Timpul pe care un pacient trebuie să-l petreacă în Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) din Spitalul de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, de la prezentare până când este preluat de un medic, ar trebui să fie de maximum două ore, conform standardelor. Când nu este aglomeraţie, pacientul are şansa de a fi preluat imediat, însă nu de puţine ori se întâmplă ca, din cauza numărului mare de prezentări, timpul de aşteptare să ajungă la două ore şi jumătate, după cum a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, directorul medical al spitalului, Tiberius Brădăţan.
În calitate de consilier local PSD al municipiului Suceava, dr. Brădăţan a participat, ieri, la o conferinţă de presă organizată la sediul partidului şi a declarat că militează pentru susţinerea financiară de la bugetul local a extinderii UPU, care în forma actuală nu mai face faţă numărului mare de prezentări. Medicul a arătat că, anul trecut, numărul pacienţilor care s-au adresat medicilor de la UPU a fost cu 6.000 mai mare faţă de anul precedent şi dublu în comparaţie cu 2001, când a apărut această secţie a spitalului în actuala formă. În anul 2014, prin UPU au fost consultaţi şi investigaţi 87.047 de oameni.
Valoarea proiectului de modernizare a UPU este de patru milioane de euro
Această cifră plasează spitalul sucevean deasupra unităţii de primire a urgenţelor etalon în ţară, cea din Târgu Mureş, şi deasupra spitalului bucureştean Floreasca. Dr. Brădăţan a explicat că, în mod normal, UPU Suceava se încadrează în limita de două ore timp de aşteptare, dar „în situaţii excepţionale, acest timp poate ajunge la două ore şi jumătate”.
Extinderea şi modernizarea UPU devin astfel două dintre urgenţele spitalului şi ale oraşului şi de aceea consilierii PSD susţin alocarea a 500.000 de euro din bugetul municipal pentru acest proiect. 10-15% din sumă ar putea fi asigurată din bugetul Consiliului Judeţean Suceava, iar restul, de la Ministerul Sănătăţii şi din bugetul propriu al spitalului. La această oră, proiectul este în faza de depunere pentru aprobarea finanţării la Ministerul Sănătăţii. „Ne dorim ca până în toamnă să fie finalizate lucrările. În 2014 a fost încheiată modernizarea tuturor secţiilor din spital, acum a venit rândul UPU. Dotările actuale şi spaţiul sunt insuficiente pentru numărul mare de pacienţi care ne accesează. Asta ne onorează, pentru că este un semn că oamenii au încredere în noi, dar ne şi obligă la oferirea unor servicii cât mai performante”, a mai spus dr. Tiberius Brădăţan.
Valoarea totală a proiectului de extindere şi modernizare se ridică la patru milioane de euro.