Peste 18.000 de elevi din judeţ vor trece, în următoarele luni, prin focul simulărilor examenelor naţionale. Este vorba despre elevii claselor a VIII-a şi cei din clasele a XI-a şi a XII-a.
Ministerul Educaţiei Naţionale a publicat calendarul simulărilor examenelor naţionale din acest an şcolar, primii care urmează să susţină testările fiind elevii de clasa a VIII-a. Aceştia vor fi evaluaţi în intervalul 23-25 februarie, iar elevii din clasele a XI-a şi a XII-a vor susţine testarea în perioada 2-6 martie.
Insp. Mariana Drumea, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului Şcolar Suceava, a explicat că „în judeţul Suceava 8.001 elevi de clasa a VIII-a, din 227 de şcoli gimnaziale, vor susţine simularea. Cât priveşte elevii de clasele a XI-a şi a XII-a, vorbim de peste 10.000 de elevi din 37 de licee”.
Notele nu vor fi trecute în catalog
Ministerul Educaţiei explică faptul că aceste testări sunt organizate „pentru familiarizarea elevilor cu rigorile unei evaluări naționale și au scopul de a optimiza rezultatele obținute de către elevi la finalul studiilor gimnaziale şi liceale”.
Notele nu se vor trece în catalog. Rezultatele obținute de elevi vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ în care s-au desfășurat aceste simulări, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare.
Elevii de clasa a VIII-a vor fi evaluaţi la limba și literatura română (23 februarie), matematică (24 februarie) şi limba și literatura maternă (25 februarie). Rezultatele vor fi afişate pe 6 martie.
Disciplinele la care se organizează simularea probelor scrise ale examenului de bacalaureat pentru elevii clasei a XI-a, în anul școlar 2014-2015, sunt: limba și literatura română, limba și literatura maternă (unde este cazul), matematică sau istorie (în funţie de profilul clasei).
Disciplinele la care se organizează simulări la clasa a XII-a sunt: limba și literatura română, limba și literatura maternă (unde este cazul), matematică sau istorie (în funcţie de profilul clasei) şi fizică, chimie, biologie, informatică, geografie, logică, argumentare și comunicare, psihologie, economie, sociologie, filosofie (proba la alegere a profilului şi specializării).
Cum s-au descurcat elevii suceveni la simulările de anul trecut
La simulările din anul şcolar 2013-2014, la clasa a VIII-a, la disciplina limba şi literatura română, 74% dintre elevi au luat note de trecere (poziţia a treia la nivel naţional). Note mediocre s-au înregistrat la disciplina matematică, unde 37,8% au luat note mai mici de 5 (locul 4 la nivel naţional).
Elevii clasei a XII-a din judeţul Suceava au obţinut note peste 5, astfel: 64,78% la limba română, 93,75% la limba maternă, 48,05% la proba obligatorie a profilului (matematică sau istorie) şi 62,15% la proba la alegere a profilului.
Cât priveşte situaţia pentru clasa a XI-a, aceasta se prezintă astfel: la proba de limba română - 59,76% dintre elevi au luat note peste 5, la proba pentru limba maternă – 52,17%, iar la proba obligatorie a profilului (matematică sau istorie) – 44,74% au luat note de trecere.