Mult aşteptatul proiect de modernizare a iluminatului public din municipiul Suceava, din fonduri elveţiene, urmează să se concretizeze începând de anul acesta.
„În sfârşit avem o veste bună cu privire la fondurile elveţiene. Din 2011, de când am aplicat pentru accesarea acestora, le tot aprobăm şi corespondăm cu Ambasada Elveţiană şi cu Ministerul de Finanţe, acum ni s-a trimis acordul de implementare. După semnarea acestuia putem trece la faza de organizare a licitaţiei şi implementarea proiectului”, a anunţat ieri primarul Sucevei, Ion Lungu.
Valoarea totală a proiectului este de 6,417 milioane de franci elveţieni, adică 5,343 milioane de euro, din care contribuţia elveţiană este de 5,238 milioane de franci elveţieni, adică 4,361 milioane de euro.
Cofinanţarea pe care trebuie să o asigure municipalitatea suceveană reprezintă 1,179 milioane de franci elveţieni, adică 981.843 de euro. Practic, municipalitatea beneficiază de finanţare gratuită în valoare de 85% din costurile totale, contribuţia proprie fiind de 15%.
„Perioada de implementare a proiectului este de 18 luni. El urmăreşte trei obiective importante: modernizarea iluminatului public, prin înlocuirea a 4.236 de corpuri de iluminat cu led şi realizarea unui sistem de telegestiune. Ţinta finală a proiectului este de reducere a emisiilor de dioxid de carbon cu 40% până în 2020, respectiv cu 1.117 tone”, a precizat edilul sucevean, care şi-a exprimat speranţa ca în cel mai scurt timp să fie chemat la minister pentru semnarea acordului de implementare.
Modernizarea iluminatului public din Suceava, prin înlocuirea actualelor becuri incandescente cu altele de tip led, mult mai economice şi, prin urmare, ecologice, vizează aproape întreaga reţea stradală, mai puţin cea care se află de-a lungul principalei artere de circulaţie, care a făcut parte dintr-un alt proiect de modernizare.
Un alt proiect finanţat din fonduri elveţiene, aşteptat cu nerăbdare de municipalitatea suceveană, este cel de dotare a primăriei cu 18 vehicule electrice, precum şi de realizarea unei infrastructuri de alimentare a maşinilor electrice, care să cuprindă zeci de locaţii publice. Acesta are ca scop încurajarea utilizării maşinilor electrice, a căror principală problemă, pe lângă costurile de achiziţie mult mai mari, este cea referitoare la autonomie.
(15 ian 2015, 13:10:52