Comuna Pojorâta are şanse să devină una dintre cele mai importante destinaţii pentru iubitorii sporturilor de iarnă după ce în pasul Mestecăniş a fost deschis cel mai mare domeniu schiabil privat din judeţul Suceava. Atât sucevenii, cât şi turiştii care practică acest sport au la dispoziţie nu mai puţin de 3,5 kilometri de pârtii, amenajate pe un domeniu situat în Obicinele Bucovinei, în vârful pasului Mestecăniş, la doar doi kilometri distanţă de DN 17. Accesul către noul domeniu schiabil din judeţul Suceava, care poartă numele de Pârtia "Drumul Tătarilor”, se face pe drumul Mestecăniş, care pleacă din DN 17, imediat după pensiunea Luceafărul. Practicanţii sporturilor de iarnă care ajung pe noul domeniu schiabil vor găsi aici, pe lângă un peisaj de vis, patru pârtii pentru schi: una pentru începători, două cu un nivel mediu de dificultate şi o pârtie neagră, toate fiind omologate. Pe lângă acestea, cei care vor ajunge la Pârtia "Drumul Tătarilor" au la dispoziţie şi o pârtie de sanie, o pistă de tubing şi un patinoar, acesta din urmă urmând să fie dat în folosinţă în perioada următoare. Toate acestea au fost construite de un investitor local, Alecsandru Alboi, care a început investiţia în urmă cu aproximativ şase ani. Fără a fi schior de performanţă, Alecsandru Alboi a avut curajul să-şi urmărească până la capăt visul, şi anume să construiască în pasul Mestecăniş un domeniu schiabil pe care sucevenii şi turiştii să se bucure din plin de practicarea acestui sport.
„Investiţia este a mea şi este începută în urmă cu şase ani, atunci când am pornit cu îndreptarea dâmburilor. Am finalizat-o anul trecut, dar pentru că nu a fost zăpadă pârtiile au fost deschise o singură zi”, a precizat Alecsandru Alboi, care atunci când a fost întrebat de ce a vrut să construiască acest domeniu schiabil ne-a declarat că „aşa m-am gândit eu după ce am cumpărat terenul. Nu sunt schior de performanţă, îmi place schiul, dar nu l-am practicat la nivel de performanţă. Aşa am gândit eu şi aşa mi-a fost dat un gând bun de sus”.
Alecsandru Alboi ne-a spus că traseul A (pârtia albastră) are o lungime de 1.100 de metri, traseele B şi C (pârtiile roşii) au o lungime de 780 de metri, respectiv 680 de metri, în timp ce traseul D (pârtia neagră) are 520 de metri. Toate cele patru pârtii au acelaşi punct de plecare şi acelaşi punct de sosire. Pârtiile sunt deservite de un teleschi cu o lungime de 450 de metri care are o capacitate de transport de 770 de persoane/oră, iar pe pârtia pentru începători este funcţională şi o instalaţie de baby-schi de 230 de metri. O urcare cu teleschiul costă 3 lei, în timp ce tariful pentru o urcare cu baby-schiul este 2 lei. Alecsandru Alboi a mai spus că pârtiile sunt deschise în weekend, iar în viitor de vineri şi până duminică, între orele 10:00 şi 17:00. Pârtiile pot fi deschise şi în timpul săptămânii, însă doar pentru grupuri de minim 15 persoane. Pentru astfel de situaţii practicanţii sporturilor de iarnă au la dispoziţie numerele de telefon 0744-383.573 şi 0744-779.768. Alecsandru Alboi a mai afirmat că la Pârtia „Drumul Tătarilor” pot fi închiriate echipamente de schi, sănii, dar şi colaci pentru pista de tubing. Astfel, schiurile şi clăparii pot fi închiriaţi cu 10 lei/oră sau 30 de lei/zi, pentru sănii tariful este de 10 lei/oră, în timp ce colacii pentru tubing se închiriază cu 15 lei/oră.
Nu în ultimul rând, trebuie spus că cei care vin să schieze pe Pârtia "Drumul Tătarilor" au la dispoziţie şi un restaurant cu aproximativ 50 de locuri.
Primăria Pojorâta şi GAL „Bucovina de Munte” vor sprijini dezvoltarea noului domeniu schiabil
La rândul său, primarul din Pojorâta, Ioan Bogdan Codreanu, ne-a neclarat că atât primăria acestei comune, cât şi Grupul de Acţiune Locală „Bucovina de Munte” vor sprijini în continuare dezvoltarea noului domeniu schiabil din Pasul Mestecăniş.
„Eu mă bucur că investiţia s-a realizat în Pojorâta. Indiferent cine ar fi fost primar, câştigul este al comunităţii şi al zonei în general. Şi sunt convins că ceea ce a făcut domnul Alboi aici va deveni o carte de vizită importantă din punctul de vedere al domeniului schiabil în toată Bucovina. Iar noi îl vom sprijini cu ceea ce vom putea”, a spus Ioan Bogdan Codreanu, care este şi preşedintele GAL „Bucovina de Munte”. El a subliniat că îl bucură şi faptul că această investiţie a fost realizată pe teritoriul Grupului de Acţiune Locală „Bucovina de Munte”, exprimându-şi convingerea că Alecsandru Alboi va deveni membru al acestei organizaţii. Codreanu a arătat că echipa tehnică a GAL „Bucovina de Munte” îi va oferi lui Alecsandru Alboi tot sprijinul pentru a putea accesa fonduri europene în viitorul exerciţiu bugetar pentru a dezvolta domeniul schiabil de pe Mestecăniş şi în acelaşi timp acesta va fi promovat de către Primăria din Pojorâta.
„Este una dintre investiţiile importante din Pojorâta. Dumnealui a început cu Pensiunea <Luceafărul>, şi încet-încet, şi poate puţin au crezut că va reuşi, a realizat acest nou domeniu schiabil. Şi trebuie să aduc aminte şi de implicarea dumnealui în susţinerea echipei de fotbal din Pojorâta. Şi asta pentru că atunci când am luat-o de la zero a răspuns prezent la ceea ce am dorit noi să facem pentru echipă. Şi de ce nu, iarna ne ducem la dumnealui la schi, iar vara o să-l invităm noi la meciurile din Liga II sau din Liga I, pe stadionul din Pojorâta”, a ţinut să mai precizeze Ioan Bogdan Codreanu. El a mai adăugat că odată cu deschiderea noului domeniu schiabil intenţionează să-i propună lui Alecsandru Alboi să încheie o colaborare cu şcolile din Pojorâta, în baza căreia copiii din această comună să poată să înveţe să schieze.
(16 ian 2015, 11:39:24