Un nou Regulament de Organizare şi Funcţionare a Unităţilor de Învăţământ Preuniversitar (ROFUIP) a fost publicat, în această lună, în Monitorul Oficial, câteva prevederi din document stârnind nemulţumirea profesorilor. Cadrele didactice susţin că acesta stabileşte multe drepturi pentru elevi şi este aspru cu profesorii.
Referitor la acest subiect, Giani Leonte, preşedintele Alianţei Sindicatelor din Învăţământ Suceava (ASIS), transmite că “există numeroase nemulţumiri din partea personalului didactic determinate de obligaţiile care le revin acestora, conform noului ROFUIP. După publicarea în Monitorul Oficial a regulamentului am primit numeroase sesizări de la grupele sindicale afiliate ASI Suceava privind erori de formă, inclusiv în ceea ce priveşte normele de trimitere la alte articole, dar şi de fond, care se găsesc în cuprinsul acestui regulament”.
În aceste condiţii, liderii sindicali din toată ţara au hotărât să solicite Ministerului Educaţiei constituirea unei comisii de lucru, formată din reprezentanţii ministerului şi ai federaţiilor sindicale, în cadrul căreia să se discute modificările la acest regulament.
“Trebuie avută în vedere importanţa deosebită pe care acest regulament o are la nivelul unităţilor de învăţământ, astfel încât, din punctul nostru de vedere, se impune o analiză temeinică şi serioasă a prevederilor acestuia, împreună cu reprezentanţii salariaţilor, pentru a se înlătura neconcordanţele din ROFUIP şi pentru a evita modificările ulterioare ale acestuia”, a mai completat liderul ASIS. Alianţa Sindicatelor din Învăţământ Suceava a solicitat grupelor sindicale afiliate să transmită propuneri de modificare a ROFUIP până în data de 28 ianuarie 2015, astfel încât acestea să poată fi transmise Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.
“În opinia noastră, modificările care se impun acestui regulament trebuie publicate în Monitorul Oficial al României până la începerea semestrului II al anului şcolar în curs”, a conchis Giani Leonte.
Prevederi ale regulamentului care îi vizează pe profesori
Potrivit regulamentului, elevul are dreptul de a contesta rezultatele unei evaluări, solicitând cadrului didactic să justifice nota, în prezenţa lui şi a părintelui. În situaţia în care argumentele prezentate de cadrul didactic nu sunt considerate satisfăcătoare, elevul sau părintele poate solicita în scris directorului şcolii reevaluarea lucrării scrise.
Totodată, prin noul regulament, personalului din învăţământul preuniversitar îi este interzis să aplice pedepse corporale, precum şi să agreseze verbal, fizic sau emoţional elevii sau colegii.
De asemenea, personalului din învăţământul preuniversitar îi este interzis să desfăşoare acţiuni de natură să afecteze imaginea publică a elevului, viaţa intimă, privată şi familială a acestuia. Oamenii şcolii trebuie să aibă o ţinută morală demnă, o vestimentaţie decentă şi un comportament responsabil, potrivit regulamentului.
În plus, ei au obligaţia de a veghea la siguranţa elevilor în incinta unităţii de învăţământ, în timpul programului şcolar şi al activităţilor extraşcolare.
(26 ian 2015, 11:31:58
Cred ca asta vorbeste doar ca sa se afle in treaba. Mai bine sa ceara obligativitatea liderilor de sindicat sa depuna declaratii de avere. Atunci sa vezi revolta pe profi!