Noile cartiere rezidenţiale ale Sucevei, apărute atât ca urmare a atribuirii de terenuri gratuite pentru locuinţe, de către municipalitate, cât şi ca urmare a numeroaselor construcţii făcute pe terenuri private, ar putea fi racordate la gaz metan, dacă legislaţia actuală va fi modificată.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, şi-a exprimat intenţia de a face toate demersurile necesare pentru extinderea reţelelor de gaz metan în Burdujeni Sat, unde, pe lângă locuinţele vechi, au apărut sute de case noi, în cartierul Dealul Mănăstirii, unde primăria a asigurat toate utilităţile necesare, mai puţin gazul metan, cât şi în cartierul Europa, unde anul acesta vor fi asigurate o parte din utilităţile necesare.
„Până acum, noi am pus la dispoziţia tinerilor care vor să îşi construiască locuinţe 18,8 hectare – 10,7 hectare în Dealul Mănăstirii şi 8,1 hectare pe Dealul Tătăraşi.
La cartierul din Dealul Mănăstirii avem aduse toate utilităţile necesare, cu excepţia gazului metan, care nu s-a putut face din cauza blocajului legislativ.
Am înţeles că s-ar putea demara o procedură legislativă prin care nu am mai fi obligaţi să dăm investiţia în folosinţă gratuită operatorului. Sper să putem prinde bani pentru această investiţie, din păcate, atunci când au fost fonduri prevăzute pentru astfel de lucrări, nu aveam voie să le facem”, a declarat Ion Lungu.
Gazul metan, singura reţea de utilităţi care lipseşte pe Dealul Mănăstirii
Municipiul Suceava este printre puţinele oraşe din ţară care nu doar că a dat tinerilor terenuri să îşi construiască locuinţe, ci le-a asigurat şi infrastructura necesară, precum şi reţelele de utilităţi. Primul cartier creat astfel este cel de la ieşireadin Suceava spre Botoşani, unde tinerilor le-au fost repartizate parcele de câte 300 de mp, pentru a-şi construi o locuinţă, iar primăria a adus utilităţile necesare – apă potabilă, canalizare, energie electrică, iluminat public, dar a realizat şi infrastructura rutieră şi pietonală.
„În măsura în care vom duce acolo şi gazul metan, proiectul cartierului Dealul Mănăstirii ar fi finalizat”, a adăugat Lungu, care intenţionează să procedeze la fel şi cu cartierul nou creat pe dealul Tătăraşi – cartierul Europa, care ar putea fi extins cu aproximativ încă trei hectare.
Racordarea cartierului Burdujeni Sat, blocată din 2006
În privinţa cartierului Burdujeni Sat, încă din 2006 s-au făcut paşi concreţi pentru racordarea acestuia la reţeaua de gaz metan, fiind asigurată chiar şi finanţarea necesară, dar concretizarea proiectului a fost blocată din cauza Articolul 65 din Legea 351/2004 , care prevede că orice investiţie care se face la reţelele de gaz metan trece gratuit în patrimoniul operatorului.
Pe de altă parte, alte prevederi legislative interzic ca investiţiile din bani publici să fie predate gratuit unui operator privat, cum este cazul E.ON Moldova, care a preluat de la statul român sistemul de transport şi distribuţie a gazului metan, în această parte a ţării.
Numeroasele apeluri făcute de edilul sucevean la parlamentarii suceveni, de a soluţiona această problemă legislativă, nu au avut ecou până în prezent.
(12 ian 2015, 11:17:38