Zeci de elevi din clasele primare şi gimnaziale au fost surprinşi ieri, în jurul amiezii, zgribulind de frig, în faţa Şcolii Gimnaziale „Miron Costin” Suceava, aşteptând, unii chiar şi zeci de minute, permisiunea de a intra în şcoală. Situaţia nu este una particulară, ci este un scenariu care se perpetuează de ani de zile, conducerea şcolii din Burdujeni permiţând accesul micuţilor în unitate doar cu 10 sau 15 minute înainte de începerea cursurilor, nu şi mai devreme. Astfel, elevii care din pricina mijloacelor de transport (în cazul navetiştilor), a vremii sau a programului părinţilor ajung mai devreme la şcoală nu au altă alternativă decât să aştepte în faţa uşilor închise. Asta indiferent dacă e ger, dacă plouă sau e soare torid.
Situaţia care a născut indignare în rândul părinţilor a ajuns şi la urechile şefilor de la Inspectoratul Şcolar Suceava, Direcţia de Sănătate Publică, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Direcţia de Asistenţă Asocială şi Protecţie a Copilului, fără ca aceştia să intervină în vreun sens. Ba mai mult, pe fir a intrat şi Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educaţiei, care l-a contactat pe directorul şcolii pentru a se interesa de caz, însă, din nou, lucrurile au rămas neschimbate.
Directorul şcolii: „Nu avem sală de aşteptare, nu încap toţi pe holuri, ar fi un haos”
La Şcoala „Miron Costin” Suceava învaţă peste 1.300 de elevi, peste 600 în schimbul I şi circa 700 în schimbul II. Este unitatea gimnazială cu cel mai mare efectiv de elevi din judeţ.
„Pentru schimbul I şcoala se deschide de la ora 7.00, însă elevilor din schimbul II le dăm drumul în şcoală la 11.45, ciclul primar, şi 11.50, ciclul gimnazial. Nu le putem permite accesul în şcoală mai devreme pentru că încă se ţin cursuri şi i-ar deranja pe cei de la ore. Aşa a fost dintotdeauna. Nu avem sală de aşteptare, nu încap toţi pe holuri, ar fi un haos. Nu este rea-voinţă din partea noastră. O soluţie nu avem acum, încercăm să o găsim”, explică prof. Constantin Sîrghi, directorul şcolii.
Acesta a mai adăugat că elevii care nu pot ajunge la şcoală când este permis accesul în unitate, ci mai devreme, pot fi primiţi în şcoală, în holul de la intrarea profesorilor, în cazul în care se solicită acest lucru.
„Dacă sunt cazuri speciale, copii care vin de departe, le putem rezolva, îi primim în şcoală. Trebuie ca părinţii să ne semnaleze acest lucru. Sunt copii de la Mitoc, de la Adâncata pe care i-am primit în şcoală”, a mai menţionat Constantin Sîrghi.
Părinte: „O decizie care pune în pericol sănătatea elevilor şi integritatea lor personală”
În 2012 şi 2013, un memoriu înaintat instituţiilor menţionate în prima parte a acestui material reliefa situaţia de la şcoala din Burdujeni. În memoriul scris în numele mai multor părinţi se arăta că această „situaţie abuzivă, prin perpetuarea ei, pune în pericol sănătatea elevilor, integritatea lor personală şi, nu în ultimă instanţă, pune sub semnul întrebării genul raportului dintre Şcoală, ca instituţie, şi elev”.
În document se mai subliniază că, ţinând elevii în curtea unităţii, se ignoră cu bună ştiinţă vulnerabilitatea lor în faţa bolilor şi, nici chiar în condiţii bune de vreme, nu poate fi acceptată aşteptarea sub zidurile unităţii de învăţământ.
„Este, mai presus de toate, o încălcare a demnităţii acestor copii în formare”, se arată în memoriu.
Cert este că ciorchine de elevi, de gimnaziu sau mai mici, înfruntă temperaturi de-a dreptul vitrege în această perioadă, „vinovaţi” fiind că nu pot ajunge „la minut” la şcoală.
( 7 ian 2015, 20:14:36