O analiză realizată de Direcţia Judeţeană de Statistică Suceava arată că numărul persoanelor care s-au cazat anul trecut la unităţile hoteliere din judeţ este în creştere faţă de 2013. În primele zece luni ale anului trecut, în hoteluri, pensiuni şi alte categorii de unităţi de cazare au fost înregistrate 221.227 de sosiri, cu 7,3% mai multe faţă de aceeaşi perioadă a anului 2013. Numărul de sosiri a crescut cu aproape 10% la capitolul clienţi români, însă a scăzut cu 2,3% în ceea ce priveşte străinii.
Direcţia Judeţeană de Statistică Suceava informează că în luna octombrie 2014 în judeţ erau înregistrate 196 de structuri de primire cu funcţiuni de cazare turistică, aici fiind incluse toate unităţile cu o capacitate de cazare de peste 10 paturi.
Din numărul total de turişti, 69% au preferat să fie cazaţi în hoteluri, 11,9% în pensiuni agroturistice, 11,4% în pensiuni turistice, iar restul, 7,7%, în celelalte tipuri de unităţi (moteluri, hosteluri, vile turistice, cabane).
Analiza statistică mai arată că din numărul total de turişti cazaţi în luna octombrie 2014, doar 13,6% au fost străini. Dintre străini cei mai mulţi au fost germani (17,5%), urmaţi de israelieni, spanioli, moldoveni, italieni, austrieci şi americani.
Un alt aspect important, o mai veche problemă la nivel de turism, este legat de durata de şedere. Analiza statistică arată că durata medie de şedere într-o unitate de cazare din judeţ a fost de 2,4 zile. La acest capitol, de departe, cel mai bine stă municipiul staţiune Vatra Dornei. Aici, conform statisticilor oficiale, se înregistrează o durată medie de şedere de 6,7 zile. De altfel, la Vatra Dornei se înregistrează şi cel mai înalt nivel al indicelui de utilizare netă a locurilor de cazare, de 34,2%. Aceste cifre se explică prin faptul că la Vatra Dornei ajung anual foarte multe persoane care vin la tratament, biletele de acest gen având durate lungi de şedere, până la 18 zile în cazul pensionarilor.