Aflată deja cu un picior în groapă, Termica gâfâie din greu. După ce reprezentanţii ACET Suceava au cerut falimentul societăţii de termoficare, iar o soluţie finală urmează să fie luată la Curtea de Apel Iaşi, mai nou o altă societate doreşte falimentul Termica. Zilele trecute, conducerea Bioenergy a depus la Tribunalul Suceava o cerere prin care solicită intrarea în faliment a Termica pe motiv că aceasta „nu şi-a îndeplinit obligaţiile de plată în cursul perioadei de observaţie precum şi ulterior planului de reorganizare, iar desfăşurarea activităţii debitoarei în cursul reorganizării sale aduce pierderi averii sale”.
Datoriile acumulate de Termica faţă de Bioenergy se ridică la 19,6 milioane de lei, bani care s-au adunat în ceva mai mult de un an de zile.
Vasile Ilie, directorul SC Bioenergy SA Suceava, a precizat că intrarea în faliment a societăţii de termoficare este singura cale prin care se poate stopa acest adevărat tăvălug al creşterii arieratelor.
„Noi am trimis o somaţie către Termica, administratorul judiciar al Termica, dar şi către primarul municipiului Suceava prin care solicităm plata restanţelor. Am dat un termen de şapte zile pentru a ne achita măcar parţial datoriile şi a ne alimenta cu materie primă şi asta pentru că stocurile pe care le avem momentan ajung doar pentru opt zile de funcţionare”, a arătat Vasile Ilie.
Potrivit directorului SC Bioenergy SA Suceava, costurile pentru funcţionarea centralei timp de o lună de zile se ridică la opt milioane de lei, iar materia primă necesară producerii agentului termic şi apei calde mai poate fi achiziţionată momentan doar cu plata în avans.
„Noi suntem o firmă privată şi vindem cea mai ieftină şi cea mai curată energie termică, şi dacă nici în aceste condiţii nu se achită ceea ce producem înseamnă că este foarte grav”, a conchis Vasile Ilie.
Primul termen al cererii privind falimentul Termica s-a judecat ieri la Tribunalul Suceava, dar magistratul care analizează dosarul a decis să acorde un nou termen. Oricare va fi soluţia acestei instanţe, ea nu va avea caracter definitiv, o soluţie finală urmând să se ia la Curtea de Apel.
Pe de altă parte, în dosarul privind procedura de insolvenţă a SC Termica SA Suceava a fost înaintat recursul celor de la ACET prin care se solicită intrarea în faliment. ACET are de recuperat de la Termica 12 milioane de lei, sumă cu care s-a înscris la masa credală alături de celelalte firme şi instituţii care au avut relaţii de afaceri cu societatea de termoficare şi care nu şi-au mai recuperat banii.
( 7 ian 2015, 12:54:09