Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 10 ian 2015 - Anul XX, nr. 6 (5818)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

Dezastru

Incendiul de la Arhiepiscopie, cauzat de un scurtcircuit, anunţat târziu şi amplificat de lemnul lăcuit

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cumplitul incendiu izbucnit joi dimineaţă la Seminarul Teologic şi la sediul administrativ al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor a fost cauzat, cel mai probabil, de o problemă de natură electrică. Pompierii au evitat să dea un verdict ieri, invocând o serie de detalii care mai trebuie adunate la dosar, în special declaraţii ale martorilor oculari, însă, neoficial, varianta unui scurtcircuit la un tablou electric este considerată foarte probabilă. Asta pentru că arderea a plecat din zona în care se afla un tablou electric, la bucătăria seminarului.

Referitor la cum s-a ajuns de la un scurtcircuit la un incendiu extrem de violent, care a distrus în câteva zeci de minute construcţiile de pe o suprafaţă desfăşurată de 2.700 de mp, explicaţiile sunt mai multe. Două dintre ele sunt evidente şi au fost confirmate şi oficial: incendiul a fost anunţat cu o întârziere de câteva minute, iar clădirea a ars ca o imensă torţă pentru că lemnul din care era construită era dat cu lac şi cu ulei.

 

Şeful pompierilor nu consideră că amenzile puteau preveni dezastrul

După cum am precizat şi în ediţia de ieri a ziarului nostru, construcţiile care au ars nu aveau aviz sau autorizaţie cu privire la securitatea împotriva incendiilor. Cu alte cuvinte, nu erau respectate normele de prevenire a unor incendii. Tocmai din această cauză pompierii nu au eliberat aviz sau autorizaţie. Puteau să meargă şi mai departe şi să aplice amenzi una după alta. Nu au făcut-o însă, considerând că avertismentele sunt suficiente.

Generalul Ion Burlui, inspectorul-şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava, nu consideră că amenzile puteau preveni dezastrul.

„Noi, pompierii, nu putem închide o instituţie pentru că nu are aviz. Problema a fost comunicată oficial la Ministerul Culturii, pentru că aceste construcţii erau lângă un monument, şi la Arhiepiscopie, am atras atenţia că trebuie luate măsuri. Dacă nu respecţi regulile împotriva incendiilor rişti să plăteşti foarte scump”, a spus generalul.

El a mai subliniat că pe lângă faptul că era din lemn, clădirea era lăcuită şi dată cu ulei pentru a nu putrezi, fapt care a făcut-o extrem de inflamabilă.

 

Minutele de întârziere care au făcut dezastrul iminent

Preotul care răspunde de securitatea şi sănătatea în muncă în cadrul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, Gheoghiţă Dan, a admis şi el că sediul seminarului şi birourile Arhiepiscopiei erau expuse unui risc major, în condiţiile în care clădirea era exclusiv din lemn, cu mult mobilier şi lemn şi multă hârtie în interior.

„Din relatările martorilor ştim că în jurul orei 8.30 s-a sesizat prezenţa unui fum înecăcios în clădire. Colegii au încercat să limiteze propagarea acestui foc cu mijloacele din dotare, stingătoare, dar au fost depăşiţi de intensitatea incendiului. Imediat s-a sunat şi la 112, însă este posibil ca între momentul în care s-a simţit prima dată miros de fum şi când au fost anunţaţi pompierii să fi trecut câteva minute care au fost suficiente pentru ca focul să scape de sub control”, a declarat preotul. 

Reamintim că generalul Ion Burlui a declarat că la ora la care s-a dat alarma fumul de la incendiu era deja vizibil de la geamul biroului său, semn că a fost anunţat cu o întârziere aparent mică, dar suficientă pentru ca dezastrul să devină iminent.

 

Primul semn de incendiu ar fi venit din spatele unui rastel cu vase, în bucătărie

Preotul Gheorghiţă Dan a mărturisit că femeile care lucrau la bucătăria seminarului, de unde a pornit incendiul, au relatat că fumul a apărut din spatele unui rastel cu vase.

„De aici putem deduce că focul a plecat de la instalaţia electrică, de la un scurtcircuit”, este de părere părintele.

 

Un detaliu important: dacă focul izbucnea noaptea puteau fi multe victime 

Consolarea oamenilor bisericii este că nu au fost victime. În condiţiile în care în clădirea seminarului erau dormitoarele pentru elevii seminarişti, un astfel de incendiu pe timp de noapte se putea transforma într-o mare tragedie.

După cum a precizat preotul Bogdan Hrişcă, directorul seminarului, la această unitate de învăţământ sunt înregistraţi 126 de elevi, din care la izbucnirea incendiului în jur de 60 erau la ore. Faptul că aceştia erau în sălile de curs a făcut evacuarea mai uşoară.

„Când am observat că iese fum, că este pericol, prima dată am evacuat elevii care erau în sălile de clasă, din fericire a fost mai uşor pentru profesori să-i evacueze pentru că erau grupaţi. Din documente, tot ce am putut să salvăm au fost cataloagele din anul în curs şi parţial pe cele din arhivă”, a spus preotul Bogdan Hrişcă.

 

Peste 20.000 de cărţi arse

Preoţii spun că în biblioteca seminarului şi a Arhiepiscopiei se aflau în jur de 20.000 de cărţi care au ars. Cărţile de mare valoare, de patrimoniu, nu se aflau din fericire în clădirile care au ars. Chiar şi aşa, paguba în ceea ce priveşte cărţile care au ars este foarte mare.

 

Unde se vor muta birourile Arhiepiscopiei şi Seminarul Teologic

Seminarul Teologic va fi mutat, cu sprijinul Primăriei municipiului Suceava, la Colegiul Tehnic „Petru Muşat” Suceava. Aici vor fi cazaţi elevii care stăteau la internat şi tot aici se vor desfăşura şi orele de curs.

În privinţa sediului administrativ al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, birourile vor fi mutate în clădirea situată în apropierea Consiliului Judeţean Suceava, lângă restaurantul Gloria. Este o clădire care aparţine Arhiepiscopiei şi a fost sediul instituţiei până acum câţiva ani. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Incendiul de la Arhiepiscopie, cauzat de un scurtcircuit, anunţat târziu şi amplificat de lemnul lăcuit.
 Vizualizări articol: 9038 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.17/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 6 voturi
Incendiul de la Arhiepiscopie, cauzat de un scurtcircuit, anunţat târziu şi amplificat de lemnul lăcuit4.256

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Şeful pompierilor nu consideră că amenzile puteau trimis de
(10 ian 2015, 11:07:55
cata marlanie...dar la rozita de ce a aplicat amenzi? si in alte locuri..unde merg si constata nereguli??? daca eu merg cu viteza..politia ma amendeaza nu zice ca..degeaba il amendez ca oricum a mers cu viteza...Amenzile sunt pentru ca cel vinovat pe viitor sa nu mai faca greseala..sau sa se puna in regula...
hotii care apara hotii... nemernici ce sunteti.. vina este si a pompierilor... sper sa-si dea demisia burlui ..hotul
1.1  RE: Şeful pompierilor nu consideră că amenzile puteau trimis de
(10 ian 2015, 11:09:38
hoti si nesimtiti pompieri... sincer n.am crezut atata marlanie... nu au curaj sa amendeze popii..slugi ce sunteti si pupincuristi.. bazarul a fost amendat..rozita amendata... cultul nu! hotilor marlanilor
2.   Comentariu trimis de
(10 ian 2015, 11:51:04
vrei sa ii dea afara din ortodoxie ?:)))
cum sa le puna amenzi la popi.....
sa nu ii mai stropeasca intre ochi cu agheazma si cu mopu?:))))

 ☭ s a

3.   Amendează doar pe unii... trimis de
(10 ian 2015, 12:53:39
amendează doar pe cei care vor. acest lucru poate fi dovedit și verificat întrebând pe cei din alte culte religioase (baptiștii, penticostali, etc) care în fiecare an sunt verificați și amendați pentru orice lucru. nu-i rău că amendează, dar au o strategie foarte bună: nu zic niciodată toate neregulile, ci numai 1-2 pe baza cărora aplică amenda, iar celelalte nereguli le lasă pe anii următori sau vizitele următoare ca să mai aplice și alte amenzi.
nu e de neglijat asemenea lucruri, dar și ei (cei din ISU) ar trebui să nu tolereze asemenea lucruri (neregulile) și să-i amendeze pentru că aceste clădiri sunt folosite de oameni și în beneficiul lor (creștere spirituală), dar trebuie garantată securitatea.
4.   Ars vita, long brevis (!) trimis de
(10 ian 2015, 15:16:18
din ciclu: sa radem cu mos pimen, va transmitem urmatoarele:

fa, gherghino vezi ca pimen se muta cu acareturile in fostul sediu chircit de langa restaurantul gloria.
casa aia e vai de ea, mai are un pic si cade, a stat parasita dar ca si raposatul sediu unde tie ti s-a infundat teava pe care ai scos-o din gheatza cu lampa de sudura, aici e cam tot asa.
ia, vezi tu, daca iti spune maria, ca au mai scapat niste documente "nearhivate", poate iti ajuti inca o data prietena si te duci si la tevile de acolo cu lampa de sudura sa le incalzesti. numai de data asta, cind cobori in beci suna la burlui inainte, ca acolo alaturi e crisma unde stau betivii si ratatii iar tot acolo e consiliul si prefectura unde stau compententii... sau invers, ca nu ii pot deosebi.
sa nu ne faci paguba mai mare, ca ne ajung compententele tare.
si ale lui maria...
5.   الله أكبر trimis de
(10 ian 2015, 19:46:03
no ca stau si citesc comentariile dar concluzia e clara, pentru pestera de talhari...الله أكبر
6.   Komentk trimis de
(11 ian 2015, 12:23:00
У каждого из нас примерно одинаковый набор детских фотографий: вот мы в кроватке, вот на горшке, вот на руках у мамы и папы... А у дочери американского фотографа Дэйва Энглдоу явно будет один из самых оригинальных детских альбомо� в мире.
Ude ti-e diateza pasivă măi pastă de ghete ?
În...k
7.   Vai de kompf-ul tau trimis de
(11 ian 2015, 19:03:35
cam prin zona, dupa cum am inteles eu textul:
"fiecare dintre noi, are drept exemplu un album identic cu fotografiile din familie: iata-ne in patut, iata-ne pe munte, iata-ne in mainile mamei si ale tatalui"
...lui "iata-ne". cam pe aici.
dar de ce ma intrebi, mai Rascani?
8.   Gexim, scoala ca ajungi in vama la moldoveni! trimis de
(11 ian 2015, 20:00:17
abia acum am zarit, ca in cazul tau, nu merita sa ma uit, ci doar sa zaresc, ca tu nici macar nu ai retinut despre ce vorbeam eu. ma referisem la diateza reflexiva, aia pasiva e cind accelerezi tu cu bmw prin chisinau si pina cind pui frana te opresti tocmai in transnistria. acolo au aia grija de tine sa devii foarte pasiv...
asa ca ai grija la diateze, ca unele sint cam mari pentru k-ul tau.
9.   Concret trimis de
(12 ian 2015, 07:26:57
Pentru a introduce majusculele diacriticelor, foloseşte tasta Shift:
- încearcă să ţii apăsată tasta Alt din dreapta cu degetul mare de la mâna dreaptă
- cu degetul mic sau inelarul de la mâna dreaptă ţine apăsat Shift
- apoi apasă cu mâna stângă tasta respectivă: a, i, s, t, q
10.   De la Seletin la vale trimis de
(12 ian 2015, 07:52:40
Orice vorbitor de limba română este de acord că limba română se scrie cu semne diacritice. Wikipedia este o enciclopedie; ca atare, redactarea articolelor în limba română trebuie făcută în singurul mod corect, și anume folosind literele cu semne diacritice acolo unde trebuie: Ă, Â, Î, Ș, Ț și perechile lor minuscule. A scrie fără diacritice poate duce la exprimări ambigue ca de exemplu „un tanc de 12 ani”, „un roman nascut la Roma”, „zece paturi” etc. Cuvinte precum „pamant”, „stiinta”, „samanta” nu există în limba română, iar un cuvânt precum „tata” se poate interpreta în nu mai puțin de șase feluri în funcție de diacriticele care i se atașează. În plus, lipsa diacriticelor într-un text românesc denotă o gravă lipsă de profesionalism. La fel ca în alte limbi (franceză, germană, maghiară etc.) și în limba română scrierea fără diacritice este inacceptabilă.
11.   Vae victis trimis de
(12 ian 2015, 07:53:40
dupa ce te-ai facut de ras in doua limbi, ambele materne, semn ca esti copil de lesbiene, din punct de vedere national (zi mersi ca limba nu e de gen masculin) acum bravezi si vii sa dai lectii de dactilografiere.
a scrie cu diacritice e optional intr-o tara atit de puternic supusa curentelor coloniale de tip anglofil. asta poti sa vezi inclusiv pe documentele oficiale. in aceste conditii, mi-am luat libertatea de a folosit majuscule doar la cuvintele, pe care (nu care cum e acum la moda, ci pe care, adica caz acuzativ nu genitiv) consider eu ca merita. pe linga ca e o nota personala, pune in evidenta dintr-o singura trasatura si alte aspecte la care tin. pe vremea lui Eminescu oximoronul "cobori in jos" a fost reevaluat ca fiind o licenta poetica si nu o greseala a unui geniu, pentru ca ei nu gresesc.
asta ar fi una, dar a pune majuscule in interiorul cuvintelor cu diacritice e mult mai rau decit ai vrut tu sa epatezi si sa persiflezi cu niste marunte lectii de tastare. (scuze pentru epatare si persiflare, cred ca vei suferi cumplit cautand pe google sa vezi ce inseamna).
in ceea ce priveste, maparea diacriticelor pe tastatura ai dreptate, asta e calea. acum e mai simplu decit in urma cu 10-15 ani cind cele doua standarde de tastatura existente pe windows 95, 98, 2000, milenium, xp faceau ca interpretarea programatorilor sa aduca diacriticele pe tastatura dar sa faca alta boacana: sa inverseze z cu y.
ai sarit sa te dai balena si ai iesit guvid. incearca pe viitor sa te limitezi la subiecte mai accesibile tie, cum ar fi: timpii de stationare in albita sau stinca-costesti, orarul microbuzului de la autogara care merge la chisinau sau cu cit mai poti frige o fatuca de la voi, accesind-o pe toate porturile inclusiv preferatul tau, adica ...k.
12.   De la Seletin la vale trimis de
(12 ian 2015, 09:15:20
Chiar acum am ajuns în G-Humor de la cinci dimineață,văd că ești frustrat pe cele întâmplate,așa-i când dai lecții.
Trebuie să nu depășesc legalul la voi,și în x5 pe care l-ai ghicit merg prudent,fiindcă mă așteaptă în Milano brazilica mea,Te ”pup pe suflet”mi-ai plăcut românașului îui place...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei