O masterandă a Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava (USV) vrea să valorifice uleiul obţinut din copitele vitelor. Un experiment inedit, curajos şi deloc simplu, care ar putea duce la rezultate surprinzătoare, fructificate în industria farmaceutică şi nu numai.
Iniţiativa poartă semnătura Valentinei Elena Mancaş, masterandă în al doilea an la Facultatea de Inginerie Alimentară.
„În copitele vitelor se găseşte o foarte mică glandă care secretă ulei. Este o glandă care lubrifiază copita, aceasta fiind şi una dintre explicaţiile de ce vitele nu se potcovesc. De exemplu, glanda nu o găsim la cai. Cu sprijinul decanei Facultăţii de Inginerie Alimentară, Sonia Amariei, am reuşit să facem rost de mai multe astfel de glande, după care am făcut mai multe analize şi măsurători asupra uleiului conţinut de ele”, explică Valentina.
Printr-un proces de fierbere şi, ulterior, filtrare, tânăra a extras uleiul pentru a determina anumiţi parametri fizico-chimici. Valentina a mai povestit că, în prezent, uleiul de copite este folosit în industria pielăriei, la lubrifierea mănuşilor de baseball sau la tratarea pielii tapiţeriilor de maşini. Totodată, acest ulei asigură lubrifierea mecanismelor fine (pentru ceasuri).
Prof. univ. dr. ing. Sonia Amariei a reliefat faptul că „extragerea acestui ulei nu este o muncă uşoară. Din aproximativ 2 kilograme din respectivele glande am reuşit să extragem 60 de ml de ulei”.
Aceasta a mai menţionat că acest ulei îşi menţine vâscozitatea la variaţii mari de temperatură, iar din măsurătorile efectuate a reieşit că are o capacitate antioxidantă mare, putând fi o bună sursă de Omega 3 şi Omega 6, şi că ar putea fi valorificat în industria cosmetică şi farmaceutică.
Lucrare premiată în cadrul unei conferinţe internaţionale
Pentru lucrarea “Studiu privind valorificarea superioara a uleiului de copite”, Valentina a fost distinsă cu premiul al II-lea la Sesiunea Internaţională de Comunicări Ştiinţifice Studenţeşti, organizată de Universitatea ”Constantin Brâncuşi” Târgu Jiu, în luna decembrie a anului trecut. La evenimentul „Engineering Scientiarum”, în cadrul căruia suceveanca a fost premiată, au fost prezentate 28 de lucrări.
(20 ian 2015, 15:33:46
Sa tinem cu adevarat la Suceava si sa-l sprijinim pe cel ce a dovedit ca este capabil de a lasa ceva in urma!