Un caz de braconaj înregistrat pe raza fondului de vânătoare 69 Râşca, aparţinând Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, a provocat nemulţumire în rândul conducerii instituţiei. Cazul s-a înregistrat la finele lunii mai a anului 2013, dar o soluţie în dosarul întocmit la acea vreme s-a dat abia în urmă cu câteva zile.
Suspectul principal, un anume Ionel Pohoaţă, a fost condamnat cu suspendare la un an închisoare pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor, la patru luni închisoare pentru uz de armă letală fără drept, la patru luni închisoare pentru braconaj, precum și la plata sumei de 1.000 euro către Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, reprezentând prejudiciul rămas nerecuperat.
Valentin Popa, rectorul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, crede că soluţia Judecătoriei Fălticeni nu reflectă în mod corect totul, mai ales din prisma prejudiciului pe care braconierul trebuie să-l achite.
„USV a înaintat recurs la această sentinţă, deoarece actul de braconaj a fost comis în afara sezonului legal de vânătoare, iar pentru o asemenea faptă legislaţia prevede o despăgubire de 2.000 de euro”, a arătat rectorul Valentin Popa.
Braconierul a încercat să scape de mistreţul împuşcat, dar şi de arma de vânătoare
Fapta s-a petrecut în noaptea de 31 mai 2013, în jurul orei 22,00, când paznicul de vânătoare Petru Lămășanu, angajat al USV pe fondul cinegetic 69 Râșca, a intrat la bănuieli după ce şoferul unui autoturism marca Volkswagen nu a oprit la semnele făcute. În acel moment, i-a contactat pe celălalt paznic de vânătoare, Paul Iliescu, și pe inginerul Gabriel Dănilă de la Suceava în legătură cu un posibil caz de braconaj. Imediat a fost alertată poliția din comună, dar şi reprezentanţii Serviciului Arme din cadrul IPJ Suceava.
Autoturismul suspect nu a oprit nici la semnalele mașinii de poliție din zonă, drept pentru care a urmat o scurtă urmărire pe ulițele comunei. Într-un final autoturismul a fost ajuns de mașina poliției, iar lângă acesta, în șanțul de lângă drum a fost găsit un mistreț împușcat. În mașină se aflau doi cetățeni din comuna Râșca. La primul control sumar s-a găsit sânge în portbagajul mașinii, dar nu s-au găsit arme de foc. În timp ce se purtau discuții despre cele întâmplate între agenții de poliție din comună și cei doi suspecți, a sosit un localnic care a găsit o armă de vânătoare lisă, pe podul din comună, la circa 600 de metri de locul unde se afla mistrețul împușcat.
Dintre cei doi suspecți, Ionel Pohoață a recunoscut fapta de braconaj și a recunoscut că arma a fost introdusă ilegal în țară. În baza probelor adunate a fost întocmit un dosar penal, iar ulterior acesta a ajuns pe masa magistraţilor de la Judecătoria Fălticeni, care în decembrie 2014 au dat soluţia amintită.
( 9 ian 2015, 11:49:57