Preotul Liviu Mihăilă, împreună cu Asociaţia “Fălticeni Cultural”, a organizat în seara zilei de 22 decembrie, la Sala „Aurel Băeşu” a Muzeului de Artă “Ion Irimescu”, spectacolul „In memoriam eroilor Revoluţiei române şi martirilor din închisorile comuniste”.
Manifestarea a început cu vernisajul expoziţiei de fotografie documentară realizată în perioada 19-24 decembrie 1989 “Revoluţia română în imagini”, amenajată într-un spaţiu din care nu a lipsit steagul României fără stemă purtat de revoluţionari în decembrie 1989 şi 25 de candele.
Preotul Liviu Mihăilă a subliniat: „Datoria noastră este să-i pomenim atât pe eroii Revoluţiei din decembrie 1989, cât şi pe sfinţii martiri din închisorile comuniste. Pentru noi, poporul român, ar trebui ca ultima săptămână din postul naşterii Domnului să fie la fel ca Săptămâna mare din postul Sfintelor Paşti. În urmă cu 25 de ani, în această săptămână au murit peste 1.000 de oameni, care ne-au adus libertatea. Din păcate nu ştim să profităm de ea şi facem mai mult rău decât bine. Trebuie să avem acest sentiment de credinţă, de pocăinţă în preajma sărbătorilor. Postul naşterii Domnului să fie un post mai smerit şi de recunoştinţă”.
Spectacolul în memoria celor 1.104 tineri morţi în decembrie 1989 şi a martirilor sacrificaţi de dictatura din România în închisorile comuniste a început cu piesa de teatru „Ţara asta ţine la tine, mă!”, scrisă de Matei Vişniec, şi în care se confruntă şeful (Vlad Nechifor), omul şefului (Valentin Hriţcu) şi deţinutul (Cosmin Ştefan). La insistenţe nenumărate, prizonierului i se permite să dea un telefon, dar numai după ce e pus să repete tare şi de mai multe ori că „în ţara noastră toţi nemernicii şi toate gunoaiele şi toate hoiturile au dreptul să dea un telefon”. Şeful nu comunică deloc cu prizonierul, ci îi spune omului său să-i transmită ordinele lui, iar la final, după un dialog absurd, deţinutul are dreptul să telefoneze, i se aruncă un pumn de fise şi un telefon care ajuns pe podea se desface în bucăţi. Finalul este şi mai dramatic, mâinile deţinutului fiind fixate de masă cu şuruburi.
Au urmat un recviem închinat eroilor din evenimentele din decembrie ’89, adus de o parte din membrii trupei de teatru “Birlic”, şi un recital folk susţinut de grupul „Mugur de cântec”, condus de Dana Bobuţanu şi Vlad Calimandruc din Botoşani, Adrian Tihan şi Alexandra Conţu din Fălticeni, Sebastian Ionel din Dorohoi, Mateiana Anichiforesei din Fălticeni şi Cosmin Mariciuc din Săveni, judeţul Botoşani.
La finalul spectacolului Cosmin Mariciuc, câştigătorul Festivalul Naţional Concurs „Fălticeni Folk” în 2013, şi ceilalţi solişti au ridicat sala în picioare cu melodia “Tânăr şi liber”.
A urmat un moment emoţionant, tineri şi nu numai punând pe treptele Muzeului „Ion Irimescu” cele 25 de candele pentru a arde toată noaptea în memoria celor căzuţi în seara zilei de 22 decembrie 1989.
Toţi participanţii la manifestarea culturală de pe 22 decembrie au primi gratuit Calendar Cultural Fălticenean.