Cea mai frumoasă casă tradiţională pentru anul 2015 din cadrul proiectului „Salvează satul bucovinean” a fost declarată casa Vărăreanu, din localitatea Râşca. Dintre cele aproximativ 70 de case tradiţionale prezentate prin expoziţia de fotografie „Oameni şi case”, la Universitatea „Ştefan cel Mare” (USV) Suceava, casa din Râşca a întrunit 53 de voturi. Pe locul doi s-a plasat casa Litiu din Botuş şi pe locul trei casa Cuciuren din Bilca.
Proiectul „Salvează satul bucovinean” a fost iniţiat în urmă cu trei ani de studenţii anului III de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică, specializarea Economia Comerţului, Turismului şi Serviciilor (ECTS), din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare”. Ulterior, au fost cooptaţi ca parteneri Asociaţia ADER, Muzeul Satului Bucovinean şi Asociaţia pentru Turism Bucovina.
Coordonatoarea studenţilor de la ECTS, conf. univ. Carmen Chaşovschi, ne-a declarat că în acest an casa care a întrunit numărul cel mai mare de voturi pentru titlul „Cea mai frumoasă casă tradiţională” nu are nevoie de nici o intervenţie de restaurare, cum s-a întâmplat anul trecut, de exemplu, şi că zona de selecţie a fost extinsă dincolo de graniţele Bucovinei istorice. „Destinaţia Bucovina este asociată de turişti cu întreg judeţul Suceava; turismul nu se raportează doar la Bucovina istorică”, a explicat conf. Chaşovschi.
În cadrul aceluiaşi proiect, studenţii din anul III de la ECTS au la Librăria Cărtureşti un stand cu felicitări realizate de ei. Cu banii din vânzări şi din donaţii pentru alte suveniruri handmade, studenţii vor edita o carte de colorat cu case tradiţionale, destinată copiilor din mediul rural. „Aceşti copii pot fi ambasadori pentru părinţi şi bunici, pentru salvarea caselor tradiţionale”, a mai spus Carmen Chaşovschi.
O casă nouă poate fi construită fără a dărâma neapărat o casă veche
Expoziţia de fotografie „Oameni şi case” poate fi vizitată la USV până în data de 17 ianuarie 2015. Campaniile periodice care însoţesc proiectul „Salvează satul bucovinean” vor să atragă atenţia oamenilor, îndeosebi celor din Bucovina şi din judeţul Suceava, că o casă nouă poate fi construită fără a dărâma neapărat o casă veche. „Casele vechi spun poveşti despre Bucovina şi vedem sub ochii noştri cum dispar una după alta, fiind înlocuite de cele cu aer de ţară străină. Acţiunile acestui proiect sunt dedicate conservării şi prezervării stilului satului tradiţional şi îşi propun sprijinirea proprietarilor în reabilitarea caselor, cu păstrarea elementelor de arhitectură existente şi folosirea materialelor tradiţionale”, mai transmite universitarul care coordonează studenţii în acest proiect, Carmen Chaşovschi.
Reamintim că, în vara acestui an, la universitate a avut loc şi lansarea broşurii „Satul bucovinean ca destinaţie turistică”, un ghid pentru administraţiile locale, arhitecţi şi constructori, în care sunt argumente solide pentru a construi fără să se dărâme casele tradiţionale.
„Le putem adapta nevoilor contemporane sau putem construi case noi cu elemente tradiţionale” este mesajul acestui generos proiect. Realizată în condiţii grafice deosebite, broşura a fost editată într-un tiraj de 5.000 de exemplare, pe cheltuiala Consiliului Judeţean. Costul s-a ridicat la aproximativ 10.000 de euro şi a fost singura finanţare de care a beneficiat proiectul „Salvează satul bucovinean”.