Încheierea unui contract prin care Asociaţia Utilizatorilor de Păşune din Bursuceni - Vereşti a pus la dispoziţie o suprafaţă de 60 de hectare de păşune pentru fertilizare cu îngrăşământ organic de la o fermă de porci a stârnit scandal în sat, o parte a localnicilor contestând legalitatea acestui contract şi mai ales calitatea fertilizării. Mai exact, oamenii reclamă că este vorba mai degrabă de o poluare decât de o fertilizare cu îngrăşământ organic. Ieri, în prima zi în care dejecţiile de la ferma de porci au fost împrăştiate pe câmp, Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Suceava şi Garda de Mediu Suceava au fost sesizate cu privire la posibile nereguli în cazul acestor lucrări de fertilizare a terenului.
Ce prevede contractul de fertilizare cu îngrăşământ organic
Prin contractul semnat pe data de 20 ianuarie 2015, pe o perioadă de zece ani de zile, Asociaţia Utilizatorilor de Păşune din Bursuceni a pus la dispoziţie terenul în vederea fertilizării cu îngrăşământ organic. Cealaltă parte în contract este SC Tagro Grup SRL, cu sediul în Iaşi, care, conform înţelegerii scrise, va împrăştia dejecţiile de porc din ferma pe care o deţine la Vereşti.
Mihai Bujoreanu, preşedintele Asociaţiei Utilizatorilor de Păşune din Bursuceni, se declara ieri revoltat de reclamaţiile făcute de unii localnici.
Acesta consideră că înţelegerea cu firma care deţine ferma de porci este o adevărată mană cerească, în condiţiile în care asociaţia nu plăteşte decât costul transportului îngrăşământului, fără nici un tarif suplimentar pentru cantitatea de îngrăşământ ori operaţiunea de împrăştiere a acestuia.
„Nu e vorba de sânge sau altceva, acolo nu e abator, e doar fermă de creştere. Contractul este pentru o fertilizare cu îngrăşământ organic, nu este nimic chimic, nu se spală cu sodă caustică şi alte prostii de genul acesta”, a declarat Mihai Bujoreanu.
Reclamaţii legate de calitatea deversărilor şi degradarea păşunii
Un grup de localnici din Bursuceni s-a prezentat, ieri, la Garda de Mediu Suceava, cu probe recoltate de pe imaş, reclamând că, pe lângă deşeurile animaliere, au fost deversate şi substanţe chimice cu care se curăţă interioarele fermei de porci.
Unul dintre contestatari, Vasile Mătrăşoaie, a declarat că foarte mulţi localnici sunt nemulţumiţi de cum o „mână de oameni” au semnat acest contract pe 10 ani de zile fără a fi consultaţi toţi crescătorii de animale, în cadrul unei adunări generale.
„Chiar dacă ar fi doar îngrăşământ organic nu era normal ca utilajele grele să intre acum pe imaşul foarte moale. Vom sesiza şi Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură Suceava cu privire la cum se intervine pe păşunea pentru care se iau subvenţii”, a declarat Vasile Mătrăşoaie, cunoscut cultivator de legume ecologice.
Garda de Mediu Suceava nu a găsit indicii de încălcare a normelor
Ieri, o echipă de control a Gărzii de Mediu Suceava s-a deplasat la faţa locului.
Adriana Iordache, comisarul-şef al Gărzii de Mediu Suceava, a declarat că o concluzie finală a controlului se va trage la finele acestei săptămâni. Cert este că înţelegerea între cele două părţi se putea face şi fără acord de la Garda de Mediu.
„Din primele verificări realizate în teren de comisarii de mediu nu rezultă că materiile deversate ar încălca normele de mediului şi nici măsurile stabilite anterior”, a declarat Adriana Iordache.
Acest aspect se va lămuri fără dubiu după ce se vor cunoaşte rezultatele probelor recoltate de pe imaş.
(22 ian 2015, 12:37:04