Direcţia Sanitar Veterinară Suceava a intensificat acţiunile de supraveghere şi control în perioada premergătoare sărbătorilor. Au fost efectuate verificări atât în domeniul sănătăţii animalelor, cât şi pe linie de siguranţă alimentară, monitorizând starea de sănătate a animalelor supuse sacrificării, modul în care este produsă, depozitată, transportă şi valorificată carnea de porc destinată consumului uman.
În domeniul sănătăţii animalelor au fost întreprinse controale în târgurile de animale privind provenienţa şi circulaţia acestora. Un raport prezentat de şeful Direcţiei Sanitar Veterinare Suceava, Laurenţiu Leon Postolache, în şedinţa Colegiului Prefectural de la finele săptămânii trecute, arată că au fost controlate cinci târguri de animale unde au fost aplicate şase sancţiuni contravenţionale în valoare de 2.400 de lei. Motivul, comercializarea animalelor fără documente sanitar-veterinare.
Au fost intensificate verificările şi în ceea ce priveşte supravegherea ante şi post-mortem a animalelor în unităţile de abatorizare tocmai pentru depistarea eventualelor boli la animale care pot afecta sănătatea populaţiei. Pe linie de siguranţă alimentară au fost verificate 172 de unităţi din sectorul producerii, depozitarii, transportului şi valorificării produselor alimentare de origine animală, îndeosebi carnea de porc. Astfel, au fost controlate şase abatoare, 13 unităţi de procesare a produselor din carne, patru măcelarii, 13 carmangerii, 19 pensiuni, opt laboratoare de cofetărie-patiserie, 39 de restaurante, şase depozite alimentare şi 64 de supermarketuri şi magazine alimentare. În urma controalelor au fost aplicate 16 amenzi în valoare totală de 13.600 de lei şi s-au dat 14 avertismente scrise.
Principalele neconformităţi constatate sunt legate de nerespectarea regulilor de igienă în spaţiile de depozitare şi comercializare a produselor alimentare, lipsa substanţelor dezinfectante utilizate pentru igienizarea mâinilor, a suprafeţelor de lucru şi a ustensilelor de lucru, mijloace de transport produse alimentare fără autorizaţie sanitar-veterinară şi depozitarea necorespunzătoare a alimentelor. Pentru garantarea salubrităţii cărnii de porc au fost efectuate 4.100 de examene trichineloscopice pentru carnea provenită din sacrificare tradiţională în gospodăriile populaţiei, nefiind depistate cazuri de trichineloză.