Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 12 ian 2015 - Anul XX, nr. 7 (5819)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Nemulţumiri

64 de salariaţi din Primăria Rădăuţi au depus o plângere împotriva unei dispoziţii emise de Tiberiu Maerean, viceprimarul cu atribuţii de primar

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O dispoziţie emisă la mijlocul săptămânii trecute de viceprimarul cu atribuţii de primar, Tiberiu Epifanie Maerean, a stârnit un val de nemulţumiri printre salariaţii executivului rădăuţean. În aceste condiţii, vinerea trecută, mai bine de jumătate din salariaţii administraţiei locale au întocmit o plângere administrativă prealabilă semnată de 64 de salariaţi, pe care au înaintat-o lui Maerean, căruia îi solicită revocarea actului administrativ în cauză.

 

Raport zilnic de activitate

Totul a pornit miercurea trecută, 7 ianuarie, când salariaţilor din primăria rădăuţeană le-a fost adusă la cunoştinţă dispoziţia nr.1212 din 30 decembrie 2014, prin care se solicită fiecărui angajat din cadrul Primăriei municipiului Rădăuţi să completeze, la sfârşitul programului, un raport zilnic de activitate pentru „eficientizarea timpului de muncă al personalului din cadrul aparatului de specialitate al primarului municipiului Rădăuţi”. În dispoziţie se mai arată că raportul zilnic de activitate va fi transmis, în scris, şefului ierarhic, iar acesta va comunica în prima zi a săptămânii serviciului administraţie publică, resurse umane, relaţii publice, rapoartele zilnice de activitate din săptămâna anterioară. Dispoziţia avea ataşată o anexă cu un tabel în care fiecare angajat trebuie să precizeze activitatea pe care a desfăşurat-o în fiecare oră din cele opt ale programului zilnic. La scurt timp după ce dispoziţia a fost comunicată angajaţilor, aceştia au început să-şi exprime nemulţumirile.

„Nu înţeleg rostul acestei dispoziţii. Acest sistem de justificare a orelor de muncă se face în unităţi de producţie, acolo unde se fac şuruburi, chiloţi ori triciclete...Tot aşa se norma şi la defunctele CAP-uri (n.r. cooperative agricole de producţie). Noi lucrăm într-o instituţie publică care are ca scop deservirea intereselor populaţiei şi nu putem cuantifica numărul documentelor întocmite într-o oră, nici câte lămuriri aducem pe oră/contribuabil, nici câte calcule facem ori câte texte de legislaţie studiem pe oră...Raportările care ni se cer nu fac altceva decât să ne streseze şi să ne îngreuneze şi mai mult activitatea”, a declarat un salariat al primăriei rădăuţene.

 

Semnatarii documentului: Acest sistem se aplică în unităţile de producţie, nicidecum în instituţii publice

În aceste condiţii, 64 de salariaţi de la majoritatea compartimentelor din executivul rădăuţean au înaintat viceprimarului cu atribuţii de primar o plângere administrativă prealabilă în care îi solicită revocarea dispoziţiei. În plângere semnatarii arată că baza legală invocată în dispoziţie, art.33 din Legea 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici şi art.111-118 din Legea 53/2003-Codul Muncii, are trimitere la programul legal de opt ore, fără a face referire la posibilitatea conducătorului unităţii de a impune reguli proprii în afara cadrului legal şi că întocmirea raportărilor zilnice îngreunează şi mai mult activitatea, întrucât aceasta necesită timp suplimentar şi consum de resurse în detrimentul activităţii curente. În acelaşi timp, se mai arată că angajaţii vor fi în permanenţă concentraţi şi stresaţi de ideea că trebuie să ţină evidenţa activităţilor desfăşurate şi să justifice fiecare oră de program şi că acest sistem de justificare a orelor de muncă se aplică în unităţile de producţie, nicidecum în instituţii publice.

Semnatarii documentului mai menţionează că rolul instituţiei publice este acela de a deservi interesele şi nevoile populaţiei, iar activitatea unui angajat din instituţie nu se cuantifică după numărul de documente întocmite într-o oră, ci după legalitatea acestora.

 „Nu dorim ca prin depunerea acestei plângeri prealabile să se considere că există interesul de sustragere de la realizarea atribuţiilor de serviciu a fiecărui angajat în parte şi nici nu se doreşte perturbarea activităţii instituţiei. Calităţile personale, profesionalismul, ataşamentul faţă de instituţie şi dorinţa de a oferi cele mai bune servicii publice sunt lucruri de necontestat, care nu necesită din partea conducerii impunerea unor măsuri suplimentare de justificare a activităţii publice”, mai arată cei 64 de semnatari.

În documentul adresat lui Maerean se mai precizează că în cazul în care există „interese personale, în virtutea cărora obligaţi toţi angajaţii să îndeplinească această sarcină suplimentară, în afara celor deja stabilite prin fişa postului, sarcină ce nu are legătură cu natura funcţiilor publice, vă rugăm să ne comunicaţi”.

 

Maerean: "Există colegi care au activitate şi care îşi văd de treabă, dar există şi alţi colegi care se cam plictisesc în timpul orelor de program"

Contactat telefonic ieri după-amiază, viceprimarul cu atribuţii de primar, Tiberiu Epifanie Maerean, a declarat: „Plângerea nu se regăseşte, ca bază legală, nicăieri. Ca primar, am dreptul să solicit aceste rapoarte zilnice de activitate. Există colegi care au activitate, şi care îşi văd de treabă, dar există şi alţi colegi care se cam plictisesc în timpul orelor de program, şi de aceea am decis să-şi întocmească fiecare această oglindă a zilei. Cine nu va duce la îndeplinire prevederilor dispoziţiei, voi considera că a săvârşit o abatere disciplinară şi voi lua măsurile în consecinţă”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 64 de salariaţi din Primăria Rădăuţi au depus o plângere împotriva unei dispoziţii emise de Tiberiu Maerean, viceprimarul cu atribuţii de primar.
 Vizualizări articol: 5179 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.86/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.9 din 7 voturi
64 de salariaţi din Primăria Rădăuţi au depus o plângere împotriva unei dispoziţii emise de Tiberiu Maerean, viceprimarul cu atribuţii de primar4.957

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Ceva inedit ! trimis de
(12 ian 2015, 12:13:49
De multe ori am criticat comportamentul lui Epifanie insa de data aceasta m-a surprins cu aceasta dispozitie . Si eu cred ca personalul primariei este supraincarcat si multi stau si primesc retributie pentru ca se joaca la calculator. Sigur ca nu le convine ca sa justifice timpul , pentru ca nu pot scrie ca joaca la calculator si nici ca navigheaza pe net. Sunt tare curios cum se va desfasura in continuare acest deferendum .
2.   Maierean...un nimeni!!! trimis de
(12 ian 2015, 12:32:39
Se vede de la o posta ca este ceva personal intre sef....si ce-i ce nu-i canta in struna..! Insa daca ar avea cele mai elementare notiuni de administratie publica ar sti ca prin atributiile care le are , poate oricand sa incarce atributiile de serviciu cu o simpla dispozitie . Si asa functionarul primeste atributii noi... Tot asa se poate face o evaluare din partea ITM cu timpul efectiv lucrat, functie de fiecare fisa a postului... dar daca domnul..pastreaza cu brio doctrina stalinist-PSD-ista, norma-i norma..si cine nu o face... la canal cu el...( a se citi canalul Fratauti-Radauti-Volovat m)... Asa era ultima problema a municipilui, care arata ca dupa bombardamentul din Cosovo.. Dar cum Curtea de Apel...o sa dea unda verde..la desfiintarea CL radauti, eu sfatuiesc la Maerean..sa ocupe cat mai poate postul de director general...la Gradina zoologica, ptr ca atat mai pupa...primarie...! Si un control la psihiatrie...poate se alege cu o ...pensiuta!!!
3.   Rusine. trimis de
(12 ian 2015, 13:13:51
Rusine cu acest om in primarie , a blocat tot. Orasul e plin de gropi si zapada... Daca se continuie asa o sa piarda PSD la greu...
4.   Ce-are a face primăria cu satrapia? trimis de
(12 ian 2015, 13:41:32
Apăi cam așa se întâmplă în acele primării unde premarele confundă instituția cu șopronul mumă-sii.
Trecând peste hazliul apoteotic al articolelor de lege invocate de Epifanie în argumentarea juridică a dispoziției sale ABUZIVE, stau și mă întreb oare acest inginer de telecomunicații are habar de modalitatea în care se face evaluarea performanțelor individuale ale funcționarilor publici?
Are habar oare de faptul că aceasta este atributul EVALUATORULUI, care este altul decât Măria Sa Satrapul Rădăuczilor?
Are idee că singura evaluare ce îi este permisă este cea a secretarului unității administrative, dar aceasta doar în urma unei hotărâri de CL?
Încă o dată se confirmă că zona Rădăuțiului este o zonă dedicată activității administrative de tip lăutăresc.
Adică DUPĂ URECHE!
Fundamentată pe prevederile legale ale Legii 215 și 188:
art. 1 „C-așa vrea muschiul meu”
art. 2 „Las-o bă, că merge așa!”

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei