Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 16 ian 2015 - Anul XX, nr. 11 (5823)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Discuţii aprinse

Propunerea legislativă privind taxarea creanţelor cesionate de bănci a stârnit un adevărat tsunami

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Propunerea senatoarei liberale Steliana Vasilica Miron privind taxarea cu 85% a veniturilor obţinute de recuperatori din executarea creanţelor cesionate de bănci a stârnit un uriaş val de controverse. Aşa cum era de aşteptat, reprezentanţii băncilor nu au văzut deloc cu ochi buni această iniţiativă şi nu s-au sfiit s-o catalogheze drept „o măsură din categoria celor populiste”.

Vârful de lance al contestatarilor este chiar Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), care a considerat că implementarea unei astfel de legi nu va întări sistemul bancar, ci îl va slăbi.

În replică, Steliana Miron a arătat că nu se va slăbi sistemul bancar, ci sistemul profitorilor care cesionează creanţe bancare.

„Nimeni nu împiedică banca să facă executarea silită a clienţilor săi rău-platnici. Dacă banca este obligată să respecte o anumită procedură prealabilă, băieții deştepţi de cesiuni nu au aceeaşi obligaţie. Practic, astăzi băncile îşi sacrifică clienţii aflaţi în incapacitate de plată în beneficiul imediat al cesionarilor de creanţe bancare, aceste IFN-uri care funcţionează similar cu o societate cu răspundere limitată”, a arătat senatoarea liberală de Suceava.

Poziţii critice au avut şi doi avocaţi, care au declarat pentru www.bursa.ro că această propunere este „naivă” şi nu va atrage decât evaziune fiscală.

„Nu este echitabil şi moral să taxezi cu 85% veniturile din executarea creanţelor bancare cesionate, în condiţiile în care această operaţiune este una comercială, cu risc, prin care creditul se mişcă. Practic, se impozitează riscul, în primul rând, pentru că şansele cesionarului să recupereze creanţele sunt improbabile. Şi în insolvenţă facem cesionare de creanţe, iar impozitarea veniturilor din această activitate nu este morală, în opinia mea. În acelaşi timp, măsura va îndemna la evaziune fiscală”, a opinat avocatul Vasile Deleanu.

„Dacă se doreşte impozitarea unor profituri, să se impoziteze provizioanele pe care băncile le fac creditelor neperformante, considerate profit, conform Codului Fiscal”, a arătat un alt avocat, Gheorghe Piperea.

În legătură cu poziţia celor doi avocaţi, Steliana Vasilica Miron spune că aceştia nu fac altceva decât să exprime un punct de vedere subiectiv, neargumentat în nici un fel.

„Bănuiesc că nu atacă dezinteresat această propunere legislativă, dar nu este treaba mea să comentez acest lucru. Îmi voi susţine cu tărie această iniţiativă legislativă, întrucât cred că românii nu trebuie să fie consideraţi victimele perfecte ale <altora>, cărora nu le pasă decât de profit, chiar dacă acest profit se clădeşte distrugând vieţi. Sper să am şi susţinerea colegilor mei pentru acest proiect legislativ”, a precizat senatoarea Steliana Vasilica Miron.

Potrivit parlamentarului sucevean în situaţia ingrată de a fi executaţi de aceşti recuperatori se află circa 3,5 milioane de români.

„Ar fi o palmă dată acestor instituţii nebancare ce vor avea profituri sensibil mai scăzute şi nu vor mai putea teroriza familiile românilor cu datorii. În momentul de faţă, aproape 30% din populaţia activă, care ar putea aduce plusvaloare, este împinsă în prăpastie, devenind o problemă socială, naţională a României. Într-o perioadă de criză excepţională trebuie să luăm măsuri excepţionale, în favoarea tuturor partenerilor serioşi şi nu în beneficiul profitorilor”, a conchis Steliana Miron. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Propunerea legislativă privind taxarea creanţelor cesionate de bănci a stârnit un adevărat tsunami.
 Vizualizări articol: 2803 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Propunerea legislativă privind taxarea creanţelor cesionate de bănci a stârnit un adevărat tsunami5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei