Elevii Colegiului Naţional de Informatică ,,Spiru Haret” Suceava au sărbătorit vineri Mica Unire, care a avut loc pe 24 ianuarie 1859. Elevii au transformat o zi obişnuită de şcoală într-o sărbătoare a cinstirii memoriei înaintaşilor neamului, a recunoaşterii meritelor şi faptelor acestora.
Încă de la prima oră, din difuzoarele liceului s-a auzit Hora Unirii, în timp ce elevi îmbrăcaţi în costume naţionale şi cu tricolorul în mână au poposit în fiecare sală de curs şi au transmis un mesaj prin care se evidenţia importanţa zilei de 24 ianuarie 1859.
Emulaţia creată în rândul elevilor, dar şi al cadrelor didactice a fost transmisă şi în cadrul acţiunii „Despre Unirea cea Mică”, manifestare care a avut loc sâmbătă, la Centrul pentru Susţinerea Tradiţiilor Populare, unde elevii colegiului au recitat poezii adecvate momentului, au prezentat sceneta ,,Moş Ion Roată şi Unirea”, au interpretat cântece şi au prezentat un material PowerPoint despre Unire, despre semnificaţiile acesteia şi despre personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza.
Momentul a fost accentuat de prelegerea susţinută de prof. Liliana Iftode, care a prezentat momentele premergătoare Unirii, înfăptuirea Unirii şi acţiunile diplomaţilor români pentru recunoaşterea dublei alegeri, precum şi personalitatea celui ales ca domnitor.
În continuare, elevii din clasele a IX-a G, a X-a D, E, F, a XII-a C și D, coordonați de prof. Liliana Iftode și prof. Florentina Atomei, și-au manifestat interesul față de specificul istoric național prin prezentarea unor creații literare care au dovedit un redutabil spirit de mândrie națională (moment susținut de elevele Emanuela Ciobanu, Lidia Chiricoi, Gabriela Ilașcă și Bianca Maftei), dar și prin reliefarea trăsăturilor domnitorului Unirii (lucrare PowerPoint realizată de elevele Loredana Belțic și Tatiana Burlea), după care a urmat eleva Maria Boca, ce a dat citire discursului ținut de Mihail Kogălniceanu cu prilejul alegerii lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei.
Totodată, elevi ai clasei a IX-a G (Emanuela Ciobanu, Gabriela Ilașcă, Ștefan Moruz, Florin Buțincu, Elisei Neagu și Adrian Roșca) au pus în scenă piesa „Moș Ion Roată și Unirea”, de Ion Creangă, transmițând un mesaj pătrunzător asupra importanței unității tuturor românilor. Demne de amintit au fost costumele populare purtate de elevi, care și-au intrat repede în rol, încercând să readucă publicului izul autentic al vremii.
Deosebit de apreciat a fost minirecitalul folk (chitară și voce) al elevilor Ion Crucerescu și Mihail Macari, care au interpretat câteva melodii sugestive, legate de Unirea Principatelor, printre care și „Cuvântul lui Roată către Divan”.
Spre final, directorul Colegiului Naţional de Informatică ,,Spiru Haret” Suceava, prof. Virginel Iordache, a transmis tuturor celor prezenți gândurile sale cu privire la evenimentul sărbătorit, subliniind importanța propagării ideilor de unitate și verticalitate pe care istoria este provocată să le sădească în mentalul românesc.