Maşini de teren pentru intervenţii rapide, girofare, sistem de alertă în timp real, forţe de ordine mobilizate să intervină în cel mai scurt timp în lupta cu infractorii care defrişează pădurile – aşa arată, în perspectivă, noul plan al Ministerului Mediului, pentru combaterea tăierilor ilegale de arbori.
Suni, reclami că într-o zonă sunt tăieri ilegale de arbori, ori măcar suspecte, şi în scurt timp apar acolo inspectorii silvici şi forţele de ordine. Aşa arată, la stadiul de intenţie, planul de măsuri stabilit de noul ministru al Mediului, pentru limitarea şi stoparea tăierilor ilegale de arbori.
Realitatea din teren, din păcate, este cu totul alta.
Inspectorii silvici nu doar că sunt puţini, cu mult sub limita stabilită prin lege, sunt prinşi până peste cap în întocmirea de documente, rapoarte şi alte acte, care sporesc la număr nu de la un an la altul, ci chiar de la o lună la alta, iar, pentru a pune capac la toate, nu au nici dotările necesare pentru a lupta cu fenomenul tăierilor ilegale, dar nu au nici motivaţia financiară necesară.
Chiar şi aşa, rezultatele ITRSV Suceava sunt printre cele mai bune din ţară, volumul tăierilor ilegale fiind la cel mai mic nivel de la Revoluţie şi până acum.
De la „Radarul pădurilor”, la „SMURD-ul pădurilor”
Conform statisticilor Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, tăierile ilegale din pădurile României au adus, doar în primele 11 luni ale anului trecut, prejudicii de 18,4 milioane de lei (echivalentul a peste patru milioane de euro), volumul arborilor tăiaţi atingând 160.000 de metri cubi.
Noul ministru, Graţiela Gavrilescu, susţine că una dintre principalele sale priorităţi în această funcţie este aceea de combatere a tăierilor ilegale din România şi că a luat deja primele măsuri în acest sens.
"Am dispus intensificarea acţiunilor aparatului propriu şi sunt convinsă că eforturilor noastre li se vor alătura Poliţia, Jandarmeria, autorităţile locale, dar şi clasa politică şi societatea civilă", a declarat, pentru Gândul, Graţiela Gavrilescu.
Noul plan pentru prevenirea şi pentru combaterea defrişărilor ilegale cuprinde două direcţii, respectiv organizarea mai multor controale şi adoptarea unor noi măsuri legislative.
"Avem în vedere accesarea de fonduri europene pentru implementarea unui sistem de intervenţie rapidă, după modelul SMURD, în cazul semnalării unor fapte grave de încălcare a legislaţiei silvice, în special în ceea ce priveşte tăierile ilegale", a explicat Gavrilescu.
Un astfel de sistem ar urma să fie bazat pe imagini obţinute din satelit şi ar putea să ajute la colaborarea silvicultorilor, a jandarmilor şi a poliţiştilor care lucrează pentru combaterea defrişărilor ilegale.
Ideea introducerii „SMURD-ului pădurii” vine la scurt timp de la introducerea obligatorie a unui alt sistem, "Radarul pădurii", în timpul mandatului Doinei Pană la conducerea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.
"Radarul pădurii" este un sistem informatic ce permite monitorizarea, în timp real, a traseului lemnului de la plecarea din pădure şi până la momentul în care acesta este transformat în mobilă sau iese din ţară. Acesta le permite, totodată, românilor să semnaleze la 112 transporturile bănuite a fi ilegale, cu numerele de înmatriculare ale maşinilor care transportă lemnul.
După introducerea sistemului, operatorii economici au primit 166.400 de coduri unice online valide pentru transportul unui volum de material lemnos de 1,5 milioane de metri cubi.
Deficit de personal şi maşini învechite pentru a prinde infractori cu jeepuri şi buzunare pline de bani
Intenţiile noului ministru sunt considerate bine-venite de conducerea Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Suceava, care are de vegheat asupra unor suprafeţe care totalizează 1,140 milioane de hectare de pădure, răspândite pe teritoriile a cinci judeţe – Suceava, Botoşani, Iaşi, Bacău şi Neamţ.
Dintre acestea, cea mai mare suprafaţă de pădure o are Suceava – 436.000 de hectare.
„Noi, ca instituţie, de multe ori nu avem puterea de a interveni la fel de rapid ca Poliţia, care este alertată prin apel la 112. Dar nu a fost apel făcut la noi la care să nu se intervină cât de rapid s-a putut”, a declarat inspectorul-şef adjunct al ITRSV, Cezar Ţăpuleasa.
Teoretic, 22 de inspectori silvici au în grijă pădurile Sucevei, dar practic, numărul acestora este mult mai mic, pentru că, din cauza deficitului de personal de pe celelalte judeţe, trebuie să le acopere şi pe acestea.
De exemplu, judeţele Botoşani şi Iaşi sunt deservite doar de câte un inspector silvic, când acolo, conform legii, ar trebui să fie cinci, respectiv opt. Tocmai de aceea, inspectorii de pe Suceava sunt delegaţi periodic să se ocupe şi de problemele din alte judeţe.
„Atunci când ni se semnalează o problemă, fiecare întrerupe ceea ce făcea şi pleacă repede pe teren. Dar logistica nu ne prea ajută. Avem nevoie de maşini de teren. Cu Loganul nu ajungi peste tot, iar cu Daciile Papuc din dotare nici atât”, a adăugat Cezar Ţăpuleasa.
Conducerea ITRSV Suceava spune că sunt necesare măsuri pentru ca tăierile ilegale de arbori să fie oprite din pădure, din momentul în care se petrec. Dacă sistemul wood-tracking introdus la finele anului trecut ("Radarul pădurilor") s-a dovedit eficient pe partea de transport a materialului lemnos, la partea de control în teren şi de intervenţie rapidă la stoparea infractorilor mai este de lucrat.
„Maşinile pe care le avem pentru acţiuni în teren au o vechime de peste zece ani de zile, timp în care şi-au depăşit de mult norma de uzură, la numărul de km parcurşi. De multe ori, inspectorii preferă să meargă în teren cu maşinile proprii”, a precizat şeful ITRSV Suceava, Daniel Coroamă.
În plus, instituţia suferă de o lipsă acută de personal. Pentru a funcţiona conform normelor legale – un inginer silvic la 12.000 de hectare de pădure, ar trebui să aibă angajaţi încă 28 de inspectori silvici.
Numai că, din cauza salariilor mici, a volumului mare de muncă şi a riscurilor la care sunt expuşi, nu de puţine ori fiind ameninţaţi cu moartea ori chiar atacaţi de cei pe care trebuie să-i oprească din a mai tăia ilegal pădurea, nici nu prea se arată mulţi doritori să ocupe aceste posturi.