Astăzi se împlinesc 24 de ani de când ÎPS Pimen păstoreşte Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor. În anul 1991, pe 24 ianuarie, de Ziua Unirii, PS Pimen Suceveanul a fost ales Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, înscăunarea având loc pe data de 3 martie 1991. În tot acest timp, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a desfăşurat o bogată activitate liturgică, pastoral-misionară, culturală, filantropică şi socială. La iniţiativa ÎPS Pimen, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a construit sute de case pentru sinistraţii din judeţul Suceava, dar şi cămine pentru bătrâni.
Pimen Zainea s-a născut pe 25 august 1929, în satul Herăşti, comuna Grebănu (judeţul Buzău), primind la botez numele de Vasile Zainea. Şi-a efectuat studiile medii la Liceul din Râmnicu Sărat şi la Seminarul monahal de la Mănăstirea Neamţ (1948-1951). A urmat apoi studiile superioare la Institutul Teologic Universitar din Bucureşti (1953-1957), iar mai târziu studii de specializare la Universitatea din Köln (1976-1977). De asemenea, între anii 1953-1957 a făcut studii la Institutul de Arte Plastice din Bucureşti, obţinând diploma de calificare în muzeografie. Pe 10 martie 1951, este tuns în monahism la Mănăstirea Neamţ sub numele Pimen, fiind hirotonit ierodiacon (1951) şi apoi ieromonah (1957). A slujit în calitate de profesor la şcolile monahale de la mănăstirile Neamţ şi Secu (1951-1952), apoi ca pedagog la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamţ (1952-1953). După absolvirea Facultăţii, a fost numit egumen, apoi stareţ la Mănăstirea Putna (1957-1961). A îndeplinit apoi ascultări în mai multe mănăstiri din zona Neamţului: preot-duhovnic la Mănăstirea Văratec (1961-1962), preot la Schitul Durău (1962-1964), muzeograf la Mănăstirea Putna (1964-1974). Este ridicat la rangul de protosinghel (1966) şi apoi la cel de arhimandrit (1975).
Misiuni peste hotare
În perioada 1974-1978, a fost numit ca stareţ la Mănăstirea "Sf. Ioan cel Nou” de la Suceava. ÎPS Pimen a îndeplinit câteva misiuni peste hotare: în cadrul Arhiepiscopiei misionare ortodoxe Române din Statele Unite şi Canada (1977), la Reprezentanţa Patriarhiei Române din Ierusalim (1978-1979), membru în câteva delegaţii sinodale care au vizitat alte Biserici. Apoi a devenit exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor (1979-1982).
Pe 10 ianuarie 1982, arhimandritul Pimen Zainea a fost ales de Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, cu titlul “Suceveanul". Este hirotonit întru arhiereu, cu prilejul hramului Mănăstirii "Sf. Ioan cel Nou" de la Suceava, la 24 iunie 1982, de ÎPS Mitropolit Teoctist Arăpaşu al Moldovei şi Sucevei, împreună cu PS Episcop Eftimie Luca al Romanului şi Huşilor şi cu PS Roman Ialomiţeanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor. La săvârşirea hirotoniei au participat şi Patriarhul Iustin Moisescu al Bisericii Ortodoxe Române, Patriarhul Diodor al Ierusalimului, aflat pe atunci în vizită în România, precum şi foarte mulţi ierarhi din Sinodul Patriarhiei Ierusalimului şi din Biserica Ortodoxă Română.
Activitate cultural-filantropică
ÎPS Pimen apublicat de-a lungul vieţii o serie de articole, recenzii şi cronici în revistele “Mitropolia Moldovei şi Sucevei" de la Iaşi şi “Candela" de la Suceava. De asemenea, în cei 24 de ani de arhipăstorire a Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen a sprijinit redeschiderea unor sfinte lăcaşuri care au fost închise în perioada comunistă, cum ar fi Mănăstirea Voroneţ şi Mănăstirea Humorului, mănăstiri deschise la câteva zile după ce a ajuns arhipăstor al acestor ţinuturi. Pe lângă aceste două mănăstiri, a ctitorit şi alte lăcaşuri de cult şi a fost alături de cei care au dorit să ctitorească biserici, mănăstiri şi schituri. ÎPS Pimen a întreprins şi o bogată activitate culturală. Au fost publicate numeroase cărţi, broşuri şi tipărituri, adresate în special credincioşilor de rând. Tot cu binecuvântarea ÎPS Pimen s-a tipărit "Tipicul Sf. Sava", apoi foarte multe monografii cu mănăstirile Putna, Moldoviţa, Suceviţa, Voroneţ, Dragomirna, Humor, Probota. Au fost tipărite cărţi de rugăciuni, care au fost date la copiii de clasa I, la începutul fiecărui an şcolar. ÎPS Pimen a fost preocupat şi de problemele sociale din Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, încurajând înfiinţarea a numeroase cămine şi aşezăminte speciale pentru cei nevoiaşi.
(24 ian 2015, 13:45:07
azi e si unirea, e si urit afara, cum am putea sa vorbim urit de matali, care ai facut atitea lucruri frumoase si ai rezolvat chestiuni arzatoare la ordinea zilei?
numai de bine, sa fii sanatos, ca toate trec. inclusiv viata.
acum parca nimic nu mai e de condamnat, toate e bune si frumoase.
insasi delia munteanu a renuntat la ochelarii de soare si se plimba cu gipul prin oras cu fata libera, ceea ce daca ne gindim si la incheieturile miinilor n-a fost totdeauna asa. oricum fratiorul ei lucreaza cit poate sa o scoata si sa se scoata, chiar daca asta inseamna sa traga niste cursuri de trafic de influenta pe la balan acasa.
cum am putea sa ne suparam in conditiile astea pe cineva? inclusiv pe talica, care stai cumincior la semafor cind vii de la sediul cel nou ala vechi ca sa mergi acasuca si sa faci nani? asta speram ca poti inca sa faci fara pagube majore. pe cele minore le rezolva ilenuca, ca ea e specialista. iar masina de spalat, ca si terasele lui lungu, spala orice.
si pe noi ne spala, ca doar nu am merge acum pe strazi curate, ca sa ajungem acasa imaculati, mai spilcuiti de cit eram cind am iesit din casa?
nu, singurii rataciti in curatenia stradala sint doar doi rosalisti, tocmai in fata la dna, ca poate se mai inmoaie si dosarele lui lungu, cel fara de pata, ca un leopard. asa ca iti uram noi si noi realizari si poate vine de la centru, unde troneaza exagerat de fericitul, vreun raspuns pentru matali, cum ca iti plaseaza vreun adjunct, ca sa te poti retrage onorabil.
pacatoasa povara si numirea asta pe viata, ca nu mai scapi de ea, arza-o focul. si pe ea...