miercuri, 28 ian 2015 - Anul XX, nr. 21 (5833)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8238 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

Proiect

Tradiţii şi obiceiuri locale, reînviate de elevii de la Şcoala Gimnazială Todireşti

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Şcoala Gimnazială Todireşti s-a desfăşurat zilele trecute un proiect care a vizat tradiţiile şi obiceiurile locale care s-au păstrat de-a lungul timpului în localitatea Todireşti. În cadrul Proiectului Educaţional „Meserii de altădată”, demarat încă de anul trecut, elevii şcolii din Todireşti „au pus în scenă” povestea meşteşugurilor de altădată. Coordonatoarele proiectului, profesoara Lia Rudnic şi învăţătoarea Angela  Tabarcea, au explicat scopul proiectului: “aducerea în actualitate a unor meşteşuguri, poate uneori uitate, transmiterea lor generațiilor următoare şi păstrarea nealterată a tradițiilor și continuarea acestora”. Ele au completat că „pentru ca generaţiile care ne urmează să cunoască rădăcinile poporului şi evoluţia sa pe treptele istoriei, este de datoria noastră, a celor cu misiunea de educatori, să le lăsăm cât mai puţin alterată zestrea de care vorbeam, pentru a ne recunoaşte şi a nu uita că am fost şi că suntem români.” Îmbrăcaţi de sărbătoare, în tradiţionalele costume populare, elevii claselor a V-a şi a VI-a, însoţiţi de părinţi, au demonstrat că meseriile tradiţionale încă se mai practică la Todireşti, iar costumele populare moştenite sunt păstrate cu sfinţenie.

 

Lada cu zestre

Încântați de frumusețea straielor populare, participanţii la proiect, părinţi, copii şi cadre didactice, au reconstruit trecutul cămășilor cu fluturi, ață sau mărgele, al catrinţelor sau fotelor, al fustelor din catifea cu fluturi sau broderie. La Şcoala Gimnazială Todireşti au fost scoase din lada de zestre şi expuse cămăşi vechi de acum 200 de ani, „pricitori”, brâie, ii etc.  Participanții la activitate au descoperit care este drumul mărgelelor și cum au ajuns în florile, frunzele, motivele naționale de pe cămășile lor.

Profesoara Lia Rudnic a explicat că în cămaşa populară sunt cuprinse„istorie, har şi o frumuseţe a oamenilor de atunci. Poate e simplu, dar drumul lor e greu așa cum drumul meşteşugurilor câteodată e anevoios și plin de secrete”.

Cei prezenţi la activitate au demonstrat că tradiţia nu va muri atâta timp cât se vor păstra astfel de preocupări. Prof. înv. primar Lidia Loredana Seserman ne-a spus că

a participat la această activitate  în calitate de părinte şi a fost profund impresionată de seriozitatea de care au dat dovadă părinţii, elevii şi cadrele didactice care s-au implicat în acest proiect. „Cât de mândri şi frumoşi erau copiii îmbrăcaţi în costume populare, cu câtă migală şi îndemânare au arătat că ştiu şi ei să lucreze ca bunicii lor, arătând că moştenesc o zestre spirituală de excepţie. Desfăşurând astfel de activităţi, tradiţia va rămâne vie în sufletele tuturor, perpetuându-se în rândul generaţiilor care urmează”, a completat Lidia Loredana Seserman. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tradiţii şi obiceiuri locale, reînviate de elevii de la Şcoala Gimnazială Todireşti.
 Vizualizări articol: 1664 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tradiţii şi obiceiuri locale, reînviate de elevii de la Şcoala Gimnazială Todireşti0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti „Șuba” sau Salată rusească cu scrumbie afumată Nu știu cum se face dar, auzind vorbindu-se olteneşte, gândul îmi fuge imediat la prietenul Ion Cernei, jurnalist basarabean şi un pătimaş căutator al adevărulu. Pe vremea podurilor de flor, o localitate din Basarabia, numită... Citeşte