Explozia de la finele lunii noiembrie dintr-un restaurant din municipiul Câmpulung Moldovenesc, deflagraţie în urma căreia au murit trei femei, angajate ale societăţii care deţine localul, s-a produs din cauza unei butelii vechi, care a fost încărcată improvizat, cu gaz auto lichefiat, de la staţiile de alimentare a autovehiculelor.
Informaţia a fost confirmată de generalul de brigadă Ion Burlui, inspectorul-şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava, şi a rezultat din ancheta efectuată şi din declaraţiile luate. El a explicat că încărcarea buteliilor de aragaz cu gaz auto lichefiat a devenit, din păcate, o practică des întâlnită, pentru a se face economii.
„Se apelează la o astfel de variantă pentru că încărcarea este la jumătate de preţ. Din păcate, este profund greşit şi foarte periculos, pentru că sunt două gaze diferite. La gazul auto butanul şi propanul sunt în aceeaşi proporţie, deşi temperatura de fierbere la butelia de aragaz este mult mai ridicată şi apare fenomenul de dilatare”, a declarat inspectorul-şef al ISU Suceava.
Veche, neverificată şi încărcată cu gaz lichefiat, butelia s-a transformat într-o bombă
Burlui a detaliat şi cum s-ar fi produs explozia de la restaurantul Trafic din Câmpulung Moldovenesc.
„Butelia care a explodat avea acel gaz auto cu 50% propan, iar când a fost adusă de afară, de la temperaturi negative, în interior, la cald, s-a dilatat, recipientul a fost forţat şi a crăpat, având consecinţele dramatice pe care le ştiţi foarte bine”, a explicat generalul. El a ţinut să facă un apel către agenţii economici şi către persoanele fizice, să nu se lăcomească la o economie de câteva zeci de lei, consecinţele putând fi dramatice. O butelie de aragaz încărcată la o staţie de gaz auto nu este verificată în nici un fel, iar riscul este mare din cauză că garniturile sunt forţate. Este, cu alte cuvinte, o improvizaţie majoră.
A doua mare problemă în cazul deflagraţiei de la Câmpulung Moldovenesc este legată de butelia care a explodat. După cum am mai relatat în Monitorul de Suceava, butelia era una foarte veche, de provenienţă rusească, care nu mai este omologată pe piaţă. Veche, neverificată şi încărcată cu gaz lichefiat, butelia s-a transformat într-o bombă.
Concluziile de mai sus sunt ale pompierilor, însă ancheta din acest caz este mult mai complexă şi vizează numeroase aspecte, inclusiv legate de cum au efectuat verificări instituţiile abilitate ale statului la restaurantul unde s-a produs explozia. Ancheta din acest caz este coordonată de procurorul-şef de la Secţia de Urmărire Penală din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.
Explozia din 30 noiembrie s-a produs la restaurantul care aparţinea societăţii Euroconcept din municipiul Câmpulung Moldovenesc, administrată de Sorin Covataru, din Sadova.
Avertisment din partea pompierilor privind regulile minime de prevenire a incendiilor
Plecând de la tragedia de la Câmpulung Moldovenesc, generalul de brigadă Ion Burlui a ţinut să transmită o serie de avertismente cu privire la nerespectarea regulilor minime de prevenire a incendiilor.
El a arătat că în cazul centralelor pe lemn mulţi proprietari folosesc la încălzire lemn ud, cauză din care în timp se depune funingine pe coşul de fum, iar automat riscul unor aprinderi creşte. Două incendii de acest gen, aprinderi ale coşurilor de fum la locuinţe cu centrale pe lemne, au fost înregistrate chiar luni seară, a avertizat şeful ISU Suceava.
În privinţa centralelor pe gaz, pompierii au constatat că sunt ignorate sistemele de ventilare şi aerisire, ceea ce duce la risc de explozii de la acumulări de gaze.
În fine, inspectorul-şef Burlui a mai avertizat că tradiţionala pârlire a porcului în gospodărie a devenit periculoasă din cauza înmulţirii numărului de case şi a distanţelor mici dintre ele. În aceste condiţii, astfel de arderi trebuie supravegheate foarte atent, cu pregătirea prealabilă a unor mijloace de stingere.