Cei peste 300 de ortaci de la mina de uraniu de la Crucea continuă să fie în grevă spontană şi după 48 de ore de la începerea protestului. Astăzi, ei au intrat în a treia zi de grevă şi spun că vor refuza să intre la muncă în subteran atâta vreme cât revendicările lor nu vor fi satisfăcute.
În cursul zilei de ieri a avut loc prima rundă de negocieri, la care minerii au discutat cu Ioan Moraru, directorul general al Companiei Naţionale a Uraniului, şi cu Gheorghe Cotin, director în cadrul Prefecturii Suceava.
Finalul discuţiilor a fost unul dezamăgitor pentru ortaci, iar eşecul negocierilor a dus la prelungirea protestului.
„Din cele zece propuneri ale noastre doar una a fost parţial soluţionată. Restul a rămas fără nici un răspuns. Am decis ca până miercuri dimineaţă să aşteptăm reprezentanţi de la Ministerul Muncii sau de la Ministerul Economiei, iar dacă nu vine nimeni rămânem în continuare în grevă”, a declarat Alexandru Chiriac, unul dintre grevişti.
În cele două nopţi pe care minerii le-au petrecut în sediul Sucursalei Crucea a Companiei Naţionale a Uraniului s-a dormit în baie, pe scânduri sau pe scări, iar unii dintre ortaci nu au închis ochii. În ceea ce priveşte asigurarea de apă şi alimente, minerii spun că nu i-a ajutat nimeni, iar fiecare dintre ei s-a descurcat singur.
Una din revendicările angajaţilor de la CNU este demiterea liderilor de sindicat. Oamenii au precizat că le este imposibil să facă acest lucru în mod democratic, prin vot, şi asta pentru că „liderii de sindicat sunt propuşi şi susţinuţi de conducere şi nu-i putem da jos”.
La majoritatea cererilor minerilor, conducerea CNU a precizat că totul se poate face doar în conformitate cu prevederile Contractului Colectiv de Muncă, iar dacă cele două părţi îşi vor menţine poziţiile total divergente finalul grevei este greu de preconizat.
Ioan Moraru, directorul CNU, nu a putut fi contactat ieri pentru a-şi exprima un punct de vedere vizavi de ceea ce se petrece la Crucea.
Minerii au intrat în grevă spontană luni dimineaţă, când s-au adunat în curtea Sucursalei Crucea a CNU, cei mai mulţi dintre ei după ce au parcurs drumul prin subteran, de la exploatarea Botuşanu, preţ de mai mulţi kilometri.
Crucea a rămas singura mină de uraniu funcţională din România. De aici se extrage minereul de uraniu, care este transportat şi preparat la Feldioara, iar mai apoi ajunge la Cernavodă, unde asigură funcţionarea reactoarelor nucleare. Mina de la Crucea are un regim special, fiind considerată un obiectiv de importanţă strategică. Aici lucrează aproape 700 de persoane, dintre care în subteran ceva mai mult de jumătate.