Modificările impuse în Bazar de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, în vederea respectării normelor de prevenire şi stingere a incendiilor, îi nemulţumesc profund pe sute de comercianţi, care consideră că se doreşte eliminarea lor de pe piaţă.
Mutarea a 150 de chioşcuri, situate în prezent în zonele cu cel mai mare trafic de cumpărători, echivalează cu moartea afacerii celor afectaţi de această măsură.
Este vorba de chioşcurile situate de o parte şi de alta a aleii dintre platformele modernizate ale Bazarului, de cele de pe aleea prin care se intră în Bazar de la poarta din sensul giratoriu şi de cele de lângă clădirile construite (zona restaurantului Casa Brânzac).
Toate cele 150 de chioşcuri ar trebui să fie mutate în parcarea din spatele Bazarului, o zonă moartă din punct de vedere al vadului comercial, dar, pentru 55 de comercianţi, se va găsi loc pe ultima platformă modernizată, de unde alţi comercianţi au plecat, disperaţi că nu au cui să-şi vândă marfa.
Printre rândurile de chioşcuri din ultima hală modernizată se văd numeroase spaţii libere, iar majoritatea chioşcurilor rămase au lipite pe ele anunţuri cu mesajul „De vânzare”. Acolo ar trebui mutate chioşcurile celor care stau acum în calea maşinilor de pompieri, în cazul unui eventual incendiu.
În unele zone, precum aleea dintre platformele modernizate, cei 4,5 metri existenţi de la o bordură la alta permit intrarea maşinilor de pompieri, dar numai dacă cei care vând acolo nu-şi mai întind tarabele în drum.
„Nu mai ocupăm drumul, vindem doar din chioşc. Dacă ne mută de aici suntem terminaţi. Am mai fost mutaţi în spate, acolo nu venea nimeni. Dacă ne scoate de aici nu se mai merită să rămânem. Şi aşa abia ne descurcăm cu ce vindem aici”, spune Nicolae Vacariu, unul dintre cei ale căror chioşcuri ar trebui să fie mutate pentru a se respecta cerinţele pompierilor.
Deocamdată toţi cei 150 de comercianţi au fost somaţi să îşi mute chioşcurile, cel târziu până la 1 mai.
„Noi le-am pus la dispoziţie un tabel cu toate amplasamentele libere, atât în ultima platformă modernizată, cât şi pe două platforme pietruite din zona de parcare, în spatele Bazarului, dar deocamdată, nici unul nu se arată dispus să se mute. Noi le oferim toată asistenţa necesară, orice informaţii au nevoie, dar oamenii nu se grăbesc să renunţe la locurile bune”, a declarat administratorul Bazarului, Costel Netbai.
Dacă nici unul nu pleacă de bunăvoie din zonele solicitate de pompieri a fi libere, pentru a trece oricând pe acolo cu maşinile de intervenţie, singura soluţie va rămâne desfacerea contractelor de închiriere pe care le au cu Primăria Suceava.
Teoria conspiraţiei – Bazar versus marile companii internaţionale
Între timp, numeroase voci din Bazar spun că tot ce se întâmplă face parte dintr-un plan al marilor centre comerciale de a scăpa de concurenţa micilor comercianţi, care de zeci de ani atrag numeroşi cumpărători în fosta zona industrială a Sucevei.
Incendiul din 2009, care a mistuit aproape 3000 de mp de spaţii comerciale şi a provocat pagube de zeci de miliarde de lei vechi, recentul incendiu de la Rozita, dar şi invazia marilor magazine în fosta zonă industrială îi fac pe mulţi să creadă că se doreşte scoaterea lor de pe piaţă.
De altfel, pe lângă sutele de magazine din cele două malluri construite în apropierea Bazarului, alte trei investiţii ale unor lanţuri de magazine se anunţă a apărea în preajma vechiului centru comercial din lunca Sucevei.
Un nou magazin, al unei companii internaţionale, va fi construit începând de anul acesta chiar vizavi de Bazar, pe locul parcării şi al bazinelor de la Ambro.
Altul se anunţă a fi construit tot la câţiva zeci de metri distanţă de Bazar, înspre Burdujeni, iar noul centru comercial al Dedeman va fi ridicat la o distanţă de numai câteva sute de metri. Iar invazia marilor magazine nu pare să se oprească aici.
Tocmai de aceea, tot mai mulţi comercianţi din Bazar consideră că au devenit un ghimpe în coasta marilor companii. După ce zeci de ani au atras cumpărători în zonă, din întreaga ţară, acum au devenit „deranjanţi”. De la controale de la Finanţe până la controale ale ISU, cu un plan de măsuri greu de respectat, în opinia lor, totul este făcut pentru a-i „îngropa”.
Renunţarea la chioşcurile din Bazar, fenomen generalizat
Cu sau fără conspiraţii, Bazarul se duce la vale. Apariţia marilor magazine le-a luat pâinea de la gură multora de acolo, care acum se zbat să supravieţuiască.
Din cele aproape 2.100 de chioşcuri care erau deschise în Bazar în perioada de după Revoluţie, acum au mai rămas 1.873, iar numărul contractelor de închiriere este în continuă scădere.
Ceea ce i-a făcut pe mulţi să mai rămână încă sunt chiriile modice, de 1,1 lei pe mp pe zi, care nu au mai fost modificate de mai bine de 10 ani de zile.
(27 ian 2015, 15:29:56