Blocul de piatră care a dus, luni seară, la evacuarea din case a şapte oameni, în comuna Hârtop, din cauza riscului ca roca să se prăvălească peste locuinţe, i-a pus la grea încercare şi pe pompierii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava. Comisia care s-a deplasat ieri dimineaţă la Hârtop pentru a stabili cauza producerii fenomenului geomorfologic, a evalua riscul şi a stabili măsurile de îndepărtare a pericolului a ajuns la concluzia că singura soluţie viabilă, fără risc, este de a fărâma gresia prin acţiune mecanică. Cu alte cuvinte de a desprinde roca bucată cu bucată, cu picamere, o muncă asiduă şi care a progresat extrem de lent.
Localnicii au sesizat pericolul de duminică
Localnicii din Hârtop au relatat că blocul de piatră a dat semne evidente că se desprinde de duminică, 25 ianuarie.
„Eram cu un vecin în drum şi stăteam de vorbă şi mi s-a părut că piatra e deplasată. M-am urcat sus pe deal şi de acolo mi-am dat seama clar că într-adevăr piatra e deplasată şi poate cădea”, a relatat Ion Vasilache. A doua zi, luni, localnicii s-au panicat şi mai tare. Multora li s-a părut că blocul de piatră s-a depărtat şi mai mult de versant faţă de ziua anterioară. În aceste condiţii sătenii s-au deplasat la primarul localităţii, Toader Grădinariu, care, la ora 16.30, a sunat la numărul de urgenţe 112.
Oameni evacuaţi din casele aflate la 150 de metri sub bolovanul desprins de stâncă
În zonă s-a deplasat imediat un echipaj de la Detaşamentul de pompieri Fălticeni şi grupa operativă de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, sub comanda primului adjunct al inspectorului-şef, colonelul Dan Hoffman.
„La o primă analiză efectuată a rezultat că din cauza precipitaţiilor din ultima perioadă, a fenomenului repetat de îngheţ-dezgheţ şi a unei posibile alunecări de teren, o stâncă relativ sferică, cu diametru de aproximativ patru metri la suprafaţă, s-a desprins de elementul de fixare, apărând un crater”, a declarat luni seară colonelul.
Cum s-a apreciat că există pericol iminent ca bolovanul de mari dimensiuni să o ia la vale, spre drum şi spre casele şi anexele aflate la circa 150 de metri distanţă, la diferenţă de nivel mare, s-a luat decizia evacuării oamenilor. Cele şapte persoane au fost de acord cu măsura şi s-au mutat la rude din sat.
Mircea Vasilache, un alt localnic, a relatat că o bucată de mal a mai căzut din aceeaşi zonă, până lângă gardul caselor, acum 5-6 ani, după care nu au mai fost probleme.
Munca pompierilor, departe de a fi terminată până aseară
În noaptea de luni spre marţi, calea de acces a fost retricţionată, iar perimetrul a fost supravegheat permanent. Ieri dimineaţă, o comisie numită prin ordin al Prefectului Sucevei, Florin Sinescu, a evaluat din nou situaţia de la faţa locului. S-a constatat că duritatea rocii este scăzută, iar varianta unei dinamitări este periculoasă.
Soluţia de primă urgenţă a fost fărâmiţarea formaţiunii stâncoase prin acţiune mecanică. S-au luat măsuri de ancorare a blocului de piatră cu cabluri de forţă şi de securizare a perimetrului, după care, pe rând, pompierii militari, asiguraţi cu frânghii de colegi, au trecut la fărâmiţarea blocului de piatră. Anumite porţiuni ale pietrei, cele expuse direct intemperiilor, s-au dovedit însă suficient de dure pentru ca misiunea să se dovedească una anevoioasă. În paralel, pompierii militari au supravegheat, cu ajutorul unei funii legate de un copac, dacă bolovanul nu se desprinde şi mai mult de versant.
Pompierii au lucrat până aseară, însă reuşiseră să îndepărteze mai puţin de jumătate din carcasa dură a blocului de piatră.
Operaţiunea urma să fie reluată astăzi dimineaţă.