În cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava va funcţiona din luna februarie un ghişeu de informare în vederea pregătirii dosarului persoanelor cu handicap înainte ca acesta să fie prezentat Serviciului de Evaluare Complexă a Persoanelor Adulte cu Handicap (SECPAH).
Într-o conferinţă de presă, Dan Ionuţ Adomniţei, directorul executiv al Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava, a declarat că, în acest fel, „persoana cu handicap va veni la evaluare o singură dată, nemaifiind pusă în situaţia de a completa dosarul cu alte acte şi de a reveni pentru evaluare”.
Dan Ionuţ Adomniţei a mai spus că în ajutorul persoanelor cu handicap nevoite să solicite consultanţă instituţiei, în sala de aşteptare a SECPAH se vor regăsi de luna viitoare panouri de afişaj care vor cuprinde informaţii utile persoanelor cu handicap, precum şi locuri special amenajate pentru completarea diverselor formulare.
„Am montat indicatoare atât în interiorul, cât şi în exteriorul sediului DGASPC Suceava, pentru ghidarea persoanelor spre compartimentele sau serviciile din cadrul Protecţiei Copilului. S-au creat registre pentru înregistrarea documentelor, atât la Serviciul de evaluare copii, cât şi la Serviciul de evaluare adulţi, pentru operativitate, eliminându-se deplasările la registratura direcţiei. Tot la ultima modificare a organigramei, a fost înfiinţat un compartiment de audit intern, cu scopul de a veni în sprijinul activităţii de organizare şi control a DGASPC Suceava”, a explicat şeful Protecţiei Copilului.
Centre de recuperare şi reabilitare a persoanelor cu handicap
La nivelul centrelor din cadrul instituţiei de protecţie socială, a mai completat Adomniţei, „am uniformizat compartimentele existente, ca denumire şi personal aflat în componenţă, în vederea eficientizării activităţii, atât pe parte administrativă, cât şi pe parte socială. Analizăm posibilitatea de a transforma anul acesta unul sau două centre de recuperare şi reabilitare neuropsihică în centre de recuperare şi reabilitare a persoanelor cu handicap, pentru a veni în sprijinul recuperării şi reabilitării persoanelor cu handicap, altul decât cel neuropsihic”.
La intrarea principală în sediul DGASPC s-a înfiinţat un birou de relaţii cu publicul şi registratură, birou care până anul trecut funcţiona în aceeaşi încăpere cu secretariatul, situat la etajul I al clădirii.
În momentul de faţă se află în construcţie, tot la intrarea principală a instituţiei, o rampă de acces pentru persoanele cu dizabilităţi.
Campanie de informare a populaţiei, cu scopul reducerii fenomenului cerşetoriei
Purtătoarea de cuvânt a Protecţiei Copilului Suceava, Nicoleta Daneliuc, a declarat că, şi în acest an, DGASPC va derula o campanie de informare a populaţiei, cu scopul reducerii fenomenului cerşetoriei, o campanie realizată împreună cu Jandarmeria şi Poliţia Suceava, care se va desfăşura în locurile cu trafic intens, atât auto, cât şi pietonal, la nivelul municipiului Suceava şi, ulterior, în toate municipiile din judeţ. „Avem în vedere şi derularea unor acţiuni de tipul <Porţi deschise>, prin care să dăm posibilitatea vizitării unor centre din cadrul DGASPC”, a declarat Nicoleta Daneliuc.
Noua pagină web a instituţiei, dgaspcsv.ro, este funcţională, iar în cel mai scurt timp se vor face şi ultimele actualizări. Conducerea DGASPC Suceava şi-a propus ca în acest an să redeschidă şi Centrul de Tip Familial „Pluto”, situat în localitatea Vicovu de Sus, casă de tip familial închisă în anul 2010.