Mai mult de jumătate din sucevenii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare riscă să rămână fără căldură şi apă caldă, poate chiar din această săptămână.
Măsura ar urma să fie pusă în aplicare de Termica Suceava, dacă producătorul de energie termică, Bioenergy, va pune în practică avertismentul dat, că va reduce cu 30% producţia de gigacalorii dacă nu i se achită până pe 13 ianuarie facturile emise, în valoare de 19 milioane de lei.
„În prezent sunt 40 de asociaţii din aproape 100 care nu îndeplinesc condiţiile de asigurare a energiei termice, pentru că au restanţe la plată mai vechi de 90 de zile, adică abia au ajuns cu plata la nivelul lunii august. În aceste condiţii, dacă producătorul va recurge la reducerea cantităţii de energie termică furnizată, vom fi nevoiţi să luăm măsura restricţionării alimentării cu energie termică a tuturor imobilelor din asociaţiile datornice, la limita îngheţului”, a anunţat ieri directorul Termica Suceava, Ovidiu Dumitrescu, la şedinţa lunară cu asociaţiile de proprietari.
Mai precis, furnizarea apei calde va fi oprită total, iar încălzirea va fi redusă la un minim care să prevină avarierea instalaţiilor.
Măsura ar afecta 12.100 de apartamente, adică 64% din apartamentele racordate la Termica. Practic, numărul celor afectaţi de o asemenea măsură ar fi de 25.000 – 30.000 de locatari.
Oprirea furnizării căldurii şi apei calde la asociaţiile datornice ar permite Termicii să furnizeze căldura şi apă caldă, la parametrii necesari, sucevenilor din celelalte 57 de asociaţii de proprietari care sunt cu plata la zi sau se încadrează în termenul legal, de 90 de zile.
„Nu putem să le afectăm grosolan pe acestea, la fel ca pe celelalte 40 care sunt cu plata mult mai întârziată”, a explicat directorul Termica de ce este necesară o asemenea măsură drastică.
O parte dintre reprezentanţii asociaţiilor de proprietari prezenţi la şedinţă s-au arătat complet de acord cu această variantă, nemulţumiţi de faptul că deşi toţi locatarii sunt cu plăţile la zi, nu au avut apă caldă două zile, iar furnizarea căldurii a cam lăsat de dorit, pentru că aceste servicii au fost asigurate chiar şi celor care nu au plătit nimic de ani de zile.
În prezent, Termica Suceava are restanţe de peste 14,5 milioane de lei către furnizorul de energie termică, la care se mai adaugă şi factura lunii decembrie, de aproximativ 4 milioane de lei.
În acelaşi timp, societatea de termoficare are de încasat de la asociaţiile de proprietari o sumă aproape egală – 14,8 milioane de lei, în care nu este inclusă valoarea energiei termice consumate de suceveni în decembrie.
(14 ian 2015, 11:29:33