Până la finele lunii martie, peste 9.000 de angajaţi din învăţământul sucevean vor trebui să dea socoteală despre cum au cheltuit cei 700 de lei primiţi în cont, în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din luna noiembrie.
Obligaţia nu le-a fost comunicată de la început profesorilor, care fie au cheltuit banii pentru dezvoltare profesională, fie, în cazurile nefericite, în interes personal.
Potrivit prof. Traian Pădureţ, liderul Uniunii Judeţene a Sindicatelor „Pro – Educaţia”, „fiind vorba de bani din fonduri europene, era evident că aceştia trebuiau justificaţi până la ultimul cent. Atunci, fiind campanie electorală, s-au virat rapid banii, însă toate condiţiile, metodologia de proiect, nu erau cunoscute. Nu s-au ştiut toate regulile jocului dinainte”.
Reamintim că oamenii şcolii, personal auxiliar şi profesori, au primit obursă de 150 de euro pentru perfecţionare – participare la cursuri, conferinţe, achiziţionare de materiale didactice, cărţi, reviste, programe educaţionale pe suport electronic.
În total, la nivel naţional, circa 50 de milioane de euro au fost necesari pentru acest program, iar pe lângă angajaţii din învăţământul preuniversitar, de burse au beneficiat şi universitarii.
Acum fiecare persoană care a beneficiat de proiectul POSDRU trebuie să completeze un raport individual cu activităţile desfăşurate, justificând astfel suma de 700 de lei care i-a intrat în cont în luna noiembrie 2014.
Raportul individual trebuie completat şi transmis către Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Suceava până cel târziu 31 martie 2015. După această dată IŞJ va centraliza toate rapoartele individuale, pe care le va înainta, apoi, către Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice. Guvernul a alocat 50 de milioane de euro, în cadrul Programului Operaţional Sectorial privind Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), pentru programul privind "Dezvoltarea carierei didactice", prin care minimum 250.000 de cadre didactice din învăţământul preuniversitar şi minimum 40.000 de profesori din mediul universitar au primit banii.
Birocraţie sufocantă
La rândul său, prof. Giani Leonte, preşedintele Alianţei Sindicatelor din Învăţământ Suceava, a subliniat că fiecare profesor trebuie să facă rapoarte, să completeze zeci de foi, documente, fapt ce nu face decât să susţină nivelul excesiv al birocraţiei din şcoli.
„Noi am atras constant atenţia asupra faptului că trebuie debirocratizat acest sistem, pentru că volumul de muncă al profesorilor devine unul exagerat, iar activitatea didactică riscă să treacă pe locul al doilea”, a spus sindicalistul.
(17 ian 2015, 15:51:55