Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 16 ian 2015 - Anul XX, nr. 11 (5823)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Dezvoltare

Comuna Pojorâta are în pasul Mestecăniş cel mai mare domeniu schiabil privat din judeţ

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Comuna Pojorâta are şanse să devină una dintre cele mai importante destinaţii pentru iubitorii sporturilor de iarnă după ce în pasul Mestecăniş a fost deschis cel mai mare domeniu schiabil privat din judeţul Suceava. Atât sucevenii, cât şi turiştii care practică acest sport au la dispoziţie nu mai puţin de 3,5 kilometri de pârtii, amenajate pe un domeniu situat în Obicinele Bucovinei, în vârful pasului Mestecăniş, la doar doi kilometri distanţă de DN 17. Accesul către noul domeniu schiabil din judeţul Suceava, care poartă numele de Pârtia "Drumul Tătarilor”, se face pe drumul Mestecăniş, care pleacă din DN 17, imediat după pensiunea Luceafărul. Practicanţii sporturilor de iarnă care ajung pe noul domeniu schiabil vor găsi aici, pe lângă un peisaj de vis, patru pârtii pentru schi: una pentru începători, două cu un nivel mediu de dificultate şi o pârtie neagră, toate fiind omologate. Pe lângă acestea, cei care vor ajunge la Pârtia "Drumul Tătarilor" au la dispoziţie şi o pârtie de sanie, o pistă de tubing şi un patinoar, acesta din urmă urmând să fie dat în folosinţă în perioada următoare. Toate acestea au fost construite de un investitor local, Alecsandru Alboi, care a început investiţia în urmă cu aproximativ şase ani. Fără a fi schior de performanţă, Alecsandru Alboi a avut curajul să-şi urmărească până la capăt visul, şi anume să construiască în pasul Mestecăniş un domeniu schiabil pe care sucevenii şi turiştii să se bucure din plin de practicarea acestui sport.

„Investiţia este a mea şi este începută în urmă cu şase ani, atunci când am pornit cu îndreptarea dâmburilor. Am finalizat-o anul trecut, dar pentru că nu a fost zăpadă pârtiile au fost deschise o singură zi”, a precizat Alecsandru Alboi, care atunci când a fost întrebat de ce a vrut să construiască acest domeniu schiabil ne-a declarat că „aşa m-am gândit eu după ce am cumpărat terenul. Nu sunt schior de performanţă, îmi place schiul, dar nu l-am practicat la nivel de performanţă. Aşa am gândit eu şi aşa mi-a fost dat un gând bun de sus”.

Alecsandru Alboi ne-a spus că traseul A (pârtia albastră) are o lungime de 1.100 de metri, traseele B şi C (pârtiile roşii) au o lungime de 780 de metri, respectiv 680 de metri, în timp ce traseul D (pârtia neagră) are 520 de metri. Toate cele patru pârtii au acelaşi punct de plecare şi acelaşi punct de sosire. Pârtiile sunt deservite de un teleschi cu o lungime de 450 de metri care are o capacitate de transport de 770 de persoane/oră, iar pe pârtia pentru începători este funcţională şi o instalaţie de baby-schi de 230 de metri. O urcare cu teleschiul costă 3 lei, în timp ce tariful pentru o urcare cu baby-schiul este 2 lei. Alecsandru Alboi a mai spus că pârtiile sunt deschise în weekend, iar în viitor de vineri şi până duminică, între orele 10:00 şi 17:00. Pârtiile pot fi deschise şi în timpul săptămânii, însă doar pentru grupuri de minim 15 persoane. Pentru astfel de situaţii practicanţii sporturilor de iarnă au la dispoziţie numerele de telefon 0744-383.573 şi 0744-779.768. Alecsandru Alboi a mai afirmat că la Pârtia „Drumul Tătarilor” pot fi închiriate echipamente de schi, sănii, dar şi colaci pentru pista de tubing. Astfel, schiurile şi clăparii pot fi închiriaţi cu 10 lei/oră sau 30 de lei/zi, pentru sănii tariful este de 10 lei/oră, în timp ce colacii pentru tubing se închiriază cu 15 lei/oră.

Nu în ultimul rând, trebuie spus că cei care vin să schieze pe Pârtia "Drumul Tătarilor" au la dispoziţie şi un restaurant cu aproximativ 50 de locuri.

 

Primăria Pojorâta şi GAL „Bucovina de Munte” vor sprijini dezvoltarea noului domeniu schiabil

La rândul său, primarul din Pojorâta, Ioan Bogdan Codreanu, ne-a neclarat că atât primăria acestei comune, cât şi Grupul de Acţiune Locală „Bucovina de Munte” vor sprijini în continuare dezvoltarea noului domeniu schiabil din Pasul Mestecăniş.

„Eu mă bucur că investiţia s-a realizat în Pojorâta. Indiferent cine ar fi fost primar, câştigul este al comunităţii şi al zonei în general. Şi sunt convins că ceea ce a făcut domnul Alboi aici va deveni o carte de vizită importantă din punctul de vedere al domeniului schiabil în toată Bucovina. Iar noi îl vom sprijini cu ceea ce vom putea”, a spus Ioan Bogdan Codreanu, care este şi preşedintele GAL „Bucovina de Munte”. El a subliniat că îl bucură şi faptul că această investiţie a fost realizată pe teritoriul Grupului de Acţiune Locală „Bucovina de Munte”, exprimându-şi convingerea că Alecsandru Alboi va deveni membru al acestei organizaţii. Codreanu a arătat că echipa tehnică a GAL „Bucovina de Munte” îi va oferi lui Alecsandru Alboi tot sprijinul pentru a putea accesa fonduri europene în viitorul exerciţiu bugetar pentru a dezvolta domeniul schiabil de pe Mestecăniş şi în acelaşi timp acesta va fi promovat de către Primăria din Pojorâta.

„Este una dintre investiţiile importante din Pojorâta. Dumnealui a început cu Pensiunea <Luceafărul>, şi încet-încet, şi poate puţin au crezut că va reuşi, a realizat acest nou domeniu schiabil. Şi trebuie să aduc aminte şi de implicarea dumnealui în susţinerea echipei de fotbal din Pojorâta. Şi asta pentru că atunci când am luat-o de la zero a răspuns prezent la ceea ce am dorit noi să facem pentru echipă. Şi de ce nu, iarna ne ducem la dumnealui la schi, iar vara o să-l invităm noi la meciurile din Liga II sau din Liga I, pe stadionul din Pojorâta”, a ţinut să mai precizeze Ioan Bogdan Codreanu. El a mai adăugat că odată cu deschiderea noului domeniu schiabil intenţionează să-i propună lui Alecsandru Alboi să încheie o colaborare cu şcolile din Pojorâta, în baza căreia copiii din această comună să poată să înveţe să schieze. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Comuna Pojorâta are în pasul Mestecăniş cel mai mare domeniu schiabil privat din judeţ.
 Vizualizări articol: 11928 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 10 voturi
Comuna Pojorâta are în pasul Mestecăniş cel mai mare domeniu schiabil privat din judeţ4.2510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   TUPEU trimis de
(16 ian 2015, 11:39:24
ADEVARAT, este nemaipomenit insa nu uitati ca nu departe a amenajat INCOMPETENTUL si BOUL de NRCHIFOR groapa de gunoi. e bine ca inca este totul inghetat dar daca se dezgheata cine mai sta pe partie din cauza mirosului? a distrus ANIMALUL ala cea mai frumoasa zona din muntii bucovinei. dispai gunoiule de NECHIFOR din peisajul judetului cu toti hotiii si derbedei PSD.
2.   Groapa de gunoi-poarta de intrare catre manastiri trimis de
(16 ian 2015, 11:49:57
Pasul Mestecăniş, unul dintre cele mai pitoreşti din România, este poarta de intrare către ţinutul mănăstirilor.Unul dintre cele mai frumoase peisaje din Bucovina, din apropierea Pasului Mestecăniş, a fost defrişat şi va fi transformat într-o zonă unde se vor depozita deşeurile din judeţ.Liniştea care înconjoară frumuseţea de poveste a Pasului Mestecăniş a fost tulburată de zeci de camioane şi excavatoare care au o singură misiune: să amenajeze o groapă de gunoi. Locul unde vor fi depozitate deşeurile menajere adunate din toate localităţile din zona montană a judeţului Suceava se află chiar aproape de vârful trecătorii care face legătura între staţiunile Câmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei, la o altitudine de 1.086 de metri.La 25 ianuarie 2013, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava (CJ), Ioan Cătălin Nechifor, semna cu reprezentanţii firmelor Bilfinger Baugesellschaft mbH Austria şi SC Concret Construct AG SRL Gura Humorului un contract în valoare de 27,6 milioane de lei pentru „construcţia şi punerea în funcţiune a depozitului ecologic de la Pojorâta, din judeţul Suceava“.

2.1  RE: Groapa de gunoi-poarta de intrare catre manastiri trimis de
(16 ian 2015, 16:39:10
atunci pe 25 ianuarie acest IMBECIL PUTUROS CATALIN NECHIFOR, trebuia luat cu parii si trimis in p.i.z.d.a masii la C.A.P. -ul lu masa. jeg ordinar. atat a realizat curva tampita si psd-ista. a distrus o zona. de ce nu a facut gropapa pe averea lui masa gunoiul dracului.
3.   Groapa de gunoi-poarta de intrare catre manastiri trimis de
(16 ian 2015, 11:51:09
Pasul Mestecăniş este situat în Obcinele Bucovinei, zonă considerată inima Bucovinei. Pe localnicii din Pojorâta, cuvântul ecologic nu îi linişteşte. Crescători de animale, culegători de fructe de pădure şi de ciuperci, apicultori şi o parte dintre ei furnizori de servicii turistice, locuitorii din împrejurimile gropii de gunoi ecologice se tem că traiul lor de zi cu zi va avea de suferit din cauza deşeurilor. "Populaţia din zonă nu a fost consultată, ci informată. Groapa asta este la 860 de metri de prima casă din satul nostru şi este chiar lângă drum. Nimeni nu a mai pus gunoaie la o asemenea altitudine, poate doar cei din Bolivia sau Peru, care au altitudini de 3.000 de metri. La noi s-au găsit să distrugă un ecosistem întreg, un munte. Curge tot pietrişul adus de ei, mai ales la ploi. Astfel s-au mai distrus alte 5-6 hectare de teren care nu intră în perimetrul gropii. Te cruceşti de ce este", afirmă inginerul Samuilă Aristide Maxim, unul dintre sătenii din Valea Putnei, ce ţine de comuna Pojorâta.

4.   Un dobitoc trimis de
(16 ian 2015, 11:59:12
Mare tampit trebuie sa fii sa faci groapa de gunoi in cea mai superba zona din tot drumul Suceava->Vatra Dornei. Bravo PSD, faceti numai bataie de joc prin judet.
Macar bine ca nu-l mai sustineti pe Lungu la primaria Sucevei, alta calamitate.
5.   Nichifor..gunoier...! trimis de
(16 ian 2015, 12:04:38
Ce sa va fac...dragi munteni...daca nu ganditi ...inainte sa votati.....??? Dar Primarusul vostru..de ce nu va informat impreuna cu consilierii ( alesi tot de voi) locali despre dezastrukl ce urmeaza a se...produce...? Ori ..banutii au...parfumat mintile acelor care trebuie sa va protejeze...? Acum suportati mirosurile abjecte de cocina...rosie...iar la intrare in ..gulag, puneti tabloul..."ctitorului"..si sigla partidului din care face partre...ca toti cei care trec pe DN 17 , sa vada mareata ctitorie...!
6.   Bravo trimis de
(16 ian 2015, 12:54:07
am schiat pe aceasta partie si mi s-a parut foarte interesanta ideea si felicitari pentru ce s-a facut acolo, chiar ca s-a facut un lucru bun. Dumnezeu sa tina cu investitorul, adica sa-i dea zapada
7.   ... trimis de
(16 ian 2015, 23:56:04
proiectul gropii de gunoi a inceput de cand era Marza presedinte CJ.
Atunci Nechifor era un fel de consilier sau inspector. Nu prea avea putere de decizie.
Binenteles, ar fi putut sa amane asa cum a facut si Flutur, dar... l-ar fi suparat pe `tatuca`.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei