Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) Suceava a realizat un studiu în rândul elevilor de clasa a VIII-a, pentru a identifica liceele şi specializările spre care aceştia doresc să se îndrepte după finalizarea ciclului gimnazial.
Chestionarele au fost repartizate unui număr de 6.517 elevi, din 127 de şcoli,
dintre aceştia 299 arătându-se nehotărâţi cu privire la liceul şi specializarea pe care doresc să le urmeze.
Totodată, 53 de elevi suceveni au optat pentru licee din afara judeţului, iar 51 au declarat că nu doresc să-şi continue studiile.
Analiza efectuată de CJRAE Suceava este realizată anual, rezultatele acesteia constituind baza fundamentării planului de şcolarizare a liceelor pentru viitorul an şcolar, studiul fiind orientativ, după cum a explicat psih. Florin Bagiu, director CJRAE Suceava.
În municipiul Suceava, Colegiul „Petru Rareş” a adunat peste 400 de opţiuni
Colegiul Naţional „Petru Rareş” este liceul din municipiul Suceava care se află în topul preferinţelor viitorilor liceeni, 407 elevi de clasa a VIII-a exprimându-şi interesul pentru această unitate de învăţământ (aproape cu 100 mai mulţi decât anul trecut). Matematică-informatică şi Ştiinţe ale naturii sunt specializările liceului care au prins cel mai bine printre viitorii liceeni.
Poziţia a doua este ocupată de Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir”, care a adunat 290 de opţiuni, cei mai mulţi elevi (90) optând pentru specializarea Economic.
Podiumul este completat de Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, acesta fiind devansat în acest an de Colegiul Economic. Pentru Colegiul „Mihai Eminescu” au optat 264 de elevi de clasa a VIII-a, aproape jumătate dintre aceştia alegând specializarea Ştiinţe sociale.
Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” se clasează abia pe poziţia a IV-a, cu 199 de votanţi (cei mai mulţi optând pentru Matematică-informatică).
Liceul cu Program Sportiv este în vizorul a 188 de tineri, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară a strâns 158 de opţiuni, Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” - 157 de opţiuni, Colegiul Tehnic „Alexandru I. Cuza” - 140, CN de Informatică „Spiru Haret” - 121, CT „Samuil Isopescu” - 94 şi CT „Petru Muşat” - 85.
Colegiul Tehnic din Rădăuţi a adunat cele mai multe voturi din judeţ
În Rădăuţi, cei mai mulţi viitorii liceeni (431) au declarat că vor să urmeze cursurile Colegiului Tehnic din localitate, aceasta fiind unitatea şcolară care a adunat cele mai multe voturi. Colegiul Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuţi a strâns 276 de opţiuni, iar Colegiul „Andronic Motrescu” - 128 de opţiuni, cu aproape 80 mai puţine decât anul trecut.
În Fălticeni, elevii de clasa a VIII-a au manifestat interes ridicat pentru Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” (337 de opţiuni), la mare căutare fiind specializările Ştiinţe sociale şi Turism. De cealaltă parte, 233 de elevi au declarat că vor să se îndrepte către Colegiul Naţional „Nicu Gane”. 153 de şcolari au bifat Colegiul „Vasile Lovinescu”.
La Câmpulung Moldovenesc, cele mai vânate unităţi sunt Colegiul Naţional „Dragoş Vodă” şi Colegiul Silvic „Bucovina”.
Clasele profesionale, alese de aproape 300 de elevi
Potrivit sondajului, 284 de elevi de clasa a VIII-a au menţionat că doresc să se înscrie în învăţământul profesional. Liceul Tehnologic Cajvana a adunat 53 dintre opţiuni, 30 pentru clasa de Mecanică şi 23 pentru clasa de Industrie textilă şi pielărie. Elevii s-au arătat interesaţi şi de clasele profesionale de la CT „Alexandru Ioan Cuza” Suceava (37 de opţiuni), Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava (33 de opţiuni) şi Colegiul Tehnic Rădăuţi (27 de opţiuni). Specializarea Mecanică de la clasele profesionale este în topul preferinţelor elevilor.