Stenogramele depuse la dosarul ajuns pe rolul Curţii de Apel Cluj arată printre altele cum îşi negocia primarul arestat şi suspendat al municipiului Rădăuţi, Aurel Olărean, liniştea politico-penală.
Într-o înregistrare realizată în mediu ambiental, cel mai probabil chiar în biroul edilului din Rădăuţi, Aurel Olărean are o discuţie cu Traian Andronachi, la vremea respectivă consilier local din partea UNPR, mai nou consilier independent, prin care îi condiţionează menţinerea soţiei, Angelica Andronachi, în funcţia de director al Bibliotecii Municipale de prezentarea demisiei din UNPR şi înscrierea în PDL.
„Traian Andronachi: Ce trebuie eu să fac, ca să-i spun lui Angelica să stea liniştită? Şi ce spun aşa rămâne, şi gata!
Aurel Olărean: Asta mă opream să verific, dar ... verific cât are Angelica? Cât are dispoziţia aia? Au şi ei dreptate: socrul tău, maică-ta şi ...
Traian Andronachi: Deci rămâne cum am stabilit?
Aurel Olărean: Se putea, dar...
Traian Andronachi: Deci vreau să ştiu clar că măcar până la termen nu-i daţi dispoziţie de revocare.
Aurel Olărean: Promit. Până la termen, până pe 12 (n.a. - septembrie 2014), nu-i dau nici o dispoziţie. Doar aşa ...
Traian Andronachi: Dar am bătut palma, nu?
Aurel Olărean: Da?!
Traian Andronachi: Vă ţineţi de cuvânt, da?
Aurel Olărean: Mă ţin de cuvânt. Vezi că are formular, are formular, dă-i să scrie formularul.
Traian Andronachi: Cu ce? De adeziune?
Aurel Olărean: Acolo, la el se completează, la secretar să întrebe”, este partea negocierilor dintre Aurel Olărean şi Traian Andronachi.
Olărean îl acuza pe Andronachi că doreşte să ajungă primar în Rădăuţi
Înregistrarea din biroul primarului din Rădăuţi a venit la numai câteva zile după ce Aurel Olărean s-a exprimat în public total neortodox la adresa lui Traian Andronachi.
În acest sens, elocventă este declaraţia unui martor cu care edilul din Rădăuţi a intrat în contact pe 29 august 2014, cu ocazia Festivalului "Ochi de Păun".
„Am intenţionat să întind mâna pentru a-i saluta pe cei doi (n.a. - primarul Olărean şi viceprimarul Ciobotariu), prilej cu care Olărean Aurel mi-a spus că nu dă mâna cu punkiştii şi a început să-mi adreseze injurii legate de prietenia pe care o am cu Andronachi Traian. Primarul Olărean Aurel a continuat injuriile la adresa mea şi a lui Andronachi Traian pe care-l acuza că doreşte să devină primar în condiţiile în care nu are capacitatea şi posibilităţile financiare de a ocupa o astfel de funcţie. În acest context, Olărean Aurel i s-a adresat viceprimarului, spunându-i că el a pus-o pe soţia lui Andronachi Traian directoare la Biblioteca Municipală, solicitându-i totodată ca în cursul zilei de luni să-i amintească să emită o dispoziţie prin care aceasta să fie revocată din funcţia de director dat fiind faptul că el are putere de decizie în primărie, iar soţia lui Andronachi Traian are un salariu de 15 milioane de lei (n.a. - lei vechi), mult prea mare”, a arătat martorul audiat de procurorii structurii centrale a DNA.
A doua zi, martorul s-a întâlnit din nou cu primarul Olărean, iar atitudinea acestuia se schimbase radical, context în care l-a rugat să-i nu-i spună consilierului local Traian Andronachi despre discuţia din 29 august 2014.
Cum era înjosită soţia consilierului Andronachi de primarul Olărean
Până să se ajungă la ameninţările privind demiterea din funcţie, procurorii DNA au descris şi presiunile la care era supusă soţia consilierului local Traian Andronachi. Potrivit datelor existente la dosarul aflat pe rolul instanţei clujene, începând cu anul 2012, Angelica Andronachi a fost supusă unui şir întreg de umilinţe şi presiuni din partea lui Aurel Olărean.
„A fost chemată în mod repetat de către acesta (n.a. - Aurel Olărean) şi lăsată să aştepte în antecameră de dimineaţă şi până la sfârşitul programului, a fost ascultată în prezenţa secretarei din lucrarea susţinută anterior în faţa comisiei organizate de Ministerul Culturii cu ocazia promovării examenului de grad. Inculpatul i-a formulat şi o plângere penală sub pretextul că diploma de bacalaureat a persoanei vătămate ar fi fost falsă. Toate aceste şicane au avut ca scop, aşa cum i-a comunicat într-o împrejurare inculpatul Olărean Aurel, să o determine <să-i închidă gura soţului meu, să-i pună lacăt la gură>”, se arată în rechizitoriul procurorilor DNA.
„Inculpatul a urmărit în mod constant să fie exonerat de răspunderea penală”
Presiunile exercitate asupra lui Traian Andronachi au avut un dublu scop. Pe de o parte Aurel Olărean urmărea să-şi consolideze majoritatea în cadrul Consiliului Local Rădăuţi, iar pe de altă parte dorea să obţină o hotărâre de consiliu pentru modificarea contractului de asistenţă judiciară atribuit avocatei Marinela Caterina Prodan, ceea ce l-ar fi pus la adăpost de problemele penale care tocmai apăruseră la orizont.
Este vorba de acel contract prin care Marinela Prodan urma să câştige 15.000 de lei şi 50.000 de euro în cazul în care judecătorii dispuneau radierea din cartea funciară a unui imobil câştigat de SC Obcina SA Rădăuţi în instanţă şi care trebuia predat omului de afaceri Arcadie Plămadă.
De altfel, în prima fază a anchetei derulate de procurorii DNA, în iunie 2014, lui Aurel Olărean i s-a adus la cunoştinţă că este învinuit pentru complicitate la şantaj.
„Ulterior, inculpatul a urmărit în mod constant, prin orice mijloace, să fie exonerat de răspunderea penală în ceea ce priveşte modalitatea de încheiere a contractului de asistenţă juridică încheiat cu avocata Marinela Prodan”, se arată în rechizitoriul anchetatorilor.
Olărean a negat „şantajul” şi a avut o atitudine „nesinceră”
În timpul anchetei, Aurel Olărean a negat că ar fi exercitat presiuni pentru şantajarea lui Traian Andronachi, susţinând că votul acestuia nu ar fi avut relevanţă în cadrul Consiliului Local.
„Afirmaţia inculpatului este total neadevărată, în condiţiile în care, pentru a susţine proiectele, inculpatul avea nevoie de 10 voturi dintr-un total de 19 pentru majoritate simplă, iar probele administrate relevă că inculpatul se bucura de sprijinul a doar 9 dintre consilieri”, susţin procurorii DNA.
În finalul rechizitoriului, concluzia anchetatorilor este extrem de clară: „În prezenta cauză inculpatul a avut o atitudine cooperantă, dar nesinceră şi a negat constant faptele reţinute ca învinuire în sarcina sa, prezentând o situaţie de fapt în contradicţie evidentă cu ansamblul probatoriului administrat”.
(20 ian 2015, 12:00:56