Doi tineri din municipiul Suceava, Andrei Şincai, în vârstă de 33 de ani, şi Gheorghiţă Florea-Ivanciuc, de 28 de ani, au fost încarceraţi luni în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava după ce-au fost condamnaţi la închisoare pentru constituire de grup infracţional organizat şi trafic de droguri de mare risc.
Cei doi au fost închişi în aceeaşi zi în care Curtea de Apel Suceava a pronunţat sentinţa definitivă în dosarul în care erau judecaţi: câte trei ani şi jumătate de închisoare fiecare.
Judecătorii Curţii de Apel au fost mai îngăduitori decât colegii lor de la Tribunalul Suceava, care, pe fond, le-au dat celor doi inculpaţi pedepse mai mari: Şincai - 5 ani de închisoare, Florea - 6 ani şi 8 luni de închisoare.
Cei doi tineri au fost arestaţi preventiv în primăvara lui 2012, alături de un alt individ, Radu Cozmin Tomaşciuc (30 de ani), sub acuzaţia că au racolat mai mulţi tineri pe care i-au trimis să transporte stupefiante pentru reţelele internaţionale de trafic de droguri.
La vremea respectivă, surse judiciare vorbeau despre faptul că cei trei ar fi racolat şase tineri, care au devenit cărăuşi de droguri în Europa şi în America de Sud. Unul dintre cărăuşii racolaţi a fost arestat în Peru, după ce a fost prins transportând peste un kilogram de cocaină în stomac.
Tomaşciuc a fost trimis la închisoare încă din toamna anului trecut, fiind condamnat la patru ani în spatele gratiilor (instanţa de fond l-a condamnat la şase ani de închisoare).
Afacerea „Cărăuşii”. Peste 100 de tineri din Suceava implicaţi
Afacerea cărăuşilor de droguri a fost pusă pe picioare la Suceava în 2007, ofiţerii Antidrog din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) identificând atunci două grupări care au racolat în jur de 130 de cărăuşi, marea majoritate tineri din municipiul Suceava.
Peste 70 dintre aceştia au fost prinşi şi închişi în puşcării din întreaga lume.
În rechizitoriile înaintate instanţei de judecată în afacerea cărăuşilor de droguri, anchetatorii vorbesc despre sumele de bani promise celor care îşi asumau riscul de a transporta stupefiante în bagaje ori în stomac, prin înghiţire.
„Pentru fiecare transport, erau plătiţi cu sume cuprinse între 2.500 şi 4.000 de euro, iar racolatorii acestora primeau de la membrii reţelelor sume cuprinse între 1.500 şi 3.000 de euro pentru fiecare curier de droguri racolat”, susţineau anchetatorii, vorbind despre aproape 100 de kilograme de heroină şi cocaină confiscate de la cărăuşii prinşi de autorităţile străine.
„Nucleul reţelei se află în Turcia, iar curierii români erau trimişi pe tot mapamondul, din America de Sud, Uniunea Europeană, Nordul Africii, Sud-Estul Asiei până în China”, precizau în comunicatele remise la vremea respectivă anchetatorii.
„Le dădeau bucăţi de morcov de 5-7 centimetri, pentru a vedea câte pot înghiţi”
Potrivit mărturisirilor făcute de anchetatori, toţi cărăuşii care urmau să îngurgiteze droguri erau testaţi iniţial, fiind puşi să înghită bucăţi de morcov. „Le dădeau bucăţi de morcov de 5-7 centimetri, pentru a vedea câte pot înghiţi şi în funcţie de asta ştiau cam câte caşete cu cocaină ori heroină poate transporta fiecare cărăuş în parte”, povestea unul dintre poliţiştii Antidrog.
În ziua în care urmau să livreze drogurile, explică aceeaşi sursă, cărăuşii nu mâncau nimic, iar cu câteva ore înainte şi pe durata transportului nu aveau voie să consume lichide.
După ce treceau de filtrele din aeroporturi şi ajungeau la destinaţie, pentru a putea elimina caşetele cu droguri, transportatorii luau laxative.
Unul dintre cărăuşii suceveni a reuşit, la un singur transport, să înghită nu mai puţin de 96 de caşete, cantitatea totală pe care o avea în stomac fiind de aproape 1,2 kilograme de stupefiante.