Sucevenii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare vor beneficia în continuare de apă caldă şi căldură, fără a fi restricţionată furnizarea agentului termic către asociaţiile cu datorii mai vechi de 90 de zile.
Acest lucru este posibil ca urmare a rezolvării temporare a problemei stocurilor de biomasă necesare pentru funcţionarea noii centrale termice cu trei cazane, pentru aproximativ o săptămână.
„Ca urmare a achitării de către Primăria Suceava a unui milion de lei, în contul subvenţiei pentru căldura furnizată populaţiei, am putut contracta o nouă livrare de biomasă, care ne asigură funcţionarea cu trei cazane pentru o perioadă de şapte zile”, a declarat ieri Vasile Ilie, directorul Bioenergy Suceava, firmă care produce energia termică distribuită apoi de Termica.
În aceste condiţii, deocamdată nu se va lua măsura de reducere a cantităţii de energie termică furnizată cu aproximativ 30%, prin închiderea unuia dintre cele trei cazane funcţionale pe bază de biomasă.
Plăţi de minim 2,5 milioane de lei, aşteptate de la populaţie
Răgazul „cumpărat” cu banii achitaţi de municipalitatea suceveană, în avans, este foarte important pentru asigurarea funcţionării centralei în perioada următoare.
Numai că acum, în termeni sportivi, „mingea e în terenul” sucevenilor care beneficiază de aceste servicii de termoficare. Încasările de la populaţie din această perioadă în care vin pensiile şi sunt achitate salariile celor care sunt angajaţi va determina ce se întâmplă cu funcţionarea centralei în perioada următoare.
„S-au dat cele zece miliarde de lei vechi, banii au ajuns la Bioenergy, au şi ei acum o gură de oxigen, îşi permit să mai cumpere ceva masă lemnoasă. Drept urmare, vor funcţiona tot cu trei cazane, nu vor reduce cantitatea de energie furnizată, dar e important ca de acum să vină şi încasări de la populaţie, pentru a fi făcute noi stocuri de biomasă. Pentru ca sistemul să funcţioneze, luna aceasta trebuie plătite minim 25 de miliarde de lei vechi la Termica”, a declarat primarul Sucevei, Ion Lungu.
Ţinând cont că numărul beneficiarilor de căldură şi apă caldă în sistem centralizat este de aproape 20.000, ar fi necesar ca fiecare familie să achite minim 125 de lei din ceea ce a consumat, pentru a se strânge suma necesară achiziţionării a noi stocuri de biomasă.
Efortul financiar nu ar fi unul mare, în alţi ani, încasările din luna ianuarie, la Termica, fiind de minim 3,7 milioane de lei, sau chiar de peste 4,5 milioane de lei.
40 de asociaţii de proprietari riscă să fie debranşate
În caz de sumele care se vor încasa de la populaţie luna aceasta nu se dovedesc suficiente pentru a acoperi şi o parte din costurile de transport şi distribuţie de la Termica, dar şi pentru refacerea stocurilor de masă lemnoasă la Bioenergy, există pericolul închiderii a încă unui cazan de producţie.
Practic, capacitatea de producţie de energie termică a Bioenergy ar fi redusă la jumătate, în prezent fiind menţinute în funcţiune trei din cele patru cazane pe biomasă.
În acel caz, pentru ca sucevenii bun-platnici să nu fie afectaţi, prin reducerea temperaturilor din locuinţe şi prin asigurarea cu sincope a apei calde, Termica este decisă să ia măsuri contra asociaţiilor rău-platnice, conform prevederilor legale.
Mai precis, pentru 40 de asociaţii de proprietari, furnizarea apei calde va fi oprită total, iar încălzirea va fi redusă la un minim care să prevină avarierea instalaţiilor. Măsura ar afecta 12.100 de apartamente, adică 64% din apartamentele racordate la Termica.
(16 ian 2015, 11:28:23
Se vor aloca 1,5 milioane euro investitii in scoli.La strazi se propun 20 milioane lei.
Aceeaşi sumă, de 20 DE MILIOANE LEI , va fi propusă şi pentru termoficarea oraşului, mai precis pentru subvenţionarea căldurii populaţiei(a celor CENTRALIZATI ).OBSERVAM SUMA IMENSA PE CARE PRIMARIA O PLATESTE PENTRU SUBVENTIONAREA CENTRALIZATILOR.Dar noi,care avem alte surse de caldura(si care suntem 20.000 de familii )ce facem?Platim cu banii nostrii caldura si apa calda pentru centralizati???Adica ei sunt boieri si noi suntem sclavi pe plantatie????