Reprezentanţii şcolilor gimnaziale din Plopeni şi Băneşti au demonstrat că se poate conlucra în mod eficient pentru dezvoltarea unor proiecte care privesc ambele comunităţi. Aceste proiecte s-au materializat într-o serie de acţiuni care s-au desfăşurat în cele două unităţi de învăţământ, la care şi-au adus aportul atât elevi, cât şi profesori.
În prima săptămână după revenirea din vacanța de iarnă, elevii claselor a VIII-a de la Şcoala Gimnazială Plopeni, îndrumați de profesorii-diriginți Cristian Haiduc și Dragoş Nechifor, au desfășurat o activitate de prevenire și informare referitoare la cauzele pentru care copiii ajung victime ale traficului de persoane.
Activitatea “Traficul de persoane – risc și vulnerabilitate” s-a desfășurat conform graficului stabilit în cadrul proiectului educațional „Adolescența în siguranță”, încheiat între Școala Gimnazială Plopeni, reprezentată de directorul școlii, Nicoleta Zettel, și coordonatorul proiectului, profesor Mihai, pe de o parte, și „Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane”, reprezentată de inspector principal Liliana Orza și inspectorii de specialitate Laura Stadler și Mihai Moisoiu, pe de altă parte.
De asemenea, săptămâna trecută s-au derulat în Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Bănești și Școala Gimnazială Plopeni, în cadrul parteneriatului „La ceas aniversar…”, activități dedicate marelui poet Mihai Eminescu. Manifestările, coordonate de profesorii Mihai Silviu și Mihaela Galan, de la Şcoala din Bănești, profesorii Nicoleta Zettel și Nina Vartolomei, de la Şcoala din Plopeni şi profesorii Renate Tronciu și Cristina Ciobanu, de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Suceava, au însumat expoziții de carte, concursuri de referate și postere, audiții și programe artistice.
Un moment aparte l-a constituit acțiunea de la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Bănești. Astfel, în cadrul unui consiliu profesoral omagial, s-au sărbătorit zilele școlii din localitate. Participanții, cadre didactice și elevi, precum și invitații, primarul comunei, Gheorghe Cornea, și 10 consilieri locali, au avut prilejul să asiste la o serie de activități culturale. Astfel, bibliotecarii școlilor din comună și Biblioteca Comunei Fântânele, prin Corina Nemţoi, au organizat o expoziție de carte dedicată marelui poet. A urmat interpretarea magnifică a elevului Ovidiu Aghinițăi din clasa a V-a, la saxofon, a melodiei „Pe lângă plopii fără soț”. S-au recitat apoi, de către elevii claselor de gimnaziu, poezii reprezentative pentru lirica eminesciană: „La mijloc de codru”, „De-aș avea”, „Ce-ți doresc eu ție”, „Luceafărul”. Elevii au prezentat apoi, utilizând metoda posterului, informații despre viața și opera poetului care dă numele școlii din Bănești. De altfel, în alocuțiunea sa, directorul școlii, Mihai Silviu, cel care, în 2002, a întocmit documentația pentru atribuirea numelui de "Mihai Eminescu" școlii, a menționat faptul că: „An de an, ziua școlii din Bănești ne oferă prilejul de a ne mândri că în curtea bisericuței de lemn cu hramul Sf. Nicolae este înmormântată Iuraşcu Paraschiva, bunica lui Mihai Eminescu, iar piatra de mormânt existentă în bisericuță face o simbolică legătură cu creația marelui poet”.
În ziua de 23 ianuarie a avut loc, la școala din Plopeni, activitatea „Unire-n cuget și-n simțiri”, activitate prevăzută în calendarul activităților din cadrul programului de parteneriat educațional „Învățăm să fim responsabili”, încheiat între Școala Gimnazială Plopeni, prin Nicoleta Zettel, și Primăria orașului Salcea, prin primar Ilie Lungu.
Această activitate a constat în organizarea unor manifestări cultural-artistice dedicate Micii Uniri. Cu acest prilej s-au organizat dezbateri și prezentări de proiecte prin care invitații de la școlile menționate anterior, la care s-a adăugat profesoara Mariana Buiciuc, de la Școala Gimnazială nr. 10 , au sărbătorit Unirea de la 24 ianuarie 1859. Primarul orașului Salcea, Ilie Lungu, a ținut să menționeze: „Sperăm ca, prin astfel de activităţi, elevii să conştientizeze importanţa acestor evenimente istorice şi rolul pe care acestea l-au avut pentru neatârnarea şi unitatea neamului românesc”.