Reclamaţiile depuse la Garda de Mediu Suceava de mai mulţi săteni din Bursuceni - Vereşti, cu privire la încheierea unui contract prin care Asociaţia locală a Utilizatorilor de Păşune a pus la dispoziţie o suprafaţă de 60 de hectare de păşune pentru fertilizare cu îngrăşământ organic de la o fermă de porci, au fost confirmate în parte de echipa de control care s-a deplasat în două rânduri la faţa locului. Mai exact, chiar dacă înţelegerea scrisă privind fertilizarea terenului pe o perioadă de zece ani este legală, deversările din vidanje, începute pe 21 ianuarie, s-au făcut fără a se realiza o analiză a materialelor deversate şi a se obţine un permis de aplicare a dejecţiilor, în perioade optime pentru teren. O altă problemă constatată de comisarii de mediu este că fertilizarea a fost demarată pe o suprafaţă pentru care nu s-a făcut un studiu agrochimic.
Avertisment şi activitate sistată până la remedierea problemelor
Adriana Iordache, comisarul-şef al Gărzii de Mediu Suceava, a declarat, ieri, pentru Monitorul de Suceava, că firma care a trecut la fertilizarea terenului are autorizaţie integrată de mediu pentru fertilizare, însă nu a realizat analiza şi nu a obţinut permisul de aplicare a dejecţiilor. Prin aceste abateri societatea cu sediul în Iaşi a încălcat prevederile Legii 278/2013, privind emisiile industriale.
„Principala problemă este că nu s-au aplicat cele mai bune tehnici disponibile în ceea ce priveşte deversarea dejecţiilor lichide. Fiind la prima abatere, societatea a fost sancţionată cu avertisment scris. De asemenea, activitatea de fertilizare a fost sistată încă din 21 ianuarie, până la remedierea deficienţelor constatate”, a explicat Adriana Iordache.
Un contract de fertilizare semnat pe zece ani de zile
După cum a relatat Monitorul de Suceava într-o ediţie anterioară, prin contractul semnat pe data de 20 ianuarie 2015, pe o perioadă de zece ani de zile, Asociaţia Utilizatorilor de Păşune din Bursuceni a pus la dispoziţie suprafaţa de păşune concesionată în vederea fertilizării cu îngrăşământ organic. Cealaltă parte în contract este SC Tagro Grup SRL, cu sediul în Iaşi, care, conform înţelegerii scrise, va împrăştia dejecţiile de porc din ferma pe care o deţine la Vereşti. Reprezentanţii asociaţiei susţin că înţelegerea este una foarte bună, în condiţiile în care firma ieşeană a solicitat doar achitarea costului carburantului utilajelor, fără nici un tarif suplimentar pentru cantitatea de îngrăşământ ori operaţiunea de împrăştiere a acestuia.
Terenul moale şi îmbibat cu apă, degradat de utilaje
Adriana Iordache a precizat că analiza şi obţinerea permisului de aplicare a dejecţiilor se realizează la un laborator atestat în acest sens. În mod normal, fertilizarea se face în perioade în care terenul este uscat, pentru a nu fi degradat de utilaje. Tocmai degradarea păşunii îmbibate de apă, care a fost „arată” pe mai multe porţiuni, a fost reclamată de contestatarii contractului încheiat între cele două părţi.
Sătenii nemulţumiţi urmează se sesizeze şi Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură Suceava cu privire la cum s-a intervenit pe păşunea pentru care se iau subvenţii.