miercuri, 14 ian 2015 - Anul XX, nr. 9 (5821)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8238 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Anul Nou pe stil vechi

Urători din trei judeţe au participat la “Festivalul de datini şi obiceiuri pe stil vechi” de la Drăguşeni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

În prima zi a Anului Nou pe stil vechi centrul comunei Drăguşeni a răsunat de bubuitul tobelor, de ropotele căpriţelor şi căluşarilor, de chiuiturile tinerilor mascaţi în fel de fel de personaje din folclorul popular, de glasul trâmbiţelor şi al cornului, dar şi de urături „picante”, din care nu lipseau hazul de necaz, autoironia, dar şi urările de bine.

„Festivalul de datini şi obiceiuri pe stil vechi” de la Drăguşeni, ajuns la cea de-a V-a ediţie, a reuşit să beneficieze de participarea a 15 formaţii de urători, din 12 localităţi situate pe teritoriul a trei judeţe – Suceava, Iaşi şi Neamţ.

Această performanţă, care transformă evenimentul într-un festival regional, apreciat chiar la nivel naţional, se datorează celor care au iniţiat şi au sprijinit organizarea acestuia.

 

Parada obiceiurilor de iarnă, pe E 85

Parada obiceiurilor de iarnă a început la orele amiezii, pe traseul Hanul Drăguşeni - Căminul Cultural – parcul din centrul localităţii Drăguşeni.

În fruntea coloanei de urători s-a aflat un grup de tineri din Drăguşeni, care purtau  mesajul „La mulţi ani - Anul Nou pe stil vechi, la Drăguşeni”,  urmaţi de Banda lui Harap, trupe de ursari, căluşari, căpriţe şi mascaţi.

Gospodarii din Corlata au venit îmbrăcaţi în sumane albe, de miel, cu iţari şi cămăşi albe, cu motive populare, fiecare din ei având câte un corn din os, înfăşurat în ştergar, din care trâmbiţa, chemând lumea să li se alăture la sărbătoare.

Cei din Mălini, buni păstrători ai tradiţiilor populare, i-au urmat îndeaproape, apoi venind urătorii din Bogdăneşti, Vadu Moldovei, Timişeşti, Dolhasca, Dolheştii Mici, Boroaia şi Fântânele. Cu trupe de urători s-au prezentat şi localităţile Mirosloveşti, Cepleniţa, Corlata şi Forăşti.

Parada tradiţiilor populare a blocat temporar traficul rutier pe E 85, mulţi dintre cei opriţi în coloană coborând din maşini şi alăturându-se publicului pentru a urmări spectacolul de tradiţii populare.

 

Oaspeţi de seamă, la festivalul de la Drăguşeni

Cu mic, cu mare, sătenii, dar şi spectatori veniţi din alte judeţe, s-au îndreptat către scena amenajată în parc, unde cei mai mici urători, copiii din Drăguşeni, au venit cu mult curaj în faţa mulţimii, cu urături din străbuni.

Aflat în mijlocul oamenilor, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a fost reperat de o bandă de ursari, care l-au înconjurat şi au dansat special pentru el.

De altfel, spectacolul tradiţiilor de la Drăguşeni s-a aflat în atenţia a numeroase personalităţi administrative şi politice ale judeţului, prezent fiind şi prefectul Florin Sinescu, senatorul Ovidiu Donţu, deputatul Ioan Stan şi primarul din Fălticeni, Cătălin Coman.

Tocmai de aceea, primarul din Drăguşeni, Vasile Cepoi, i-a invitat pe scenă pe cei care au sprijinit comuna în scopul realizării unor proiecte importante.

„De câte ori aţi venit la noi, aţi venit cu lucruri bune, ne-aţi ajutat în fiecare an, de parcă aţi fi fost de aici, din comuna noastră. De aceea ne-am gândit ca la anul să vă facem şi cetăţeni de onoare ai comunei”, a declarat primarul Vasile Cepoi, referindu-se la Cătălin Nechifor, Florin Sinescu, Ovidiu Donţu şi Ioan Stan.

„Cele rele să se spele, cele bune să se adune”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, care a adresat celor prezenţi urări de bine pentru noul an, spunând că are „semne bune”. El i-a felicitat pe cei din Drăguşeni, dar şi pe participanţii din celelalte localităţi, pentru faptul că nu şi-au uitat tradiţiile.

Prefectul Florin Sinescu a apreciat spiritul critic şi autocritic al urătorilor, care nu au iertat pe nimeni şi nimic, făcând haz, în versuri, de politicieni, preoţi, bărbaţi, femei, dar şi de ei, aducând zâmbetul şi veselia la toţi cei prezenţi.

Înainte de a-i da cuvântul senatorului Ovidiu Donţu, primarul comunei i-a reamintit de faptul că le datorează locuitorilor de acolo un scor cu adevărat fenomenal la alegeri – 84%, că pe acolo trece de fiecare dată când merge la Bucureşti, iar pentru asta trebuie să-i sprijine mereu, aşa cum a şi făcut anul trecut.

Dacă tradiţia spune că oaspeţii sunt întâmpinaţi cu pâine şi sare, în cazul acestor invitaţi, ţinându-se cont de faptul că e iarnă, colacul tradiţional oferit de primar a fost însoţit de câte o sticlă cu palincă.

 

Anul Nou, întâmpinat cu zâmbetul pe chipuri

Spectacolul a continuat apoi timp de câteva ore, prin faţa celor peste o mie de spectatori perindându-se cele 15 formaţii de urători, fiecare cu specificul său.

Foarte apreciaţi au fost „urşii” din Drăguşeni, care au încins scena cu dansurile lor ritmate, venite parcă din negura timpurilor, de când vânătorii dansau în jurul focului, după ce au obţinut o pradă bună, dar şi urătorii din Forăşti, care au dat dovadă de foarte mult umor, satirizând în versuri bine închegate nu doar vremurile pe care le trăim, ci şi diverse categorii de oameni, cu defectele lor.

Aşa se face că la Drăguşeni Anul Nou a venit cu zâmbete pe chipurile tuturor, cu muzică şi veselie, tradiţiile unind oameni din diverse zone, dar şi generaţii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Urători din trei judeţe au participat la “Festivalul de datini şi obiceiuri pe stil vechi” de la Drăguşeni.
 Vizualizări articol: 2575 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Urători din trei judeţe au participat la “Festivalul de datini şi obiceiuri pe stil vechi” de la Drăguşeni5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Un pod care duce ...nicaieri. trimis de
(15 ian 2015, 09:47:07
In atentia" personalitatilor de seama,,ar trebui sa se afle si podul peste raul Moldova inceput cu mult timp in urma si pentru care s-au cheltuit bani frumosi.Domnu deputat Stan este din zona si sigur cunoaste situatia dar tace chitic.In schimb participa la toate sindrofiile organizate la Draguseni.Rezultatul:84% PSD.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei