luni, 19 ian 2015 - Anul XX, nr. 13 (5825)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8238 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Proiect

Doi masteranzi ai USV au inventat un sistem de asigurare a poziţiei corecte la calculator

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cum tot mai multe persoane petrec tot mai mult timp în faţa unui calculator, Sorin Andrei Ciocan şi Alexandru Petru Mihăilă s-au gândit să realizeze un dispozitiv care să-i ajute pe utilizatori să-şi menţină o poziţie corectă a corpului cât stau în faţa unui monitor sau studiază, pentru ca sănătatea spatelui şi a ochilor să nu fie compromisă.

Cei doi tineri sunt masteranzi ai Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava (USV), aceştia depunând deja o cerere de brevetare la OSIM pentru invenţia realizată.

„Sistem de monitorizare a poziţiei corecte la calculator” este titlul proiectului celor doi masteranzi, proiect realizat sub îndrumarea universitarului Călin Ciufudean.

 

Invenţie utilă pentru cei care stau mult la birou sau la volan

Sorin Andrei Ciocan şi Alexandru Petru Mihăilă au absolvit în 2014 Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor, în prezent tinerii fiind masteranzi în anul I la programul Reţele de comunicaţii şi calculatoare, tot din cadrul USV.

Din vara anului trecut, masteranzii sunt angajaţi ai Continental Iaşi, subsidiară a Corporaţiei Continental, unul dintre cei mai importanţi furnizori de componente pentru industria automobilelor. Tinerii mărturisesc că invenţia de faţă i-a ajutat enorm în procesul de angajare, reprezentând un mare plus de care cei de la Continental au ţinut cont la recrutare.

Lucrarea „Sistem de monitorizare a poziţiei corecte la calculator” este structurată în două părţi, una care vizează asigurarea unei poziţii corecte a spatelui şi cealaltă care urmăreşte asigurarea unei poziţii corecte a ochilor utilizatorului, raportată la ecranul computerului.

Alexandru Petru Mihăilă s-a ocupat de partea proiectului care asigură o poziţie corectă a spatelui în timpul utilizării calculatorului.

Tânărul spune că acest dispozitiv s-ar dovedi foarte util atât pentru persoanele care întreprind acţiuni de lungă durată la birou, cât şi pentru studenţi, dat fiind numărul alarmant de ridicat al persoanelor care prezintă afecţiuni ale spatelui din cauza unei posturi incorecte. Totodată, dispozitivul este util persoanelor care petrec multe ore la volan, la manşa avionului sau la punctul de comandă al unei locomotive.

Suceveanul a realizat un dispozitiv portabil care se aşază, cu ajutorul unei cureluşe, pe spate.

Dispozitivul are un senzor care măsoară gradul de înclinaţie al spatelui, iar în cazul în care aparatul sesizează depăşiri ale limitei admise a înclinării spatelui, se transmite utilizatorului un semnal sonor.

„Am realizat şi o aplicaţie pentru smartphone care realizează un grafic ce reliefează variaţia în timpul unei zile a poziţiei spatelui”, explică Alexandru, care a mai menţionat că întregul dispozitiv este unul inovativ, util oamenilor şi actual.

 

Invenţie care protejează sănătatea ochilor

Cât priveşte poziţia optimă pentru ca sănătatea ochilor să nu fie periclitată, Sorin Andrei Ciocan spune că într-o primă fază s-a documentat despre distanţa optimă din punct de vedere medical la care trebuie să stea un utilizator în faţa monitorului.

„Am amplasat doi senzori de-o parte şi de alta a monitorului. Aceşti senzorii evaluează distanţa de la utilizator la ecran şi transmit datele către un dispozitiv (microcontroler). Dacă utilizatorul se apropie prea tare de monitor (la mai puţin de 75 de centimetri), microcontrolerul avertizează supra acestui fapt prin aprinderea unui led roşu amplasat pe monitor. Dacă distanţa dintre utilizator şi calculator este foarte mică, deci şi mai periculoasă pentru ochi, avertismentul este dublat de un semnal audio”, explică Sorin.

Totodată, dispozitivul evaluează şi timpul pe care cineva îl petrece la PC, iar în cazul în care o persoană stă mai multe ore succesive în faţa ecranului, fără pauză, dispozitivul transmite un alt semnal audio.

Cât priveşte condiţiile de lucru, un alt led atenţionează dacă lumina ambientală este prea puternică sau prea slabă în cazul lucrului la calculator.

Tinerii spun că invenţia lor este o alternativă ieftină, simplă şi prietenoasă pentru utilizator, faţă de produsele deja existente pe piaţă.

Invenţia, una perfectibilă, după cum spun cei doi, este la nivel de prototip. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Doi masteranzi ai USV au inventat un sistem de asigurare a poziţiei corecte la calculator.
 Vizualizări articol: 3496 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.7 din 12 voturi
Doi masteranzi ai USV au inventat un sistem de asigurare a poziţiei corecte la calculator4.7512

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei