Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Suceava s-a întrunit, ieri, în şedinţă extraordinară, la solicitarea preşedintelui acestuia, prefectul Florin Sinescu. Întâlnirea a avut drept scop identificarea potenţialelor riscuri generatoare de situaţii de urgenţă şi a mijloacelor de reacţie şi intervenţie existente în judeţul Suceava, pentru realizarea Registrului de riscuri şi capabilităţi existente la nivel naţional în domeniul managementului situaţiilor de urgenţă.
Prefectul a declarat că astfel va fi realizată cartarea judeţului pe zone, din punct de vedere al tipurilor de risc generatoare de situaţii de urgenţă având în vedere istoricul evenimentelor pe ultimii 25 de ani - inundaţii, avalanşe, alunecări de teren, incendii de pădure, explozii, intervenţii majore pentru căutare-salvare persoane, principalii agenţi economici, potenţiali generatori de riscuri, pe domenii de activitate şi alte riscuri generatoare de situaţii de urgenţă - chimic, accidente cu consecinţe deosebit de grave.
Totodată, va fi elaborat Registrul de capabilităţi, detaliat, pe municipii reşedinţă de judeţ, municipii, oraşe, comune, sate cuprinzând toate resursele disponibile.
La o primă evaluare, cele mai multe vulnerabilităţi sunt în zona de munte a judeţului
„Este importantă realizarea acestei hărţi pentru intervenţia în situaţii de urgenţă şi în mod special a capabilităţilor din judeţul nostru, poziţionarea lor faţă de zonele de risc. Este important să ştim la ce putem apela în caz de nevoie, indiferent că aparţine structurii de stat sau agenţilor economici privaţi. Intervenţiile vor putea fi făcute în timp de reacţie mai scurt şi vor putea fi restrânse consecinţele producerii unui posibil dezastru. Pe baza acestor informaţii se vor realiza la nivel judeţean procedurile operaţionale de intervenţie standard”, a precizat prefectul Sinescu.
Din discuţiile de ieri, la o primă evaluare pot fi catalogate ca riscuri digul acumulării de apă a microhidrocentralei de la Vicovu de Sus, depozitele de păcură de la rezerva de stat din incinta societăţii Termica, digul de apărare a râului Suceava gestionat de Termica, depozitul de zgură şi cenuşă de la aceeaşi societate, iazurile de decantare de la Fundu Moldovei şi Tărnicioara, platformele industriale de la Slobozia, Dorneşti, Şcheia şi Suceava şi depozitul petrolier de la Argestru, staţiile de epurare a apei de la Solca, Suceava, Câmpulung, Fălticeni şi Rădăuţi, cu depozitele de clor, captările de apă de suprafaţă, zonele forestiere expuse doborâturilor de vânt, incendiilor de pădure şi de formare a torenţilor, drumurile naţionale expuse la căderi de pietre în zona localităţilor Iacobeni şi Zugreni, la alunecări de teren la Ilişeşti şi la blocaje iarna, la Palma, Cumpărătura, Mestecăniş şi Ilişeşti, clădirile cu risc seismic. Lista acestora din urmă urmează a fi trimisă până astăzi la Prefectură, prin Inspectoratul de Stat în Construcţii, de toate primăriile din judeţ.