Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 19 dec 2014 - Anul XIX, nr. 296 (5805)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Laureaţii Galei „Top 10 Suceveni”

Tudor Creţu, geniul de la Rădăuţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Performanţele lui Tudor din 2014

Aprilie -medalie de aur la Olimpiada de Știinţe a Uniunii Europene, Grecia

Mai - argint la Olimpiada Asiatică de Fizică, Singapore

Iulie - argint la Olimpiada Internaţională de Fizică, Kazahstan

August - două medalii de aur la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică, Suceava

Octombrie - aur la Olimpiada Internaţională de Astronomie, Kârgâzstan

2014 a fost un an de excepţie pentru tânărul rădăuţean Tudor Costel Creţu, autor al unei performanţe uluitoare. Cu patru medalii de aur şi două medalii de argint obţinute la olimpiade internaţionale din acest an, Tudor ocupă un loc binemeritat în galeria sucevenilor deosebiţi.

Tocmai de aceea, tânărul a fost premiat la Gala „Top 10 Suceveni”, eveniment ce a avut loc la finele săptămânii trecute şi care a adunat peste 500 de invitaţi.

Performanţele lui Tudor din anul 2014 sunt de-a dreptul uimitoare.

În aprilie 2014 câştigă o medalie de aur în Grecia, iar o lună mai târziu îşi adjudecă argintul la Singapore. În iulie primeşte argint la Internaţionala de Fizică, tocmai din Kazahstan, iar în august obţine două medalii de aur la Suceava, la Internaţionala de Astronomie şi Astrofizică. În octombrie câştigă aurul la Astronomie, în Kârgâzstan.

În prezent, rădăuţeanul este elev în clasa a XI-a la Liceul Internaţional de Informatică Bucureşti, o adevărată pepinieră de olimpici, unde a fost cooptat încă de la vârsta de 13 ani.

 

Profesorul de fizică: „Este un copil, un elev cu mult mai multă înzestrare decât ceilalţi elevi”

Disciplina care i-a adus lui Tudor prima medalie internaţională din acest an a fost fizica, prima dragoste a tânărului, de altfel.

O studiază cu nesaţ, iar problemele de fizică le percepe natural, le simte, le intuieşte.

„A fost o plăcere treptată în a o studia. Cunoscând din ce în ce mai multe aspecte din ea, îmi doream din ce în ce mai mult să o studiez. Era un cerc vicios de care nu mă puteam desprinde”, povesteşte Tudor despre primele sale „întâlniri” cu fizica.

La început, Tudor a fost un elev obișnuit în ochii primului său profesor de fizică, Haralambie Macovei, de la Școala “Mihai Eminescu” din Rădăuți. Puţin a durat până când, la doar 13 ani, Tudor studia probleme din culegerile de liceu sau de admitere la facultate.

Nostalgic, dar extrem de mândru de reuşitele fostului său elev, Haralambie Macovei povesteşte: „Când am văzut cum gândeşte mi-am dat seama că este un copil, un elev cu mult mai multă înzestrare decât ceilalţi elevi pe care i-am avut în carieră, în 40 de ani de învăţământ. Era capabil la 13 ani să înţeleagă un fenomen de care nu i-a spus absolut nimeni”. Profesorul mai mărturiseşte că Tudor era atât de interesat de acest obiect, încât era capabil să lucreze ore în şir fără să obosească.

De partea cealaltă, mama lui Tudor, Rodica Creţu, spune despre fiul său că trebuie oprit din studiu, întrucât stă ore în şir, fie noapte, fie zi, pentru a rezolva probleme şi exerciţii.

„Vorbim la telefon şi îmi spune seara: <Mamă, eu încă nu mă culc>. De ce?, îl întreb. <Păi conştiinţa îmi spune că n-am lucrat destul>. El trebuie oprit de la lucru, nu trebuie pus de cineva”, povesteşte mama rădăuţeanului.

Preocupările olimpicului internaţional Tudor Costel Creţu sunt departe de a se rezuma la probleme de fizică.

De curând, rădăuţeanul a găsit, la propriu, calea către stele. A început să studieze astronomia şi astrofizica, discipline care i-au adus încă trei medalii internaționale în acest an. Toate de aur. De pasiunea pentru astronomie şi astrofizică s-a molipsit de la Denis Turcu, câştigător absolut al Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică în 2013 şi 2014, bun prieten al lui Tudor.

 

Plecarea din sânul familiei spre marele viitor

La şcoala din Rădăuţi, de unde a plecat la finele clasei a VII-a, Tudor încă este prezent prin diplomele păstrate pe panoul de onoare al şcolii. Despre el, prof. Ilie Romaniuc, directorul unităţii, îşi aminteşte că era un copil deosebit, capabil şi curios din fire. „Un copil căruia nu trebuia să-i spui să lucreze pentru că el o făcea din proprie iniţiativă. Lucra foarte mult suplimentar, iar asta i-a rămas ca latura definitorie”.

Despărţirea de şcoala care l-a format nu a fost uşoară, însă despărţirea de sânul familiei a fost mult mai grea atât pentru Tudor, cât şi pentru părinţii săi. Băiatul de doar 13 ani pe atunci, confidentul mamei, pe care aceasta îl răsfăţa întotdeauna cu prăjiturile preferate, pleca pentru a face parte din echipa viitorului.

„Mereu am văzut o tristeţe în ochii ei în momentele în care mă urcam în autobuz şi plecam. M-ar fi ajutat să nu fie chiar aşa. Mi-ar fi plăcut să fie mereu entuziasmată că mă duc să învăţ, că mă duc să încerc să excelez în ceea ce fac”, spune cu tristeţe Tudor.

Acesta mai adaugă că „primul moment în care mi-a fost dor de casă şi mi-am zis că weekendul viitor trebuie neapărat să mă duc, a fost când a început să ningă în Bucureşti. Ninsoarea de acolo nu e la fel de frumoasă ca ninsoarea de la Rădăuţi”. 

 

Vrea să profeseze în România

Din prisma reuşitelor din acest an, a celor şase medalii internaţionale obținute în 2014, Tudor are un loc în galeria oamenilor deosebiţi. A oamenilor care au o viziune pentru România. O Românie frumoasă şi rodnică. Tocmai de asta, după finalizarea studiilor, tânărul vrea să se întoarcă acasă pentru a pune umărul la construirea ţării pe care şi-o doreşte.

„Un lucru este cert. După ce voi termina studiile, vreau să mă întorc în ţară şi să ajut la dezvoltarea României. Văd oameni de potenţial aici şi consider că împreună cu ei se poate face ceva”, spune convingător Tudor.   

Tudor este unul dintre acei elevi care luminează cariera unui dascăl, un elev a cărui muncă, împletită cu talent şi ambiţie, face ca sistemul educaţional românesc să pară, uneori, unul dintre cele mai performante ale lumii.

Din prisma reuşitelor din acest an, Tudor reprezintă un vârf al generaţiei sale, un reper al şcolii româneşti, pe scurt, un creator de viitor.

Am păstrat pentru final câteva vorbe ale profesorului de fizică Haralambie Macovei. Câteva vorbe în care ne punem speranţă că se vor adeveri şi că Tudor va face parte din cea mai aleasă elită a lumii: „Într-adevăr e un har de la Dumnezeu ceea ce are Tudor. Credeţi-mă, sunt fiert în fizică, am 40 de ani de când predau. Acest copil, acest om, acest adult are poarta deschisă spre un Nobel. Nu folosesc cuvinte mari. Ştiu! Ştiu! Ştiu!”

 

Tudor, la Gala „Top 10 Suceveni”: „Primirea unui sucevean este mai caldă, privirea unui sucevean este mai caldă, ochii săi sunt mai calzi”

La Gala „Top 10 Suceveni”, Tudor a venit însoţit de părinţii săi. La primirea premiului, tânărul a mărturisit: „Chiar dacă sunt înclinat spre ştiinţele exacte, fizica şi astronomia, o să zic ceva ce pare că mă contrazice. Mă vor putea contrazice fizicienii, astronomii, meteorologii chiar. Voi zice că aici în Suceava este mai cald decât oriunde, decât oriunde am fost sau voi putea merge vreodată. Mai cald decât în Rusia, mai cald decât la Bucureşti, la Ecuator, la Singapore. Şi ştiţi de ce? Acest fapt este datorită dumneavoastră, sucevenilor. Pentru că primirea unui sucevean este mai caldă, privirea unui sucevean este mai caldă, ochii săi sunt mai calzi. Vă mulţumesc nu doar pentru premiu, ci şi pentru că m-aţi şi crescut, pentru că mă sprijiniţi şi pentru tot ce voi face în continuare”.

 

Înregistrarea GALEI TOP 10 SUCEVENI - ediţia a III-a se va transmite în reluare pe BUCOVINA TV sâmbătă şi duminică, de la ora 12.45. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tudor Creţu, geniul de la Rădăuţi.
 Vizualizări articol: 5293 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 10 voturi
Tudor Creţu, geniul de la Rădăuţi5.0510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Felicitari trimis de
(19 dec 2014, 12:22:50
si pacat ca intr.o zi va lua calea strainatatii ca multi alti romani.. cand vezi ca tara nu.ti ofera o mana de ajutor o incurajare ci doar iti taie "craca" te saturi si pleci..desi viata nu e roz afara.. o accepti pentru mai multi bani si castigati mai usor unde nu prea sunt sanse ca cineva !sa.ti fure carnatul din fasole" asa cum ziceai si alti romani plecati afara.. prima data cand incerci sa faci ceva.. comunistii din institutii vin sa.ti arate ca ei traiesc si ca trebuie sa treci si pe la ei ... ca sa fie bine pt toti

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei