25 de copii ai străzii au primit anul trecut consiliere psihologică din partea specialiştilor din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava. 21 dintre aceşti minori au fost reintegraţi în familie, iar patru copii au fost internaţi în centre de tip rezidenţial, pentru că părinţii lor îi neglijau, îi exploatau emoţional, îi trimiteau deseori în stradă, la cerşit, pentru ca ei, cei care le-au dat viaţă, să aibă bani să-şi cumpere alcool. Anul trecut DGASPC Suceava a derulat în centrele din structura direcţiei, în parteneriat cu Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane – Centrul regional Suceava, activităţi având ca temă “conştientizarea tinerilor cu privire la efectele pe care le generează riscurile victimizării pe linia traficului de persoane”.
Directorul executiv al DGASPC Suceava, Dan Adomniţei, ne-a spus că anul trecut „au fost acordate servicii de specialitate pentru şapte copii refugiaţi (reprezentare legală, însoţirea minorului la chestionare şi interviuri, reprezentare în instanţă) şi au fost întocmite anchete sociale pentru cinci copii depistaţi neînsoţiţi pe teritoriul altor localităţi decât cea de domiciliu. Tot anul trecut, pentru 24 de copii care au săvârşit fapte penale, dar nu răspund în faţa legii, a fost stabilită măsura supravegherii specializate în familie. Numărul acestor copii a scăzut faţă de anul 2010, când s-au înregistrat 32 de cazuri, dar şi faţă de anul 2012, când au fost înregistraţi 39 de copii care au săvârşit fapte penale, dar nu răspund în faţa legii”.
DGASPC a înfiinţat un grup de lucru pentru analizarea situaţiei copiilor şi tinerilor cu comportament deviant din sistemul de protecţie, precum şi al celor care părăsesc frecvent centrale de plasament, fără învoire. Din acest grup de lucru fac parte reprezentanţi ai DGASPC Suceava, ai Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Suceava, ai Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Suceava, ai Inspectoratului Şcolar al Judeţului Suceava, ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava. Şapte tinere şi o minoră au fost consiliate psihologic de specialişti din cadrul Protecţiei Copilului, la solicitarea Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane.