Un nou Regulament de Organizare şi Funcţionare a Unităţilor de Învăţământ Preuniversitar (ROFUIP) a fost publicat, în această lună, în Monitorul Oficial, câteva prevederi din document stârnind nemulţumirea elevilor sau profesorilor.
Consiliul Naţional al Elevilor (CNE), unica structură reprezentativă a elevilor la nivel naţional, atrage atenţia cu privire la unele articole din conţinutul Regulamentului, despre care afirmă că sunt în neconcordanţă cu Declaraţia Drepturilor Omului, Constituţia României şi Legea Educaţiei Naţionale.
La rândul său, Tudor Găitan, preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor Suceava, apreciază pozitiv faptul că noul regulament cuprinde, în sfârşit, şi „Statutul elevului”, care prevede o serie de direcţii de conduită pentru profesori şi pentru elevi.
Contestate sunt însă anumite prevederi considerate abuzive. Potrivit elevilor, noul ROFUIP încalcă libertatea de mişcare, acesta prevăzând faptul că elevii pot părăsi incinta unităţii de învăţământ doar cu acordul profesorului de serviciu. „Conform jurisprudenţei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, orice reţinere pe o durată mai mare de 15 minute, fără încuviinţarea unui procuror, este ilegală”, spun elevii.
Consiliul Judeţean al Elevilor consideră, de asemenea, că media 10 la purtare nu poate fi un criteriu pentru a deveni reprezentant al elevilor, cum specifică ROFUIP, constrângând astfel accesul liber al tuturor elevilor din România să candideze şi să fie aleşi în cadrul acestei organizaţii, existând posibilitatea abuzurilor sau scăderii notelor la purtare în mod excesiv şi nejustificat.
Elevii mai contestă prevederile regulamentului care spun că redactarea şi publicarea de reviste pot fi suspendate sau interzise definitiv de Consiliul de administraţie al şcolii şi că elevii se pot asocia în cercuri şi asociaţii pe baza unui statut propriu doar cu aprobarea directorului unităţii de învăţământ, argumentând că se încalcă un drept constituţional, dreptul la asociere.
Ce mai prevede noul regulament
Potrivit regulamentului, elevul are dreptul de a contesta rezultatele unei evaluări, solicitând cadrului didactic să justifice nota, în prezenţa lui şi a părintelui. În situaţia în care argumentele prezentate de cadrul didactic nu sunt considerate satisfăcătoare, elevul sau părintele poate solicita în scris directorului unităţii de învăţământ reevaluarea lucrării scrise. Nu se poate solicita reevaluarea probelor orale sau practice. Pentru soluţionarea cererii de reevaluare, directorul va desemna două cadre didactice de specialitate, din unitatea de învăţământ, care nu predau la clasa respectivă şi care vor reevalua lucrarea scrisă.
Tot potrivit regulamentului, personalului din învăţământul preuniversitar îi este interzis să aplice pedepse corporale, precum şi să agreseze verbal, fizic sau emoţional elevii.
Totodată, personalului din învăţământul preuniversitar îi este interzis să desfăşoare acţiuni de natură să afecteze imaginea publică a elevului, viaţa intimă, privată şi familială a acestuia.
Angajaţii unităţilor de învăţământ trebuie să aibă o ţinută morală demnă, o vestimentaţie decentă şi un comportament responsabil, potrivit regulamentului.
Regulamentul mai prevede că unităţile de învăţământ sunt obligate să asigure elevilor servicii de consiliere profesională sau consiliere psihologică.
Tot în regulament este prevăzut că elevii au dreptul la tarife reduse cu 75% pentru accesul la muzee, la concerte, la spectacole de teatru, de operă, de film şi la alte
evenimente culturale şi sportive.