Eternele datorii ale populaţiei invocate permanent drept cauză principală a dificultăţilor în asigurarea energiei termice în sistemul centralizat al municipiului Suceava reprezintă în realitate mai puţin de 15% din totalul valorii facturate de Termica într-un an pentru suceveni. Asta înseamnă că numărul celor rău-platnici este mult mai mic şi că marea majoritate a locatarilor abonaţi la Termica îşi achită facturile.
În mod real, suma pe care abonaţii Termica nu au plătit-o pentru energia termică ce le-a fost livrată este de 5,61 milioane de lei, de aproape trei ori mai mică decât cea avansată de oficialităţi când vine vorba de datorii, adică 14,463 milioane de lei. Diferenţa de 8,8 milioane de lei o reprezintă majorările de întârziere, dobânzi şi penalităţi, perfect legale, de altfel, dar care practic anulează posibilitatea de încasare integrală a banilor. Strict, datorii ale populaţiei sunt 5,411 milioane de lei, din care un mic procent sunt vechi de ani de zile, din 2011 şi 2012.
Iarna, Termica achiziţionează energie termică de 4,5 milioane de lei lunar, din care 40% se pierde
Conform directorului SC Termica SA Suceava, Ovidiu Dumitrescu, pe parcursul anului trecut valoarea energiei termice achiziţionate de la Bioenergy, de către societatea pe care o conduce, a fost de 33,59 milioane de lei, iar cea a energiei termice facturate către populaţie, care include şi costul transportului şi al distribuţiei, a fost de 36,557 milioane de lei. Prin urmare, din total, suma pe care sucevenii abonaţi la Termica nu au plătit-o reprezintă doar 14,8%.
Într-o lună de iarnă, potrivit directorului Dumitrescu, Termica achiziţionează energie termică de 4,5 milioane de lei, din care 40% se pierde în reţeaua de conducte care aparţine municipalităţii. Programele de reabilitare a sistemului de termoficare derulate de Primăria Suceava au vizat în primul rând punctele termice şi au lăsat pe plan secund reţeaua de conducte, unde sunt cele mai mari pierderi. La ora actuală, doar 30 la sută din reţele sunt reabilitate, Termica este în insolvenţă şi municipalitatea subvenţionează în continuare un sistem care produce doar pierderi.
(10 ian 2015, 14:33:25