Analiza pe anul 2014 a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Suceava arată că fenomenele hidro-meteorologice periculoase au provocat pagube estimate la opt milioane de lei, cele mai multe probleme fiind provocate la infrastructura rutieră. Din start trebuie remarcat că anul 2014 a fost unul cu probleme reduse din punct de vedere al inundaţiilor, incendiilor de pădure sau altor situaţii de acest gen. Prin comparaţie, în 2013, în urma unor fenomene de acest gen s-au înregistrat pagube cifrate la 42 de milioane de lei.
Prefectul Florin Sinescu, preşedintele CJSU Suceava, a trecut în revistă, în cadrul unei şedinţe de bilanţ organizate ieri la Palatul Administrativ, problemele înregistrate în 2014: aglomerări de sloiuri de gheaţă pe râurile din zona de munte, temperaturile scăzute de iarna trecută care au dus la întreruperea cursurilor, incendiile de fond forestier (4), situaţiile de urgenţă generate de incendii (70).
Bani puţini şi pregătire slabă la multe din serviciile voluntare din judeţ
Prefectul Florin Sinescu a subliniat, la capitolul deficienţe, fondurile insuficiente la nivel de servicii voluntare pentru siuaţii de urgenţă din cadrul primăriilor, condiţii în care personalul acestora are în multe cazuri o pregătire teoretică şi practică slabă.
De altfel, această problemă a fost ridicată şi de primarul comunei Todireşti, Vasile Avram, care a declarat că în lipsa unui sprijin financiar nu se mai poate asigura activitatea serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă local.
Module SMURD la Broşteni şi Dolhasca, priorităţi pentru 2015
Florin Sinescu a subliniat că, per ansamblu, activitatea din 2014 a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a fost bună. El a spus că amenajarea a 14 kilometri de parazăpezi, în zone vulnerabile, a făcut ca circulaţia de pe drumurile naţionale să nu fie afectată puternic de viscol.
Sinescu a ţinut să facă un apel către primari cu privire necesitatea efectuării unor lucrări de igienizare a cursurilor de apă, în primăvară, un pas esenţial pentru prevenirea unor inundaţii pe parcursul anului.
La capitolul priorităţi pentru 2015 se află înfiinţarea de module SMURD la Broşteni şi la Dolhasca, aceste localităţi şi cele din jurul lor fiind slab acoperite în caz de urgenţe.