Doi dintre cei patru pacienți decedați după presupuse experimente clinice la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi au fost exhumați acum două zile, din dispoziţia procurorilor care investighează acest caz. E vorba de un bătrân din comuna ieşeană Balş şi un bărbat din localitatea Copălău, judeţul Botoşani, care au murit după ce-au fost internaţi la spitalul din Iaşi, cu traumatisme la coloană, suferite în urma unor căzături.
În aceste condiţii, era de aşteptat ca anchetatorii să ajungă şi la Baia, acolo unde este îngropat un alt treilea fost pacient al spitalului ieşean, Dumitru Ilie, care a murit pe data de 8 august 2014 şi despre care se bănuieşte că neurochirurgii i-ar fi făcut în jur de 30 de punţii lombare, fără a avea acordul său sau al familiei.
Dumitru Ilie (35 de ani) a ajuns la spitalul din Iaşi în vara anului trecut, după ce a fost lovit de o maşină, în timp ce se întorcea de la o nuntă. Tânărul din Baia a suferit o fractură de coloană şi a fost transferat de la Spitalul Judeţean Suceava la Iaşi, fiind unul dintre pacienții implicaţi în scandalul experimentelor ilegale efectuate de doctorul Ştefan Iencean.
A fost operat de două ori, iar rudelor li s-a spus că totul este în regulă: „Când am mers eu la el în Reanimare, chiar în ziua în care a murit, fratele meu era conştient, iar domnul doctor mi-a zis din nou că e bine. Totuşi, după zece minute, m-a chemat la el în cabinet şi mi-a zis că a făcut stop cardio-respirator şi a murit. Nu pot să înţeleg ce s-a întâmplat de fapt”, era revoltată sora îndoliată, Lucica Necolaie.
Cauza decesului: septicemie, în condiții neclare.
De ce nu e nevoie de exhumare în cazul pacientului de la Baia
Dosarul în care se fac cercetări în această cauză a fost preluat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Iaşi, unitate ai cărei procurori au dispus cele două exhumări de la Balş şi Copălău.
Contactat ieri de către reporterii Monitorului de Suceava, purtătorul de cuvânt al PCA Iaşi, Adina Bocai, a declarat că în cazul pacientului decedat de la Baia nu va fi cerută o exhumare şi a explicat şi de ce: „Pacientul respectiv are raport de necropsie şi nu e nevoie pentru că sunt probe biologice deja recoltate de la el”.
„S-au găsit 89 de eprubete cu lichid cefalorahidian cu numele a opt pacienţi pe ele, dintre care patru au decedat”
Doi medici au fost acuzaţi în acest scandal fără precedent, Ştefan Iencean şi Ioan Poeată, care ar fi făcut experimente medicale pe pacienţii pe care i-au tratat, existând suspiciunea că le prelevau lichid cefalorahidian, prin puncţii lombare. Toată povestea a fost făcută publică recent, însă ea se află pe masa procurorilor din toamna anului trecut, după o plângere făcută de către cei de la spital. „Nu a fost o decizie luată de mine, au fost două comisii de etică întrunite şi totul s-a făcut conform procedurilor legale. Am fost obligaţi de fapte să facem această plângere. S-au găsit 89 de eprubete cu lichid cefalorahidian cu numele a opt pacienți pe ele, dintre care patru au decedat. Eu nu judec sub nici o formă, ideea este că comisiile au stabilit că prelevările respective nu s-au făcut cu consimțământul bolnavului", a declarat pentru presa din Iaşi dr. Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie.
În dosar se fac cercetări sub aspectul infracțiunii de abuz în serviciu, deși în plângerea inițială se cerea o anchetă pentru ucidere din culpă.
De cealaltă parte, medicii acuzați susțin că e vorba de o defăimare.