Liderii sindicatelor din învăţământul preuniversitar sucevean atrag atenţia autorităţilor locale că, potrivit legii, au obligaţia de a cuprinde în bugetele locale sumele necesare decontării navetei cadrelor didactice şi personalului didactic auxiliar.
Acest fapt este prevăzut în OUG 83 din decembrie 2014, care menţionează că primăriile trebuie să deconteze naveta angajaţilor şcolii care nu dispun de locuinţă în localitatea unde au postul.
“Finanţarea acestor cheltuieli se va face din veniturile proprii ale bugetelor locale şi din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale”, spune ordonanţa.
Giani Leonte, liderul Alianţei Sindicatelor din Învăţământ Suceava, a punctat că “personalul didactic care face naveta trebuie să îşi înregistreze lunar la secretariatul unităţii de învăţământ cererea prin care solicită decontarea navetei, copie după actul de identitate şi actele justificative - abonament sau bilete de călătorie dacă naveta se face cu mijloc de transport în comun, adeverinţa de la firma transportatoare privind valoarea abonamentului pe ruta respectivă, copie după certificatul de înmatriculare a autoturismului când se face naveta cu autoturismul şi nu există mijloc de transport în comun pe ruta respectivă”.
În continuare, Consiliul de Administraţie al unităţii de învăţământ va aproba sumele necesare decontării navetei şi va emite o hotărâre pe care o va comunica în termen de cinci zile Consiliului Local.
În acest sens, directorii unităţilor şcolare trebuie să facă demersurile necesare către autorităţile administraţiilor publice pentru cuprinderea în bugetele locale a sumelor destinate decontării navetei cadrelor didactice şi personalului didactic auxiliar.
Leonte a mai spus că în unele comune este o tradiţie ca naveta să fie decontată integral, în timp ce există localităţi, de exemplu Păltinoasa, unde oamenii şcolii nu au primit niciodată bani pentru transport.