luni de zile să o finalizeze.
(28 ian 2015, 11:56:53
Retrocedarea terenurilor dintre blocuri, in mijlocul municipiului Suceava, creeaza noi situatii absurde. Intr-un oras in care mii de parinti se plang ca nu au unde isi duce copiii sa se joace, doua locuri de joaca, unul de pe strada Universitatii si altul de pe strada Leca Morariu, au fost desfiintate ca urmare a solicitarilor insistente venite din partea celui care a devenit proprietar pe teren.„Incercam sa localizam alte locuri potrivite pentru amenajarea unor spatii de joaca pentru copii, pentru a suplini lipsa instalatiilor de joaca dezafectate de pe cele doua terenuri private”, a declarat atunci viceprimarul Ovidiu Doroftei.